HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Új csúcsminisztériumok: tovább gyengülhet a környezet védelme

2010.04.18. 20:07 budapest 678

A Védegylet honlapjáról

"Az alulírott szervezetek megdöbbenéssel értesültek azokról a kiszivárogtatott tervekről, hogy a környezetvédelmet egy „infrastrukturális” (avagy egyes nyilatkozók szerint egy gazdasági) csúcsminisztériumba olvasztanák be.

Már aláírta a Greenpeace, LMCS, MTVSZ, WWF, MME, stb. A csatlakozás továbbra is nyitott.Orbán Viktor Pártelnök Úr részére
Semjén Zsolt Pártelnök Úr részére


Tárgy: a kormányszerkezet környezetvédelmet érintő átalakítása


Tisztelt Pártelnök Úr!

Az alulírott szervezetek megdöbbenéssel értesültek azokról a kiszivárogtatott tervekről, hogy a környezetvédelmet egy „infrastrukturális” (avagy egyes nyilatkozók szerint egy gazdasági) csúcsminisztériumba olvasztanák be. Már az eddigi, a vízügynek való alárendeltség is veszélyeztette az uniós támogatások megszerezhetőségét, mivel Brüsszel felfigyelt rá, hogy a környezetvédelmi pénzeket vízépítési beruházások finanszírozására fordítják. Ha a „környezetvédelmi” döntések a jövőben még inkább infrastruktúra-fejlesztési céloknak – vagy a gazdaságélénkítési megfontolásoknak – alárendelten formálódnának, akkor az Európai Bizottság minden bizonnyal felül fogja vizsgálni a támogatáspolitikáját. Beosztott tárcaként pedig tovább gyengülhet az eddig sem túl erős környezetvédelem súlya a más csúcsminisztériumok alá kerülő tárcákkal való küzdelemben a hazai pénzforrásokért és a szakpolitikák meghatározásáért is.

Ha elindul az a kormányszerkezet-átalakítás, amelynek tervéről a szerdai [2010. április 7. - a szerk.] lapok hírt adtak, akkor Magyarország 2011. január elsejével kezdődő uniós elnökségére való felkészülés szintén komoly veszélybe kerülhet. Ekképp hátrányos helyzetbe kerülhetnek azok a környezetvédelmi és egyéb célok, amelyeket az ország a magyar elnökség alatt remélt uniós szinten elérni.

Csúcsminisztériumok létrehozása több hónapos folyamat, amelynek tartama alatt a kormányzati apparátus felső- és középvezetői – minden korábbi tapasztalat szerint – semmi mással nem foglalkoznak, csupán az átszervezés által veszélyeztetett szakmai és jövedelmi pozíciójuk védelmével, illetve a megnyílni látszó új lehetőségek elérése érdekében folyó harccal. Az együttműködési hálózatok szétzilálódnak, és amikor mindenki a végső helyére kerül, újból ki kell építeni a normális működéshez szükséges pályákat.

Amennyiben a természetvédelmi ágazat a környezetvédelemtől elválasztva a „vidékfejlesztésbe” kerül beolvasztásra, úgy ugyancsak csökkenés várható a természetvédelmi és agrár-környezetvédelmi uniós és hazai finanszírozás tekintetében is. A jelentős támogatás-csökkenés pedig veszélyezteti azoknak az életminőség-javítási céloknak az elérhetőségét, amelyek a Nemzeti Környezetvédelmi Programokban és a hozzájuk kapcsolódó stratégiákban a pártok konszenzusával kerültek megfogalmazásra az elmúlt években.

Mindezekre tekintettel felhívjuk a kormányzásra készülő pártokat, hogy a kormányszerkezet átalakításánál olyan elveket és olyan lebonyolítást alkalmazzanak, amivel nem veszélyeztetik az Unió felé képviselendő, illetve itthon végrehajtandó szakmai programok kivitelezését! Véleményünk szerint egy sietős átalakítás hátrányosan befolyásolhatja az egyes részfeladatok határidőit és végrehajtásuk minőségét. Azt tartanánk célszerűnek, hogy még az átépítés megkezdése előtt – a társadalommal való előzetes párbeszédben – tisztázásra kerüljenek azok a szempontok, amelyek alapján az átalakítás eredményessége és folyamata előre felmérhető, átlátható és ellenőrizhető lehet.

Úgy gondoljuk, hogy hazánk hosszú távú céljai, valamint az Unió, illetve az ENSZ által kidolgozott globális célok csak akkor érhetők el, ha a fenntarthatóság szempontjai minden tárca és a kormány egészének munkájába tartalmilag kerülnek integrálásra. Szakágazati tekintetben pedig az tűnik célszerűnek, ha a környezet- és természetvédelem egyetlen, önálló minisztériumhoz kerül, a víz- és erdőgazdálkodással, élővilág-védelemmel, talajerő- és tájgazdálkodással, a kitermelő iparágak és az energetika, valamint a terület- és településfejlesztés felügyeletével együtt.

Budapest, 2010. április. 9.


Eddigi aláírók:

- Greenpeace Magyarország Egyesület
- Védegylet Egyesület
- Magyar Természetvédők Szövetsége
- Levegő Munkacsoport
- WWF Magyarország
- Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
- Független Ökológiai Központ
- Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
- CEEweb a Biológiai Sokféleségért
- Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület
- SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület
- Ökoszolgálat Alapítvány
- Fenntarthatóság Felé Egyesület
- HUMUSZ - Hulladék Munkaszövetség
- Ökorégió Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért, Dötk
- Csermely Kornyezetvedelmi Egyesulet, Szeged
- Magonc Alapítvány, Gödöllő
- Zöld Akció Egyesület, Miskolc
- Dráva Szövetség, Gyékényes
- Gázló Környezet- és Természetvédő Egyesület, Révfülöp
- Silvavitae Természetvédelmi Egyesület, Nemesvita
- Szélkiáltó Természetvédő Egyesület, Kiskunhalas
- Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány, Vác
- Zagyva-mente Egyesület, Hatvan
- HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület, Miskolc
- Zöld Kapcsolat Egyesület, Miskolc
- Reflex Környezetvédő Egyesület, Győr
- Ökológiai Stúdió Alapítvány, Győr
- Zöld Kör, Föld Barátai Hajdúböszörmény
- Beklen Alapítvány
- Középkertért Egyesület, Hajdúböszörmény
- E-Misszió, Nyíregyháza
- Kerekerdő Alapítvány, Szombathely
- Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány, Balassagyarmat
- Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület, Zsámbék
- Göncöl Alapítvány, Vác
- Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Vásárosnamény
- Herman Ottó Természetvédő Kör, Túrkeve
- Természetbarát Diákkör, Vásárosnamény
- Körlánc Szegedi Munkacsoport, Szeged
- Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve
- Serpentes Alapítvány, Szeged
- Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület, Kalocsa
- SZTE JGYPK Környezetvédelmi Klub, Szeged
- Pécsi Zöld Kör, Pécs
- Tisza Klub, Szolnok
- Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, Pénzesgyőr
- Csalán Egyesület, Veszprém
- Domberdő Természetvédelmi Egyesület, Zalaegerszeg
- CSEMETE Természet és Környezetvédelmi Egyesület, Szeged
- Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány, Győr
- GATE Zöld Klub Egyesület, Gödöllő


A petícióhoz a csatlakozás folyamatosan zajlik.Továbbra is várjuk az aláírókat. Jelentkezési cím: viktor.vida [kukac] vedegylet.hu"

forrás: Védegylet honlapja

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: fenntartható környezettudatosság

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr121932403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.