HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Scheiring beszól Bokrosnak

2010.04.06. 22:31 fh

Részlet:

"A koraszülött jóléti állammal való riogatás csak arra jó, hogy fokozza a társadalom alsóbb osztályai közötti feszültséget, gerjessze a szegényellenes hangulatot és megágyazzon a jobboldali radikalizmusnak, állítja az LMP."

 shambhala: scheiring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fotó: Neubauer Rudolf, forrás: Scheiring Gábor blogja)

Az Index cikke:

"Bokros Lajos másodszor kommunistázta le a Lehet Más a Politikát. Az MDF miniszterelnök-jelöltje egy interjúban gazdasági programjára hivatkozva szélsőbaloldal, „inkább kommunista, mint szocialista” pártnak nevezte az LMP-t. Az LMP szerint viszont Bokros hamisan minősítget.

Bokros Lajos, az MDF kormányfőjelöltje a Népszabadság hétvégi számában erős szavakkal illette a választási versenyben konkurens LMP-t. A Horn-kormány pénzügyminisztere szerint az LMP „eleve elutasítja a piacgazdaságot”, ezért „szélsőbaloldali párt, inkább kommunista, mint szocialista”.

Scheiring Gábor, az LMP gazdaságpolitikai szakszóvivője közleményben vágott vissza Bokrosnak, azt hangoztatva, hogy a párt „gazdaságpolitikája se nem kommunista, se nem neoliberális”, ahogy azt más oldalról nevezték. „Az ökopolitika elhelyezhetetlen a hagyományos ideológiák tengelyén: a huszonegyedik század kérdéseire az elmúlt századok fogalmai nem adnak választ.” Szerinte viszont Bokros Lajos maradt Kádár János szellemének foglya, azaz a szocialista korszak gondolkodásának, amikor azt állítja, hogy az állam csak úgy működhet, mint a kádári állam: pazarlóan és rosszul, és ezért vonja le azt a következtetést, hogy nincs más út, csak az állam leépítése.

A gazdaságpolitikai szakszóvivő cáfolta Bokrosnak azt az állítását is, hogy a „túlméretezett, koraszülött jóléti állam” lenne a problémák fő forrása. Scheiring szerint igen kártékony tévedés, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban sokat fordítana jóléti célokra. Az EBRD adatai alapján a magyar költségvetés szociális kiadásai jóval az EU-átlag alatt vannak, nagyjából azon a szinten, ahol Csehország, Lengyelország és Szlovénia kiadási szintje, amely országok a legjobban vészelték át a gazdasági válságot.

A koraszülött jóléti állammal való riogatás csak arra jó, hogy fokozza a társadalom alsóbb osztályai közötti feszültséget, gerjessze a szegényellenes hangulatot és megágyazzon a jobboldali radikalizmusnak, állítja az LMP." 

.................

Komcsik, neolibek vagy az LMP? 

 

Részlet:

"Bokrosék szerint azonban az elmúlt húsz év uralkodó gazdasági paradigmájával az volt a baj, hogy nem volt belőle elég. A felső-középosztály szavazataira vadászó párt a megbukott fejlődési modell erőltetésével, a jóléti állam leépítésével, valamint a szociális kártyával fenntartaná a gazdaság és társadalom kettészakítottságát s megvonná a képzetlenek valamint alacsony jövedelműek felemelkedési esélyét. Az LMP szerint viszont szakítani kell ezzel a gazdasági paradigmával. A fenntartható kilábaláshoz egy új fejlődési modellre, ehhez viszont politikai változásra van szükség."

folytatás: Scheiring Gábor kimerítő válasza Bokros Lajosnak az LMP honlapján

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: fenntartható ökopolitika lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr501900331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása