HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

A földmoratórium meghosszabbítását és élhető vidéket! - az LMP 12 pontja

2010.02.04. 22:39 LMP 678

Fenntartható vidékstratégia elfogadása érdekében nemzeti kerekasztalt javasol az LMP

A mai sajtótájékoztató apropóján

Lehet más a politika vidéken is, ha a választók az LMP 30 fős országos listáján szereplő 5 biológust bejuttatják az Országgyűlésbe, javasolja a hvg cikke is :-))

Milyen vidéket szeretne az LMP az értékek szintjén?

 „A néphagyomány tart meg bennünket magyarnak, s a nemzetközi
műveltség tesz bennünket európaivá”- mondta Györffy István néprajztudós a „Néphagyomány és nemzeti művelődés” című akadémiai székfoglalójában 1938-ban. Az LMP olyan vidéket szeretne, amelyik ismeri és tiszteli hagyományait, de európai képzettséggel gyakorolja demokratikus jogait, védi környezetét és erőforrásait, technológiailag fejlett szinten áll, hozzáfér a közművelődéshez, és egy felvilágosult vidék önrendelkező jogával építi saját közegét, közösségét, erős nemzeti és vidéki
identitással."

(részlet az LMP Lehet Más a Vidék! c. kiadványából)

Milyen vidékstratégia kialakítását javasolja az LMP ennek érdekében?

A mai sajtótájékoztatón erről beszélt Jávor Benedek, LMP szóvivő, Sallai R. Benedek és Ivády Gábor, az LMP szakpolitikusai.

"Ennek védenie kell a helyi, életvitelszerűen gazdálkodó réteg érdekeit a befektetői réteg tőkeelőnyétől, és segítenie kell a működőképesebb termőföldtulajdon-szerkezetet kialakulását. Emellett úgy kell átalakítanunk az agrártámogatási rendszert, hogy az a fenntartható termelést, az egészséges élelmiszer-előállítást, a piaci hátrányok leküzdését, így a vidék jövedelemtermelő és népességmegtartó képességének növelését segítsék - ne pedig a még nagyobb birtokok létrejöttét."

A célok és stratégiai javaslatok részletesen az LMP 12 pontos vidékfejlesztési irányelveiben itt

1.) A földtulajdon rendezése

2.) Ésszerű mezőgazdasági támogatási rendszert!

3.) A táj legyen táj!

4.) Jószágot a gyepre!

5.) Legyen független a vidék - erősebb vidéki gazdaságot!

6.) Helyi piacfejlesztést!

7.) Jól finanszírozott önkormányzatokat!

8.) Helyiekért a helyi adórendszerrel

9.) A közszolgáltatások fejlesztését!

10.) Javuló vidéki oktatási rendszert!

11.) Közösségek fejlesztéséért!

12.) Elérhető, megközelíthető vidéket!
 

 

Aki egyetért a földmoratórium meghosszabbításával és egy új, fenntartható vidékstratégia kidolgozásának érdekében nemzeti kerekasztal létrehozásával, aláírásával csatlakozhat!

(fotók: LMP)

 


2010. február 5. Formálódik a nemzeti kerekasztal? Mesterházy Attila már csatlakozott!


LMP blog: Vidéken akarunk élni! - a témához kapcsolódó írásokkal


2010. február 11.                                                                                                     168óraonline cikke: Föld + piac = LMP: kritikus helyzet                                         A hazai termelők helyzetbe hozásának, az élelmiszerlánc rövidítésének és az ellenőrizhető, biztonságos termékek piacra kerülésének fontosságát hangsúlyozta keddi sajtótájékoztatóján a Lehet Más a Politika. A párt a következő napokban részletesen ismerteti a múlt héten nyilvánosságra hozott 12 pontos vidékfejlesztési programjának egyes elemeit.                                                                                              teljes cikk itt  

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: program vidék fenntartható 8ker 7ker 6ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr471730625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.