HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Kis magyar kortárs történelem: a legjobb magyar aktivista performance

2010.05.07. 10:15 fh

A Greenpeace oldaláról:

"... minden bizonnyal el minden idők legjobb magyar aktivista performance-a. A Védegylet, a Nagycsaládosok Országos Szövetsége és a Humanista Mozgalom szervezte TB-mentők koalíció kampányolt a Társadalom Biztosítás privatizációja ellen (sikerrel). Ennek keretében született ez a kis rendezvény, TB-írtók címmel, melyet a Véregylet, a Nagytőkések Országos Szövetsége és az Antihumanista Mozgalom szervezett."

 

Sajtóközlemény, 2008. április 10.  

Részlet:

"A magyar demokrácia történetében példa nélküli, hogy civil szervezetek és szakszervezetek népszavazási kezdeményezése sikerrel járt. A szocialista párt folyamatosan változó álláspontja és a bizonytalan parlamenti erőviszonyok miatt jó okunk van azt gondolni, hogy kizárólag egy mindenkire nézve kötelező népszavazási eredmény akadályozhatja meg az egészségbiztosítás jövőbeni magánosítását.

A magyar TB reform sorsa nem csupán belpolitikai esemény - a közszolgáltatások sorsa szerte Európában politikai küzdelmek tárgyát képezi ..."

Egy egy évvel ezelőtti bécsi civil szervezésű ökoszociális fórumon élénk érdeklődést váltott ki a magyarországi kezdeményezés módszertana és sikere. Érdekes, hogy a magyarországi mainstream belpolitikai elemzésekben és médiában azóta sem került még helyére elvitathatlan hatása. A TB mentők kezdeményezés utóéletének hiánya is jelzi, mennyire gyenge lábakon áll még nálunk a nagy horderejű, valós társadalmi problémákról szóló társadalmi párbeszéd "itézménye", mint a részvételi demokrácia társadalmi gondolkodást formáló gyakorló terepe.

Ennek fényében érdekes azon is eltöprengeni, kissé nosztalgikus hangulatban ugyan, hogy mindaz a társadalmi elégedetlenség - amely strukturált társadalmi párbeszéd híján a Jobbik indulati radikalizmusában manifesztálódott - értelmes csatornázási lehetőségek esetén mennyiben alakította volna máshogy a mára kialakult politikai erőviszonyokat.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: társadalomkritika rendszerkritika demonstráció aktivisták

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr11980993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása