HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Túl az ételosztáson ...

2010.02.27. 23:00 LMP 678

Érzékenyebbek lettünk a hajléktalanságra és a fedél nélküliek problémáira? Ez jó!

Mai olvasói hozzászólás az LMP honlapon A Város Mindenkié - Mit tanultunk a hajléktalanoktól? című korábbi beszélgetésünkhöz kapcsolódóan

"A hajléktalan probléma több élű dolog: aki közéjük tartozik, annak a napi túlélés a tét, aki abból él, hogy hajléktalanokkal foglalkozik, teszi / tegye ami a dolga, ( felesleges újabb szervezeteket igazgatókkal sajtóreferensekkel létrehozni, a probléma megoldása helyett), és van, aki nap-mint nap szembekerül az otthona előtt, éjszaka részegen veszekedő-verekedő hajléktalan csoportokkal, akik levizelik az autókat, és megrongálják a kapuzárat, és a lépcsőházakban végzik el a dolgukat, majd az utcán élik mindenféle "párkapcsolatukat", a közterület felügyelők szeme előtt, nappal is! A mindenkori kormánytagok és képviselő urak védett, őrzött otthonaikban nemigen "élvezik" ezeket a hatásokat! Az önkormányzatok elintézi k azzal, hogy nincs elég befogadóhely. A rendőrség azzal, hogy mindenki ott él, ahol akar, ilyen a törvény, a szoc. munkások, meg azzal, hogy a szállón ellopják a kis cuccaikat, ezért nem mennek be. Eközben élhetetlenné válnak – 40-50 éves munkával szerzett lakásaikban élő belvárosi polgárok élete... És évek óta nem történt semmi előrelépés!
A szociális bérlakás hálózat (visszatérő) jó ötlet, de nemcsak Budapestben lehet gondolkodni. Elnéptelenedett, elöregedett falvak tömege van az ország különböző régióiban . Vidéken , 1-2 m Ft költséggel megvásárolható falusi házak állnak üresen. Csakhogy ezeknek a lehetőségeknek a felmérése nem olyan jó üzlet a vállalkozói szférának, (mert nem kapható rá valószínűleg annyi beruházási forrás, mint más lakás projektekre) , sem a beruházóknak, sem az egyéb "illetékeseknek" , így nem foglalkoznak vele. Bár feltehetően a hajléktalanok „mobilitása”talán még nehezebben érhető el, mint a kisebbségé.
A lakhatás mellett a hajléktalanok visszavezetését a rendszeres munkához, az emberi életvitelhez, pedig, nemcsak mobiltelefon hiánytól kezdve lehet elindítani. Első lépés sok ilyen embertársunknak az lehetne, hogy – pl. helyi életkezdési támogatással, meleg étel biztosítással – vidéki ház átengedésével, - rendbetételével - helyben segítik őt abban, hogy maga kezdjen gondoskodni magáról (idénymunkával, közhasznú munkával, a házhoz tartozó kert megművelésével stb.) Lépésről-lépésre haladva a társadalomnak sem lenne olyan eszméletlen nagy anyagi teher, a meglévő szociális kiadások mellett. (Lásd pl. ahogy sokgyermekes családokat csábítottak egy-egy faluba, hogy megmentsék a helyi iskolát, óvodát.)
Ma az M2-n hallottam, hogy a FIDESZ a munkahely teremtési programjával az EU-ig szaladt. Vajon tényleg nem látja senki, hogy a FIDESZ 10 évre szeretné a hatalmát e téren is bebiztosítani, és a mostani problémák elől az eljövendő 10 évig húzná el azt, amit már most meg kellene tennie a munkanélküliség ellen, az utcára került emberekért. Szerintem sem a hajléktalanoknak, sem a pályakezdő munkanélkülieknek, sem a családos állástalanoknak nincs erre 10 évük! A munkahelyteremtés "hogyan-miből-miként" -jétől én még semmit nem hallottam tőlük, lehet, hogy Orbán úr ezért utazta körbe a környező országok kormányfőit? Netán a hajléktalan probléma megoldására kereste a "legjobb gyakorlatot"? ( Persze tudom, hogy nem)"

bejegyezte: NI 

..................

Kép és videó riportok az utóbbi napokban és hetekben:
Vannak, akik egyenlőbbek: a hajléktalanokról, akik a társadalom peremén politikailag láthatatlanok

Az Index kipróbálta, milyen hajléktalanként túlélni egy éjszakát a fagyos Budapesten

A HVG fotósa és újságírója a Menhely két munkatársát követte az éjszakában helyszínek: aluljáró, szellőző csövek, lakótelepi házak, hajléktalan szálló, klinika, stb.

Szólj hozzá te is itt!

....................

Vagy gyere el:

Meghívó

Aktivizmus a hajléktalanságban

Kerekasztal beszélgetés

2010. március 4-én

a Sirályban (VI. Király u. 50.)

"Beszélgetés a hajléktalan emberek aktivizálásának és önszerveződésének különféle módjairól, a radikális társadalmi változásokról, a társadalmi megítélésről, a lelki megerősítés szükségességéről és a társadalom és a média reakcióiról."

meghívók:

Marom  és A Város Mindenkié

 

 Az LMP figyelemfelkeltő demonstrációja és javaslatai a hajléktalanság érdemi megoldására és a hajléktalanság mértékének radikális visszaszorítására korábban a honlapunkon

(a fotó forrása itt)

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: hajléktalan társadalomkritika performansz 8ker 7ker 6ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr321795978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása