HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Tarlós vállalhatatlan mondatai

2011.09.06. 00:07 tkozak

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésen az alábbi megfontolások miatt lemondtam hajléktalanügyi megbízotti pozíciómról. - nyilatkozta Somfai Ágnes.  

Tarlós István felkérését a hajléktalanügyekkel foglalkozó biztosi pozícióra azért fogadtam el, mert lehetőséget jelentett a városvezetés szemléletmódjának, és a probléma kezelési módjának alakítására, valamint arra, hogy a legfelső szinten képviselhessem a hajléktalanokkal közvetlen kapcsolatban lévő, civil és szakmai szervezetek álláspontját. Ez különösen sürgőssé vált azután, hogy a főváros felbontotta a szerződéseket a hajléktalanellátó szervezetekkel, viszont nem volt kidolgozott elképzelése arról, mit is kellene tennie. A megbízotti feladat ellátására szakmai alapot az LMP és jómagam civil és szakmai szervezetekkel való kapcsolata és az LMP erős kompetenciája biztosított.

Javaslataim azonban nem kaptak megfelelő súlyt a hajléktalanokkal kapcsolatos munkában, ellenben a főváros vezetése az ellenvetéseim és a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére egy hajléktalanokat kriminalizáló rendeletet alkotott. Hogy a rendelet hibás volt, igazolta később az ombudsman is, aki annak visszavonására szólított fel. Tarlós István azonban a mai közgyűlésen közölte, hogy az ombudsman megállapítása csak egy vélemény, amivel nem ért egyet, és egyértelművé tette, hogy nem szándékozik visszavonni a rendeletet. Emellett a főpolgármester sajtónak adott nyilatkozataiban „hajléktalanbűnözésről” beszélt, amely kifejezés használata mélyen igazságtalan, mert nincstelenségük miatt egy egész embercsoportot bélyegez meg tekintet nélkül arra, hogy az egyes emberek követtek-e el bármit is. Örülünk annak, hogy a főpolgármester később úgy nyilatkozott, hogy nem tekint minden hajléktalant bűnözőnek. Ezzel együtt azonban a kifejezés használata súlyosan káros, mert már önmagában is erősíti a szegény emberekkel szembeni előítéleteket, és gyűlöletkeltő.

A főváros hajléktalanokat kriminalizáló szemléletmódja, az ombudsmani vélemény cinikus elutasítása és Tarlós István legutóbbi, „hajléktalanbűnözésről” szóló nyilatkozata vállalhatatlan számomra, ezért lemondtam biztosi megbízásomról. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy feladom az elesett emberek képviseletét. A főváros által készített és júliusban elfogadott hajléktalan ellátási koncepcióban vannak előremutató intézkedési tervek. Ezek megvalósításában és a főváros további intézkedéseinek kialakításában továbbra is aktívan részt fogok venni és segítségemet felajánlom a városvezetésnek. Különösen fontosnak tartom például, hogy a fővárosi lakáspolitikában a szociális bérlakás-szektor jelentős hangsúlyt kapjon, és ezt bevonjuk a hajléktalanság problémájának felszámolásába. Ezen felül természetesen ezután is képviselni fogom ezeknek az embereknek az érdekeit, továbbra is szoros kapcsolatban maradok a hajléktalan emberekkel és a velük foglalkozó civil és szakmai szervezetekkel, és képviselem álláspontjukat a közgyűlésben.

Budapest, 2011. 08. 31.

Somfai Ágnes
LMP fővárosi frakció

3 komment · 1 trackback
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: kampány politika fidesz önkormányzat társadalomkritika alkotmány főpolgármester ökopolitika 8ker 7ker lakhatás köztisztaság 6ker narancsuralom jakabfy kukázás

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr33205530

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schiffer: Az LMP konstruktív 2011.09.06. 13:17:01

A párt frakcióvezetője szerint van értelme a konstruktív hozzáállásnak, hiszen így módosítani tudtak a kormány egyes törvényein.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.09.06. 14:18:44

Értem a dolgot, de jó lenne a következő szavakat kicsit száműzni a szótárból: vállalhatatlan, tűrhetetlen, elfogadhatatlan, stb. Lejáratódott szavak, csak flémelésre alkalmas retorika, hiteltelen puffogás.

Adott esetben sem Tarlós vállalhatatlan, hanem amit mondott. Ezt nagyon nem kéne összekeverni. Mert például mi lesz, ha az önkormányzati reform kapcsán egy véleményre kerülünk? Hogyan támogatunk egy "vállalhatatlan" embert?

08.szabogabor 2011.09.06. 17:56:23

Hehe, leszóltak a pártközpontból, gyerekek, oszt rögtön át is írtátok a címet... Mi lesz így a bázisdemokráciával, meg a részvételi politikával...:)
süti beállítások módosítása