HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Magyar zöld siker az Európai Parlamentben!

2010.05.05. 17:10 LMP 678

Megszavazta az Európai Parlament a cianidos technológia betiltásáról szóló határozatot!

fidusz Verespatak lmv Sze, 2010-05-05 16:49

"Ma délután megszavazta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezze a cianidos bányászati technológiák teljes betiltását az Európai Unióban 2011 vége előtt.

A jelentés kezdeményezője Tőkés László (RMDSZ) és Áder János (Fidesz) volt, előterjesztői közé tartozott Tabajdi Csaba (MSZP) és a szlovákiai magyar Mészáros Alajos (MKP) is.

A brüsszeli plenáris ülésen megszavazott szöveg szerint a képviselők azt is szeretnék elérni, hogy a bányákat üzemeltető vállalatok kötelesek legyenek olyan biztosítást kötni, amely baleset vagy működési zavar esetén fedezné a helyszín eredeti ökológiai és kémiai állapotának helyreállítását, valamint a károk megtérítését.

Forrás: http://www.echotv.hu/?akt_menu=16&r_id=31&hir_id=214527

Ha jól értelmezem az Alburnus Maior által küldött román nyelvű sajtóközleményt, akkor ez elég elsöprő többség volt: 488 szavazat mellette, 48 ellene, 57 tartózkodás.

Úgy tűnik, hiába vitt száz bányászt Brüsszelbe az RMGC :)

Na, most örülhetünk, de ez még csak a kezdet. A következő feladat, hogy az EP határozat után tényleg be is tiltsák az EU-ban a cianidos technológiát."

 a hír forrása: lmv

 (fotó: fh)

Nagy lépés a ciános technológia teljes betiltása felé

 A Lehet Más a Politika üdvözli a cianidos bányászat európai szintű betiltását javasló EP állásfoglalást, melyet szerdán nagy többséggel szavaztak meg.  Ezzel a döntéssel az LMP tavalyi kezdeményezése érte el célját. A határozat révén tagállamok elkerülhetik az olyan környezeti katasztrófákat, melyet  Magyarország szenvedett el 2000-ben.

 Az LMP és a civil szervezetek betiltásról szóló törvényjavaslatát (www.cianmentes.org.) tavaly decemberben egyetlen ellenszavazattal fogadta el a parlament. A szabályozás megszületése után a magyar civilek példáját követte több román és bolgár civilszervezet is hasonló javaslatokkal állt elő. 

 Az LMP és a területen tevékenykedő civil szervezetek büszkék arra, hogy egy olyan kezdeményezéssel álltak elő, mely aztán kiindulópontja lett a cianidos bányászat elleni összeurópai fellépésnek. Az LMP a magyar törvény hatályba lépése után felvette a kapcsolatot a magyar pártok EP képviselőivel, és arra kérte őket, támogassák a ciánmentes bányászat tilalmának európai szintre emelését.

 Az EP döntése azért fontos lépés, mert a 2000 óta eltelt évtized reménytelen perei bebizonyították, hogy az ilyen környezeti katasztrófák okozta károk megtérítésének esélye gyakorlatilag nulla. Egyetlen hatékony eszközünk tehát a megelőzés.

 Budapest, 2010. május 6.                                                      Jávor Benedek, szóvivő 

1 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: fenntartható ökopolitika cianid

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr551976890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KockásLiliom 2010.05.06. 13:56:29

Nagyon örülök! Csak így tovább!!!
süti beállítások módosítása