HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Elhiszik-e a választók, hogy lehet más a politika?

2010.01.20. 23:49 LMP 678

Bemutatkozik az LMP kampányfőnöke

Karácsony Gergely írása  a hvg online oldalán

(részlet)

.....

"Érzésem szerint a Lehet Más a Politika (LMP) ma az egyetlen olyan politikai formáció a porondon, amelyiktől remélhető, hogy megtöri a választók és a politikusok képzeletét fogságban tartó politikaképet. Az LMP nem demagóg, elitellenes álcivil szervezet. Nem is politikai tervezőasztalon összerakott tákolmány. Az LMP mélyen benne gyökerezik a hazai civil társadalomban, amely az utóbbi években egyre erősebbé vált, és amely egyre nehezebben viselte el a pártok által uralt közélet romlottságát. A magyar társadalom legnagyobb problémáival már jó ideje szinte csak a civil szervezetek foglalkoztak. Csak a civilek léptek fel hitelesen a korrupció ellen – a Freedom House Europe és a Transparency International készítette el például a leginkább komolyan vehető javaslatot a kampányfinanszírozás reformjára –, a társadalmi kirekesztés ellen, a környezet védelméért. Az LMP küldetése, hogy civil legyen a pártpolitikai pályán.

A feladat nagyon egyszerű, csak még senki sem próbálta ki. Úgy kell viselkedni, mintha egészséges demokráciában élnénk. Egyrészt a kampány során be kell tartani a jogszabályokat. A pártok a kampányban évek óta – köztudottan – törvénysértések sorát követik el, semmilyen szankciója sincs ugyanis annak, ha valaki többet költ és jóval zavarosabban, mint ami megengedett. Másrészt elő kell állni olyan programmal, amely megoldást kínál Magyarország égető problémáira. Nekem személy szerint nagyon fontos, hogy – egyes híresztelésekkel szemben – az LMP-nek komoly programja és elszántsága van az alacsony képzettségűek foglalkoztatási helyzetének és a romák társadalmi integrációjának a javítására. A balliberális oldal széthullása révén kialakult vákuum soha nem látott esélyt ad arra, hogy a választók jobbik énjét megszólító új párt bekerülhessen a parlamentbe.

Nem állítom, hogy az LMP-nek nincsenek gyengeségei, de én e gyengeségeket politikai gyermekbetegségeknek tartom. Azért álltam mellé, hogy a politikai boszorkánykonyhában szerzett tapasztalatommal segítsek leküzdeni a civilségből származó hátrányokat és megtartani az előnyöket. Nagyon nehéz döntés volt. Közvélemény-kutatóként tartottam magam a szakmai szerepkövetelményekhez, kerültem minden politikai részrehajlást. Most azonban olyan állapotban van az ország és a politika, hogy – bár tudom, személy szerint csak keveset tehetek ellene – nem hordhatom tovább az elfogulatlanság kényszerzubbonyát. Ezért vállaltam el a felkérést, hogy az LMP kampányfőnöke legyek. A kampány időszakára felfüggesztem közvélemény-kutatói tevékenységemet, bár a pártlistán nem szerepelek. A HVG-olvasók megszokhatták, hogy a pártok támogatottságáról szóló Medián-elemzéseket Hann Endrével közösen szoktuk jegyezni. Ebben a lapszámban én ebben a minőségemben már nem szerepelek. Endre alig valamivel volt idősebb nálam, amikor aktívan részt vett a rendszerváltásban. Ez lesz az én kis rendszerváltásom: ők akkor engedetlenséget fogadtak a diktatúrának, én ma engedelmességet a demokráciának."

KARÁCSONY GERGELY
(A szerző az LMP kampányfőnöke)

teljes cikk itt

fotó: hvg online

1 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: karácsony 8ker 7ker lmp 6ker kampányfőnök

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr241689132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása