HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Ha bank, lehet civil, etikus, alternatív és fenntartható ... Magyarországon is?

2010.03.30. 14:19 fh

Közösségi bankolás és ökobankok ... új fogalmakat és szemléletet tanulunk

 "Egyes meghatározások szerint a közösségi pénzintézetek – amelyek profiljukat és elnevezésüket tekintve külföldön többek között „civic”, „ethical”, „alternative”, „social” és „sustainable” bankokként is ismertek – közös jellemzője, hogy a hagyományos kereskedelmi bankokkal szemben üzleti döntéseik során kiemelten figyelembe veszik pénzügyi tevékenységük társadalmi, környezetvédelmi, közösségi hatásait is. Bár számukra is fontos a nyereség, profitmarzsuk általában alacsonyabb a hagyományos bankokénál. Közös céljuk az átlátható működés, illetve az, hogy jelentős társadalmi vagy környezetvédelmi értéket képviselő fejlesztésekbe fektessék be ügyfeleik pénzét, illetve a társadalmi felelősségvállalásra érzékeny vállalatoknak hitelezzenek. A legnagyobb pénzintézeteket „közösségi” szempontból rangsoroló YourEthicalMoney.org oldal értelmezésében kerülendők lehetnek például azok a bankok, amelyek fegyverekkel kereskedő, az emberi jogi normákat be nem tartó vagy a környezetet szennyező cégeknek hiteleznek, de ugyanígy kifogásolható lehet például olyan befektetési alapokba fektetni, amelyekben dohányipari vagy atomenergiával foglalkozó cégek részvényei is megtalálhatóak."

folytatás: "Jön a magyar közösségi bank!" a hvg online cikke

..............

"A Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért (TFF) egyesület két éve vizsgálja a magyar ökobank-alapítás lehetőségeit, s úgy látja: most jelent meg egy környezettudatos, a társadalmi problémák iránt elkötelezett réteg hazánkban. Ez a réteg már felteszi a kérdést: mit csinál a bank a pénzükkel? Kevesen látják át, hogy a betett pénz visszaáramlik a gazdasági körforgásba, és lehet, hogy homályos ingatlanpanamához, háborúhoz vagy az esőerdők kivágásához szolgáltat forrást."

folytatás: Mit szólnak a bankok? Heti Válasz.hu

(kép forrása)

Szólj hozzá! · 1 trackback
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: program fenntartható környezettudatosság ökopolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr851880755

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért nagy a fluktuáció a pénzügyi tanácsadó cégeknél? 2010.03.30. 16:34:33

Egy ismerősömtől hallottam, hogy az egyik 3 betűs pénzügyi tanácsadó cégnél (itt található néhány: broker.lap.hu) az elmúlt egy évben több mint 1000 embert vettek fel, viszont ennél többet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása