HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Drogpolitika 2.0 - Szoba a nyolcban

2014.06.28. 11:16 bmmv

Ma, az ENSZ kábítószereellenes világnapján mutatták be a Müsziben a "A szoba a nyolcban" című filmet, illetve a TASZ és a KÉK Pont közös kezdeményezését, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a nemzetközi tapasztalatokra, amelyek más országokban segítettek csökkenteni a kábítószerfogyasztás negatív következményeit (drogszemét, HIV és Hepatitis fertőzések) és amelyek alkalmazására ma Józsefvárosban is szükség lenne. Bár korábban szkeptikus voltam az ellenőrzött fogyasztói szobákkal (belövőszobák) kapcsolatban, és még Ferencz Orsolya képviselőasszony lelkesedése sem tűnt meggyőzőnek, de a mai beszélgetés és a film igazolta ennek szükségességét. Mág akkor is, ha ez a lépcső nem szünteti meg azokat a társadalmi okokat, amelyek ahhoz vezettek hogy, ma több ezren kábítószereznek a kerületben és sok gyerek már úgy születik meg, hoyg szülik kábítószert használnak.

http://szobaanyolcban.org/

Reméljük, minél több emberhez eljut ez a kezdeményezés, mi eddig is kiállytunk a KÉK pont mellett, hiszen, ahogy azt a 2013-as beszámolójuk vitájánál elmondtam (amit a Humán Bizottság többsége elfogadásra nem javasolt, így lényegében kiadta a KÉK Pont útját) egy ilyen szakmai szervezet kizárása a helyi kábítószer elleni küzdelemből nem jelent megoldást a jelenlegi állapotokra. De ahogy Dávid Ferenc fogalmazott, új korszakba lépett a magyar drogpolitika -egyetértés helyett harcot vív a hatalom a szakma ellen.

Nézzük meg mi lesz ha szakemberek helyett sámánt hívunk...

bálintmoni

10 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr586423921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdapeterutca 2014.06.29. 01:09:01

Frappáns!
(Elütéseket érdemes javítani.)

Tamás nyilvános közéleti tevékenysége megszűnt? Azon túl persze, hogy részt vesz a tévéközvetítés ellenére is belterjes testületi üléseken.

Helyes ez a csaknem teljes láthatatlanság pláne a választások előtt? Beszélgetni valahogyan a kerületi lakosokkal arról, mit gondoltok a közös ügyekről?

A részvételed a fórumon természetesen kivétel, de ott nem sok érintett van, és nem is fedted fel magad.

Tudom, hogy kevés a fizetés - a Tamásé nem, ez is gondot okoz -, és szerintem is kell a fizetés. Mindent összevéve az látszik, hogy egy országos pártszervezetnek van helyben két kvázi hivatalnoka, vagyis ti, van egy alig használt és valószínűleg nagyon kevéssé olvasott blog, és senki, semmi több.

bizottsagiirnok 2014.07.28. 15:13:16

Vajdapeterutca, ezekre a kérdésekre kaptál választ valahol?

vajdapeterutca 2014.07.28. 15:40:05

Sehol nem kaptam választ, már egy hónapja, és a korábbi felvetésekre sem.

(A válasszal egy eddig nem próbált módon tesztelem is, hogy hozzá tudok-e szólni.)

bmmv 2014.07.30. 10:51:19

Sziasztok
En most sem vagyok Pesten es ezert csak roviden valaszolok. Hosszabban 10/e utan. Eddig a belso epitkezes sok energiat vitt el es osztom Lajos azon velemenyet hogy ez inaktivitas latszatat keltette. Sok temaban haladtunk de mivel nem voltak meg rendeyvenyeink, megjeleneseink, kitelepuleseink, ennek nem sok nyoma van. A kovetkezo hetekben leszunk az utcan, es igyekszunk tobbeket bevonni a munkaba. A konkret bejegyzessel kapcsolatos reakciokra en ket okbol nem reagaltam: a Muszi-ben nem ereztem ugy hogy titulusokat kene hasznalnom - ez talna jelzi magammal szemben is hogy nincs egyenlore politikusi identitasom. Lajos megsyolalasaira korabban igyekeztem reagalani de most olyan hangnemet utott meg amivel nem tudtam mit kezdeni. Nagyon orulnek ha az LMP csapataban tobb hasonloan eles latasu es aktiv ember lenne, a kerulet lakoi orulhgetnek annak a par aktiv allampolgarnak amilyen o is, akik szamonkerik a valasztott vezetokon mit tesznek es mit nem tesznek / ennek ellenere a szemelzeskedesre en nem voltam felkeszulve. folyt kov / Moni

vajdapeterutca 2014.07.30. 19:34:51

@bmmv: Kedves Móni!

Köszönöm a reagálásodat, válaszolok ezekre, azt szeretném, hogy lehetőség szerint ne érezzék méltánytalannak, és főleg nem érthetőnek, amit mondok.

Miért most és így vetem fel ezeket? A szétválás és építkezés miatt korábban kevésbé lett volna érdemes. Azok között a témák között, amelyekkel Tamás foglalkozik intenzíven, és amelyekkel én, viszonylag kevés az átfedés, ezért főleg csak tájékozódom, tanulok abból, amit jegyzőkönyvbe mond vagy itt ír, de ritkán szóltam hozzá. Az is világos, hogy a te kapacitásod humán bizottsági külsős tagként jóval kisebb, ezért téged nem kerestelek sűrűn (szemben a képviselő tagokkal, főleg a kesztyűgyűri tanácsadó testület tagjaival). A pártotok helyi elképzelései humán ügyekben nem nagyon világos, persze a másokéi sem, és ezt elfogadom, nem lehet mindent csinálni. Most viszont ciklus vége van, szeretnék egyfajta összegzéseket, kifelé is akarok menni a józsefvárosi történetekből, tehát itt az ideje a rákérdezésnek.

Azt is gondolom, hogy több tekintetben kemény helyzet van, sok mulasztás történt az intézményrendszerben, aminek súlyos következményei várhatók a közeljövőben. A szegény gyerekeket koncentráló iskola borzalmas pedagógiai minősége, az iskolafenntartói felelősség, a pedagógiai folyamatok megbeszélésére szolgáló eljárások elhanyagolása hosszú évek óta a testületben, a humán bizottságban, a volt ügyosztályon. A kábítószer-kereskedés akadályozásának és a drogfogyasztás megelőzésére szolgáló programoknak az elhanyagolása, helyette az ártalomcsökkentés üldözése. A bérházak viszonyainak nem ismerete, elhanyagolása, a bérlők, lakbérhátralékosok pofára menő kezelése, a házfelújítási program és a kilakoltatási tervek ellentmondásai. Konkrétan az önkormányzat törvénymódosítási javaslata a kilakoltatási döntések jegyzői hatáskörbe helyezésére, a problémásnak minősített lakosság (nyíltan etnicizálva is) kirakása a kerületből a lakosság támogatására számítva, az ellenzék hallgatása. Stb. Alighanem a képviselőkkel szemben mondom ezt - más autonóm szereplő nincs -, ők ugyanis egytől egyig sokkal óvatosabban fogalmaznak. Vagy nem ugyanazokat tartjuk fontosnak.

vajdapeterutca 2014.07.30. 19:35:32

Folytatás:

Ami a személyességet és a keményebb hangot illeti, egy éve már ezt tudatosan alkalmazom a kerületi élő és internetes fórumokon, titeket ott évek óta ritkán vagy nem is látlak, valószínűleg azért új. A szocialisták főleg azért kerültek képbe, mert pechükre azt mondták, hogy fontosak nekik a humán fejlesztések és a sérülékeny csoportokkal kapcsolatos közszolgáltatások fontosak nekik. Emellett a kisebbségi döntéshozó helyzete jobban hasonlít a hatalom nélküli civilekére, úttörők voltak az interaktív kommunikációban (amiből idén visszafelé léptek), és érdemes volt megvárni, hogy a többségi döntések összefüggései jobban megmutatkoznak. Érdekesek a képviselői reakciók: a véleményük önálló kifejtéséhez, azért felelősség vállalásához nem szoktak (a nyilvános írás végképp idegen tőlük), és pártállástól függetlenül többen elmondták, hogy ha másokkal együtt szólítják meg őket, akkor nem érzik magukat illetékesnek.

Az is kiderült, minek van, minek nincs komolyabb hatása. Igyekeztem terjeszteni, hogy a megalapozott lakossági észrevételek a dolgozni, problémákat megoldani akaró tisztviselőket segítheti, csak a lazsálni és a hibáikat eltitkolni akaró tisztviselőknek van okuk haragudni a tényeket kifogásoló és logikusan érvelő polgárokra.

A leginkább hatásos a jogi út, aminek gyakran kötött szabályokat, eljárásrendet, kötelező következményeket jelent, és ha kedvezőtlen a döntés, netán kilóg a lóláb az indokolásból, azt is lehet racionálisan vitatni.

Csak rövidtávú hatása van a nyilvánosságnak: először meglepődnek, pánikba esnek (lásd a sebtiben összehívott lakógyűlést a Magdolna 12-ben), aztán látják, hogy nem dől össze a világ, és visszaáll a rend (a panaszokat nem gyűjtik, nem engedik közzétenni, nem válaszolják meg, bizonyára mert nem is lehet korrekt módon megválaszolni, cinkelt lapokkal játszik az önkormányzat).

Köztes helyzet van a személyes felelősség kendőzetlen megnevezése esetén: sértődés, méltatlankodás, de inkább találva érzik magukat az illetékesek, szemben azzal, ha önkormányzati intézményt vagy pártot nevezek meg, amelyekkel a nagy többség konfliktushelyzetben nem azonosul (meglepő módon egyébként a polgármesterrel sem a legtöbb fideszes, a vezetőkkel sem a legtöbb alkalmazott). Tehát, ha elmondom a fenti problémákat, akkor megvonják a válladon, hogy uborkaszezon van, és mindenkinek áldozatot kell hozni. Ha viszont azt mondom, hogy "ön, helyi pártelnök, családi fotók posztolásából és helyben senkit nem bántó országos szimbolikus ügyek posztolásából áll a közéleti tevékenysége, miközben ebben a hónapban is felvett 250 ezer Ft tanácsadói pénzt, a Magdolna 12-ben pedig emeletenként egy tucat gyerekkorú kénytelen a számára életveszélyes pallón járni, mert képviselőként önnek sem volt kifogása, hogy az önkormányzat saját zsebből ne fizessen a lakók pár napos elhelyezéséért, és még ahhoz is lusta volt az ön által is ellenőrzött intézmény, hogy a kisgyerekeseknek felajánljon valami nyaralást a legdurvább munkák idején, aztán pedig talán az egész családot fél év múlva utcára teszik a tartozása miatt, ez is nyilvánosságra került, önnek ez ellen sincs kifogása" -- nos ha ezt mondom, akkor nagyobb valószínűséggel számíthatok valami reagálásra, bár akkor sem biztos. És tényszerű voltam így is.

vajdapeterutca 2014.07.31. 17:46:24

Levelet is küldtem, mert nem tudtam, visszatér-e valaki az elhagyott blogra. Jakabfy Tamás válaszolt, én viszont, a magamé itt:

www.dropbox.com/s/9c1a7tjrb4a9isa/lmp678-BodisLajosTOL-JakabfyTamasNAK-140730.docx

vajdapeterutca 2014.11.16. 01:01:09

Kedves Tamás,

Most, hogy újra aktuális lett a fizetésetek megállapítása, gondolod-e, hogy vissza térne térni arra a rendszerhibára, hogy a jövedelmetek nagy része még mindig a többség/polgármester megítélésétől függ, és nem a választóktól kapott mandátummal normatívan jár?

Van-e erőd stb., mint a jelenleg egyik legjobban fizetett képviselőnek (és Komássy Ákossal együtt a legjobban fizetett két ellenzéki képviselő egyikének), kifogásolni ezt a rendszerhibát?

És még mindig adós vagy a többséggel és a polgármesterrel biztosan konfliktust jelentő ügyben, az önkormányzati telek, közösségi kert pártkampánystáb ebédeltetésére használatában, a pozíciód tisztázásával.

Reagálsz?

vajdapeterutca 2014.11.16. 16:21:03

Kedves Tamás!

Bocsánat, most látom, hogy szeptember végén megszűnt a tanácsadói megbízásod, és nem kívántál tagja lenni a Közösségi Házak már 10 fősre növelt Tanácsadó Testületének:

jozsefvaros.hu/tu_dokumentumok/3948_20140827_javaslat_a_jozsefvaros_kozossegeiert.pdf

jozsefvaros.hu/tu_dokumentumok/3962_20140827_jegyzokonyv.pdf

Így átkerültél a rendszerhiba túloldalára: az önkormányzattól származó jövedelmed feleannyi, vagy még kevesebb, mint a képviselő-testület tagjai jelentős részének. Holott ugyanazt a mandátumot kaptad, és a testület legaktívabb tagjai közé számítasz.

A kérdés lényege változatlan: van-e erőd kifogásolni ezt a rendszerhibát?

Az a kérdés is változatlan, hogy a választási gulyásos ügyben mire jutottál, látsz-e törvénysértést abban, hogy a Fidesz által elismerten az önkormányzati közösségi kertben etették a választás napján kampányoló pártaktivistákat?

vajdapeterutca 2014.11.18. 01:04:08

Látom, hogy beírtad az amijozsefvarosunk blogra, köszönöm, elnézést, hogy ott elfelejtettem javítani. (És éppen most leléptem onnan a reagálás makacs hiánya miatt, azért ide írom.)
süti beállítások módosítása