HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Vita Józsefváros "Civilváros" koncepciójáról - esemény

2012.05.08. 13:29 bmmv

 

A józsefvárosi "Civilváros" koncepció

Beleszóljon-e a politika a civil életbe?

  

május 24. 17-19 óra

Helyszín: Részeg Szabó vendéglő, alagsor, Népszínház u. 26.

 

 Azt valljuk, hogy a demokrácia nem működik erős civil részvétel és kontroll nélkül. Ezt a civileknek (értsük ez alatt az állampolgárokat vagy azok társadalmi szervezeteit) és a döntéshozóknak is tudniuk kell, illetve nem árt ha erre egymást rendszeresen figyelmeztetik.

Az elmúlt hónapokban több kérdésben is egyre aktívabb civil aktivitás mutatkozott meg a kerületben. Mindeközben Józsefváros Önkormányzata is számos olyan döntést hozott, amely érinti a kerületi civil szervezetek mindennapjait. Benyomásunk az, hogy ezek a kezdeményezések és intézkedések nem mindig találkoznak, illetve, hogy annak ellenére, hogy dr. Kocsis Máté 2011 szeptemberében a nyilvánosság elé tárta civil koncepcióját, a civilek és az Önkormányzat együttműködésének keretei nem lettek lefektetve.

Ezért magunk kezdeményezünk 2012. május 24-ére egy olyan nyilvános találkozót. A vitán az önkormányzat, az LMP és a civil szervezetek képviselői ütköztetik véleményüket a Józsefvárosi Önkormányzat tavaly meghirdetett Civilváros koncepciójáról, és arról, hogy működhetnek együtt a politikai és társadalmi célokat kitűző szervezetek egymást segítve, egymás véleményének és céljainak tiszteletben tartásával a kerület fejlődéséért.

 Meghívott vendégek

1. Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője

2. dr Kocsis Máté, polgármester (Fidesz)

3. Balogh István Szilveszter, józsefvárosi képviselő (Fidesz)

4. Jakabfy Tamás, józsefvárosi képviselő (LMP)

5. A józsefvárosi civil szervezetek később megnevezendő szószólja Kánya Kinga független szakértő (aki a 2011 őszén szervezett Civil Egyeztető Fórum eredményeit mutatja be) 

És várunk minden józsefvárosit, civilt vagy nem civilt - kit kinek vallja magát - hogy elmondja álláspontját önkormányzat, politika és civil szektor együttműködéséről, autonómiájáról, vélt és valós szerepeiről.

 

 

15 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: program civilek józsefváros lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr924496079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdapeterutca 2012.05.13. 18:06:17

(Hm, a kétsoros kommentet beengedi magától, a hosszút nem...)

bmmv 2012.05.13. 22:10:26

@vajdapeterutca: hm, na annyira ritkán használom a blogot hogy most nem is tudom miért nem enged kommentelni. segítséget kérek

vajdapeterutca 2012.05.13. 22:17:40

Úgy látszik, a kerületben két helyen értik legkevésbé a civilek szerepét: a polgármester (és a nevében korábban a témában sokat író Szabó Gábor) és az LMP.

A polgármester szövegéből ( jozsefvaros.hu/tu_dokumentumok/2351_20120503_nyilt_ules_hatarozat.pdf ) nem könnyű kihámozni, mi a baja a civilekkel. De azért látszik: közügyekkel foglalkoznak nem hozzá igazodva. Szabó Gábor, aki a polgármester közlése szerint ha ír, olyan, mintha ő írna ( www.jozsefvaros.hu/tu_dokumentumok/1732_20110602_nyilt_ules_hatarozat.pdf ), sokkal világosabban fogalmazott: nem foglalkozik közügyekkel, vagyis nem politizál, nyilvánosan nem bírálja az önkormányzatot, és nem működik együtt olyanokkal, akik bírálják, ezekkel a feltételekkel méltó az önkormányzat támogatására és a "józsefvárosi civil" megjelölésre. Ezt először magánvéleményként fogalmazta meg ( 8ker.blog.hu/2011/06/27/civilek_3 ), de lényegében ez köszön vissza a civil stratégia koncepciójában ( www.kocsismate.hu/?pid=1&h_id=152 ), és nem tudni, mennyire érvényesítik a helyiséget bérlő civil szervezetek esetében, mivel a tárgyalások egyenként folynak, és a konkrét szempontok nem nyilvánosak.

