HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

A kormány becsapta a diákokat: továbbra is káosz van az oktatáspolitikában

2012.12.23. 12:04 jt

A nemzeti erőforrás minisztérium legújabb döntése, amely szerint a legnépszerűbb szakokon csak tandíjjal lehet majd tanulni súlyosan diszkriminatív és igazságtalan. A kormánytagok előző napi kijelentéseihez sem tartják magukat. Eluralkodott a káosz. A Lehet Más a Politika felszólítja a kabinetet, hogy fejezze be végre az ámokfutást az oktatáspolitika területén és egyértelmű választ adjon a diákoknak kérdéseikre.
 

Az LMP a parlamentben is bemutatta a diákok követeléseit

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tegnapi közleménye alapján sajnos egyértelművé vált: amitől joggal féltek a tandíjas felsőoktatás ellen tiltakozó fiatalok. A kormány máris becsapta őket. Hiába ígérte meg Orbán Viktor hétvégi romkocsmázása után, hogy aki bizonyos minőségi kritériumokat teljesít a felvételi során, adott idő alatt lediplomázik, illetve vállalja a röghöz kötést, annak a kormány garantálja, hogy ingyen tanulhat.

A szaktárca tegnapi közleménye szerint több, a legnépszerűbb képzéshez tartozó szakon ennek pont az ellenkezőjét valósítja meg a kormány: jövőre kizárólag tandíj ellenében lehet tanulni, nem csak a jogász és közgazdász szakokon, hanem egyéb népszerű jogi, gazdasági és társadalomtudományos képzéseken is. A tandíjas képzéseket tartalmazó lista összeállítása önkényes és a kormány valóságtól elrugaszkodott gondolkodását tükrözi. A munkaerő-piaci adatok egyáltalán nem támasztják alá ezeknek a képzéseknek a feleslegességét. A kormány ráadásul a jelentős tandíjakat és a komoly eladósodást vállalni nem tudó családok gyerekeit zárja el ezektől a piacképes szakmáktól.

De nem csak ez a diszkriminatív és igazságtalan lépés az egyetlen, amely joggal háborítja fel a felvételi előtt álló diákokat és szüleiket. Hiába ígérte meg a kabinet azt is, hogy még karácsony előtt nyilvánosságra hozzák az új ponthatárokat, most már azt mondják, hogy erre majd csak a felvételi eljáráskor kerülhet sor. Az egyetemi jelentkezések előtt néhány hónappal így semmit nem lehet tudni a felvételi jelentkezés részleteiről, sem a férőhelyekről, sem pedig a minőségi követelményekről.

A Lehet Más a Politika felháborítónak tartja, hogy a kormány napról napra több tízezer felvételi előtt álló diák helyzetét lehetetleníti el, nem beszélve arról, hogy a tüntetéseken emlegetett 6 pontból többre még mindig nem kaptak választ vagy ígéretet a csaknem két hete tüntető hallgatók. Az LMP szeretné tudni, hogy a kormány vajon ennyire nem tudjon mit tegyen a felsőoktatással, vagy csak arról van szó, hogy újabb és újabb ötletekkel, hazugságokkal csitítani próbálják a tüntetőket.

Az LMP szerint a megoldást a felsőoktatásból kivont források teljes körű pótlása, illetve a férőhelyek két évvel ezelőtti szintre való visszaállítása jelentené. Csak ezután lehetne elkezdeni megoldani a felsőoktatás égető problémáit.

Budapest, 2012. december 21.

Osztolykán Ágnes

országgyűlési képviselő,

az Oktatási, kutatási és tudományos bizottság alelnöke

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: politika 2012 ökopolitika lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr404978553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása