HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Ledolgozható a lakbérhátralék? Talán Józsefvárosban is lehetséges lesz.

2012.05.26. 12:44 jt

Flaskár Melinda az LMP a Józsefvárosi Önkormányzat Humánszolgáltatási Bizottsága mellett dolgozó szakértője több civillel és önkormányzati képviselővel együtt Nagykanizsán járt, hogy megvizsgálja a helyi Szociális Építőtábor program józsefvárosi adaptációs lehetőségeit. (Helyi sajtóbeszámoló, és józsefvárosi civil beszámoló.)

A programot 2010-ben szervezték meg először a Társadalomelméleti Kollégium hallgatói, melynek eredményeként több tucatnyi ember csökkenthette munkával lakbérhátralékát, és a - főként fővárosi- önkéntesekkel együtt végzett munkának köszönhetően három háztömb – és környezete – nyert új külsőt, kapott új födémet, szigetelést, vakolatot.

A program keretében a Szociális Építőtábor Egyesület megállapodást kötött az Nagykanizsai Önkormányzattal, melynek keretében a lakbérhátralékkal rendelkező önkormányzati bérlakást bérlők napi 5600 Ft-jával dolgozhatták le hátralékukat.

 
Ez a borzasztó egyszerű megállapodás sokakat mentett meg a kilakoltatástól, ugyanakkor hozzájárult az önkormányzat vagyonának állagmegőrzéséhez, illetve javításához.

Nem volt szükség bonyolult rendeletmódosításokra, ugyanis a Lakástörvény lehetővé teszi, hogy ha a bérlő saját bérleményén végez el felújítási munkálatokat az beszámítható legyen a lakbérbe, így járulékok sem terhelték ezeket a kifizetéseket, melyek nem készpénzben történtek meg, hanem a hátralékok leírásával (1993. évi LXXVIII. Törvény 10.§ (3) bekezdés).

Forrás: szociális építőtábor - facebook

A sikeres programról többek közt a Zalai Hírlap is beszámolt. A cikk szerint a hátralékosok 2,5 millió Ft lakbértartozást dolgoztak le elvégezve egy 9 lakásos társasház részleges felújítását, mintegy 24 lakás födémszigetelését végezve el.

Tavaly a nagykanizsai szociális építőtábor lett a legjobb szociális innovációkat jutalmazó osztrák Sozial Marie-Díj nyertese.

A Sozial Marie-Díjat 2005 óta ítélik oda a legjobb szociális kezdeményezésnek Ausztriában és a szomszédos országokban. Célja, hogy a széles nyilvánossággal is megismertesse a hosszú távú szociális projekteket, és követésükre ösztönözzön.

A zsűrihez idén 265 pályázat érkezett, amelyek közül a nagykanizsai szociális építőtábort választották a legjobbnak. "Csodálatos, ahogy a politikai-társadalmi érzékenység szó szerint építő támogatásban nyilvánul meg" - hangzott a zsűri indoklása.

Forrás: http://8ker.blog.hu/2012/05/14/a_kanizsai_medve

Információink szerint több fővárosi önkormányzat gondolkodik a projekt bevezetésén. A józsefvárosi civilek, önkormányzati képviselők és a téma iránt érdeklődő egyetemi hallgatók utazást az Ökotárs Alapítvány finanszírozta, mely szervezetnek ezúton is köszönjük, hogy a mi szakértőnknek is lehetővé tette, hogy Nagykanizsára utazzon, és a helyszínen tudjon meggyőződni a projekt eredményességéről.

2 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: politika önkormányzat 2012 civilek 8ker lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr204542323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

énsemértekhozzá 2012.05.26. 18:53:28

Nem mellesleg, a napi 5600 Ft ,ami ugye nettó, mivel teljes egészében levonódik a tartozásból, az 700 Ft nettó órabér. Mondjuk egy segédmunkás gyári órabére 500 Ft körül van. (A magyar abszurd keretében pedig egy ügyeletes orvos 350 Ft óránként.) Nagyon gavallér ez az önkormányzat.

Ugyanakkor ha a közbeszerzéses, haveri alapon dolgozó vállalkozóhoz képest mérjük, akkor hatalmas a megtakarítás, és a lakók nem panaszkodnak az elvégzett munka minőségére sem. Csak hogyan fogjuk ezt a pártközeli kisiparos lobbin áthajtani, hiszen így csökkennek majd a megrendelések, és persze az abból visszacsorgatott pártpénzek is.

Ha pedig normál nemzetgazdasági szempontokat nézünk, akkor ez elmegy feketefoglalkoztatásnak is, hiszen sem ÁFA sem egyéb bér utáni adóbevétele nem volt az államnak.

Amennyiben elég élelmesek vagyunk akkor azonnal alapítunk erre egy céget (Lásd még vizitdíj automata), amelyik foglalkoztatásba veszi ideiglenesen a lakókat, elvégezteti velük a saját lakásuk felújítását. Előtte nyomott áron megvásárolja a lakók tartozását az önkormányzattól. Mivel országosan jó sok lakót tudna foglalkoztatni, természetesen kapna adókedvezményt az államtól, mint egy Audi. Aztán a (nem ennyire mint fent) megfizetett lakókkal alaposan felújíttatott lakásokat jobban fizető lakóknak adja ki, a rosszul fizető , de ügyesen felújító lakókat pedig más romos lakásokba költözteti. Közben pedig rengeteg foglalkoztatottat mutat ki, aminek fejében a kormány elnézi, hogy a felújítások néha mások házain folynak, és itt-ott elcsorog egy kevés pénz is.

Ugyanakkor kifejezetten közösségépítő a dolog.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2012.05.26. 19:42:30

Szerintem meg nem: az állam a törvényeiben állapítja meg ezt a(z adó)kedvezményt, méghozzá más (valószínűleg szociálpolitikai, de ez itt most lényegtelen) okokból. Azaz az önkormányzat kevesebb pénzért megkapja ugyanazt a munkát, a bérlő pedig ugyanannyi munkáért több tartozásjóváírást kap ahhoz képest, mintha egy cég alkalmazottjaként végezné ugyanezt a munkát ugyanott.
Élelmes módon céget alapítani erre pedig szintén nem lehet, ugyanis a ledolgozott összeg csak a lakbérbe számítható, azaz csak a lakás tulajdonosa számíthatja be. Tehát nem elég a tartozást megvenni, a lakást kell lakóval, szerződéssel, tartozással együtt. Nem működhet ilyen egyszerűen, pláne nem indul be az általad felvázolt korrupciós hinta :)
süti beállítások módosítása