Az LMP meghívójából más, de nem kevésbé bizarr elképzelés látszik a civilekről: a politika strukturált hivatásos szereplőivel szemben (ahol a párt nagy súlyt tulajdonít magának, ami önmagában természetes, mivel övé a rendezvény) a civilek közül megnevezett úgymond szószóló tárgyalja meg a kérdést a négy, pártszínekben választott politikussal. Az elképzelés abszurditását remekül megvilágítja a "bizottsagiirnok" kommentárja: ha már civilekről van szó, mi volna, ha a kerületben érdekelt civilek közül hívnának meg minél többet, és az LMP abban állapodna meg a polgármesterrel, a fideszes képviselővel és másokkal, hogy ki legyen az az egy fő, aki valamennyi politikai párt szószólójaként lépjen fel a civil ügyekben... ( kozpontibizottsag.blog.hu/2012/05/11/politika_civilek )

Ha van párt, amelynek ésszel volna érdemes gondolkodni a civilekről, az LMP biztosan az. Szociológiailag cseppet sem meglepő, ha egy új párt aktivistái, sőt ideológiája jelentős részben a civil világból építkezik. A Szabó Gábor-Kocsis Máté-féle "civilváros" koncepció első megfogalmazása egyébként a Bálint Móni LMP-jelöltségének kommentárja és a ZöFi Kesztyűgyárból való kiebrudalása kapcsán jött Szabó Gábortól ( 8ker.blog.hu/2011/04/29/kesztyugyari_tortenetek ). Nagyon kilóg a lóláb az úr érvelésében, egy okkal több arra, hogy azt hittem, vigyáztok a csapdákra. Úgy tudom, korábban az elképzelések egyike volt, hogy ez a párt lényegében ne legyen több és más, mint ernyőszervezet sokféle civil elképzelés megvalósítására - aminek megvan a maga racionalitása és hátulütői, de lényegtelen, mert a koncepció megbukott. Az is sem meglepő, hogy egy kisebbségi párt és a döntés-előkészítésből gyakran kihagyott civilek közül sokan számos kérdésben egyetértenek. Az viszont nagyon gáz, ha a civilek visítva menekülnek az elől, hogy az LMP elől ( hallgatoihalozat.blog.hu/2012/02/18/a_hallgatoi_halozat_kozlemenye_a_februar_15_i_tuntetesen_megjelent_partpolitikusokkal_kapcsolatban )

Szóval érdemes volna gondolkodni a civilekkel kapcsolatban (is), mielőtt kezdeményeztek. Ha pedig jól meggondoltátok ezt a szószólós civilképet, akkor annál rosszabb.

08.szabogabor 2012.05.13. 22:52:39

Gratulálok, vajdapeter, hogy sikerült magától rájönnie arra, ami közepes politikustól fölfelé mindenkinek kezdetektől nyilvánvaló.

vajdapeterutca 2012.05.13. 23:56:02

@08.szabogabor: Arra azonban sajnos nem jövök rá, hogy ön szerint mire jöttem rá.

08.szabogabor 2012.05.14. 07:08:21

Semmi baj, a szokásos két év latenciaidővel az is meglesz.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2012.05.14. 10:04:32

@vajdapeterutca:
Az indok rém egyszerű: a meghívottakat arra fogjuk kérni, hogy a civilváros koncepcióról mondjanak rövid véleményt. A kitaláló védje meg, az ellenző meg ellenezze. Mondja meg, hol működik ilyen, szerinte miért lesz jó, kinek lesz jó, illetve mely dimenziókban fog ártani.

A civilek múlt ősszel egymással egyeztetve létrehoztak egy közös véleményt amelyet eljuttattak az önkormányzathoz, de ez azóta sem jelent meg az önkormányzat honlapján. Arra kértük fel a szervezeteket, hogy ők maguk döntsék el ki mutatja be ezt a közös álláspontot. Ugyanakkor mindenkit meghívtunk, így a saját álláspontját egyénileg mindenki képviselheti. Egy szabályt be fogunk tartani: a kezdő felszólalások, nevezzük a "színpadon" állók "show"-jának csak rövid ideig tart majd, hogy a kérdéseknek, hozzászólásoknak, vitának tudjunk nagyobb teret adni.

Azt hiszem, hogy ez a fajta a kritika akkor lenne jogos, ha "Gipsz Jakab, a civilek szószólója" kitétel szerepelne, azaz egyeztetés nélkül ki is jelöltük volna a személyt. Ez persze eszünkbe sem jutott, ez gondolom egyik itteni kommentelő fejében sem fordult meg.

ui: az MSZP-t és a Jobbikot, az érintett önkormányzati intézményeket szintén a közönség soraiba hívjuk, szabadon bekapcsolódhatnak a vitába, elmondhatják a véleményüket.

ui2: ha sok civil szervezet képviselőjével és egy politikussal is szerveződik egy vita, feltételezem, hogy nem én leszek a résztvevő politikus. (A mi világunkban ugyanis a szavazatok száma szokott dönteni.) Ebben az esetben én is a hallgatóság soraiban fogok helyet foglalni, mint már annyiszor.

bizottsagiirnok 2012.05.14. 13:54:20

Én továbbra is furcsállok néhány dolgot. Például a sok-hónapos reakcióidőt ugyanúgy, ahogy a május végi aktualitását az ügynek. Azt is, hogy "az álláspontot bemutató" civil hogyan válik szószólóvá. Meg mitől? (Azt, hogy nem is kéne ilyen, merthogy lehetetlen dolog, nehéz pártpolitikában mozgóknak elmagyarázni:-), de majd személyesen megpróbálom.)

Ezek szerint meghívott vendégek vannak még többen, nem csak a nevesítettek (akik így inkább amolyan pódiumbeszélgetők), hanem civilek, politikusok is.

Az országgyűlési képviselő meghívása, meg (a vajdapéterutca szerint érthető) lmp-túlsúly a rendezvényen számomra olyan dimenzió, ami kevésbé hoz lázba.

bmmv 2012.05.14. 20:59:04

Most hogy kezdek beletanulni a blogolás rejtelmeibe gondoltam élek annak előnyeivel is: a korábbi poszt nyomait nem eltüntetve módosítottam azt.

A vita korábbi poszt tanulságait levonva, megvitatva azt civil és párhoz kötődő érintettekkel, ma megkértem Kánya Kingát, hogy az eredeti célunkhoz híven, mint külső facilitátor mutassa be ő a civil szervezetek egyeztetési folyamatát a Civilváros társadalmi vitája kapcsán.

Szintén eredeti tervünkhöz híven várunk minden józsefvárosit, civilt, politikust,kibiceket, hogy mondják el véleményüket.

bizottsagiirnok: a Civilvaros társadalmi egyeztetési folyamata a papírforma szerint 2011 őszén zajlott. Türelemmel vártuk, hogy a meghírdetők

bmmv 2012.05.14. 21:07:19

(folytatom) vagy az érintettek kezdeményeznek- e nyilvános vitát. Ez nem történt meg (illetve volt egy meg sem hirdetett meg sem tartott fórum. Január óta általában minden második bizottsági ülésen (havonta egyszer) rákérdeztem a többségi képviselőknél, mikor szándékoznak lezárni a Civilváros koncepció vitáját, mikor szerveznek fórumot. A válasz mindig az volt: majd lesz. Mi, akiknek általában nem osztanak lapot, most találtunk magunkban elég energiát és türelmetlenséget arra, hogy ezt magunk kezdeményezzük. Remélem hamarosan a "miért mi ?", és "miért most?" típusú - egyébként helyénvaló - kérdésekről továbbléphetünk a meghirdetett téma megvitatására.

bmmv 2012.05.14. 21:34:56

Az alcím ez: "Beleszóljon-e a politika a civil életbe?" - így végül is a téma megvitatásánál tartunk. Folytassuk élőben...

vajdapeterutca 2012.05.14. 23:29:35

Jó, hogy korrigáltatok, de azért van itt koncepcionális zavar, amire nem lehet elég hangúlyosan figyelmeztetni.

"Szószólni" a választott politikus tud, illetve minden szervezetnek a saját tisztviselői a szervezetük nevében.

A közös civil dokumentumok szerintem nem többek és nem kevesebbek, mint hogy a résztvevők ott és akkor, sokszor nagyon tanulságos eszmecsere egyik eredményeként, egyetértenek egy adott szövegben. Ezt bármiféleképpen interpretálni már megint nem "szószólás", hanem egyéni produktum. Ami fontos és érvényes, az igényt tarthat mások figyelmére és elismerésére, mégsem szól senki más nevében.

A józsefvárosi LMP tavaly nyáron a segélyezés szabályainak megváltoztatása kapcsán próbálkozott már az előterjesztései mindenki számára nyitott előkészítésével. Ez szintén kiváltotta a kerületi vezetés (melynek Szabó Gábor valóban a felhatalmazott szószólója, amit máig nem vont vissza a polgármester) gyanakvását és gúnyolódását. Annak a témának az azóta bekövetkezett fejleményei talán alkalmasak lennének annak megmutatására is, hogy a gyanakvás és gúnyolódás alaptalan volt, helyette inkább érdemes lett volna a választott többségi politikusoknak is komolyabban dolgozni a témán.

Apropó, jól emlékszem-e, hogy azóta sem tisztázódott nyilvánosan, hogy a polgármester szabályosan vagy szabálytalanul nem engedte napirendre venni az így elkészített javaslatcsomagot?

Jó lett volna, ha ennek a fórumnak az előkészítése is kezdetektől teljesen nyilvános.

vajdapeterutca 2012.05.14. 23:38:34

@bizottsagiirnok: @bmmv:

Abszolút hasznos kezdeményezés erről beszélni szerintem is.

A miért tavaly, és akkor miért mégsem azóta, majd miért most megint, is nagyon tanulságos kérdések. Sőt, lehetnek, akik ebből jobban értenek, mert személyekkel függnek össze, mint a koncepcionális vonatkozásokból.

A parlamenti képviselő és az LMP-túlsúly a szervező döntése, aki lépéselőnyben van, hogy az elképzelését érvényesítse. Más kérdés, hogy az önmaga erősebb megmutatása, vagy az inkább háttérben maradás, a beszélgetés facilitálása az eredményesebb szerep-e ebben a témában.

Az országgyűlési képviselő meghívása, meg (a vajdapéterutca szerint érthető) lmp-túlsúly a rendezvényen számomra olyan dimenzió, ami kevésbé hoz lázba.

vajdapeterutca 2012.05.14. 23:40:11

@vajdapeterutca:

(Bocsánat, az utolsó bekezdés a bizottságiirnoké, valahogy oda került.)
süti beállítások módosítása