HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Hétköznapi izgalmak – márciusi képviselő-testületi ülés a VI. kerületben

2015.03.31. 16:12 Lastres

Terézvárosban ismét egy „izgalmas” ülésen vagyunk túl. Újabb igen fontos javaslatunkat fogadták el! – majdnem. 

Kezdődött azzal, hogy a napirendet meg sem szavaztam. A Fidesz ugyanis nem volt hajlandó napirendre venni azt az mszp-s javaslatot, hogy a Polgármester rendszeresen számoljon be, hogyan is áll a választási csalásos nyomozás, mit tudnak… (a gyanú szerint ugye a Fidesz az önkormányzati választásokon a Schmuck Andor-féle „szocdemeknek” adott át több száz nevet, azok meg aláírásokat hamisítottak rá.)  Érthető, hogy kényelmetlen nekik erről beszélni, de attól még elfogadhatatlan a cenzúra.

A következő izgalmas pont az önkormányzat családbarát munkahely kialakítását célzó pályázata volt. (Egy konditerem építéséről van szó a dolgozóknak). Itt üvöltözésbe fajuló, személyeskedő „vita” alakult ki a „kritizáló” mszp-s Hatvani Csaba és a fideszes Czuppon Zsolt között. Hatvani belekötött abba is, hogy a Czupponék a kisgyereküket is "behordják" a hivatalba, sőt bizottsági és testületi ülésekre is! Erre azért mondtam neki, hogy szerintem ez igencsak gáz egy állítólagos „baloldali” képviselőtől, hogy az fáj neki, hogy az asszony nem marad otthon a tűzhely és a kölykök mellett. Felhoztam az olasz EP képviselőnő, Licia Ronzulli példáját is, aki az ülésterembe is magával vitte csemetéjét. (Oké, valami kis igazság volt abban, hogy ha ők megtehetik, akkor a hivatal többi dolgozója is megtehesse, de alapvetően gusztustalan volt pont ebbe belekötni).

Aztán az előterjesztést szinte mindenki megszavazta – Hatvani is. Ez annyira jellemző, a nagyhangú melldöngetés az megy, aztán amikor szavazni kell, akkorra valahogy becsirkül, s nem vállalja a véleményét. (Pedig a konditermet csak az önkormányzat dolgozói használhatják, „mezei” terézvárosi nem.)

A nap csúcspontja az volt, amikor arról a – többedszer beterjesztett – lmp-s javaslatról szavaztunk, hogy a helyi népszavazás alsó határát vigyék le a törvényi minimumra, 10%-ra (most 20%). Ismét elmondtam az érveimet, a válasz süket csönd, majd – 8 igennel megszavazzuk! (14 tagú a testület). Már éppen kezdtem volna örülni, amikor az egyik fideszes szólt, hogy izé, félreértették, nem tudták miről… Úgyhogy újraszavaztunk, ekkor már papírforma. Bár nem értem, ez miért fáj nekik, miért ellenzik, van olyan fideszes kerület, ahol 10% ez az érték. Mindegy, beterjesztjük még néhányszor, hátha egyszer el is olvassák az indoklást.

Hát így, Húsvét előtt. 

Heltai László, önkormányzati képviselő

66252_530640_1000x700.jpg

Forrás: best-posts.com

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

ERZSÉBETVÁROSI ÖNKORMÁNYZATI NAPLÓ IV.

2015.02.27. 09:36 oglu

 

Most akkor ki az ellenzéki Erzsébetvárosban?

 

 A február 17-i testületi ülésre benyújtottam a Fővárosi Közgyűlésben már LMP-s javaslatra elfogadott, az ingatlanok elidegenítésével kapcsolatos proaktív adatszolgáltatásról szóló határozati javaslatot Erzsébetvárosra adaptálva.

A fideszesek közül hatan tartózkodtak (köztük a polgármester, aki a fővárosban vita nélkül megszavazta), egy nemmel szavazott, egy valamiért nem szavazott. A két szocialista képviselő (Devosa Gábor és Kispál Tibor) közül egyikük tartózkodott, a másik kiment a teremből a szavazás alatt, és egy képviselő (Molnár István), aki ugyancsak a baloldali összefogás jelöltje volt az önkormányzati választáson (de most független), nem szavazott. Így a hat igen szavazat (négy baloldali (a Szövetség az Európai Erzsébetvárosért frakció), a jobbikos képviselőé, plusz az enyém) kevésnek bizonyult, előterjesztésemet elutasították.

Határozati javaslatom második része visszamenőleg 2002-ig tette volna transzparenssé az ingatlanszerződéseket (a Hunvald-féle ingatlaneladások kezdetéig). A szavazási arány szinte megismétlődött (illetve az egyik előbb tartózkodó fideszes most nemmel szavazott, az előbb nem szavazó pedig tartózkodott).

A most is tartózkodó, illetve „távol levő” három baloldali képviselő a Hunvald-érában is önkormányzati képviselő volt. Gondolhatnám, hogy csak az ingatlaneladások transzparenciája zavarná őket, de nem. Két interpellációimnál is (melyekben a jegyző, illetve a polgármester magatartását kifogásoltam bizonyos ügyeken) a válaszokat (melyeket én nem fogadtam el) kettejük (Devosa és Molnár) „közreműködésével” fogadta el a testület.

Moldován László, LMP-s erzsébetvárosi önkormányzati képviselő

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

ERZSÉBETVÁROSI ÖNKORMÁNYZATI NAPLÓ III.

2015.02.12. 23:16 oglu

Furcsa jegyzői eljárás, és sikerült leszavazni 5 év után egy pofátlan fideszes előterjesztést!

 

 Naplóm előző részében leírtam a december 17-i testületi ülésen elfogadott SZMSZ-módosításokat, most két olyan, e testületi ülésen történt dologról írnék, melyek mellett nem mehetek el szó nélkül.

 1. Az ülésre beterjesztettem a Zuglóban novemberben már elfogadott, a közérdekű adatok közzétételéről és a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjéről szóló rendeletet. Természetesen Erzsébetvárosra adaptáltam, és k-monitoros észrevételekkel egészítettem ki. Bár Zuglóban egyhangúlag fogadták el (tehát a fideszes képviselők is), nem voltam benne biztos, hogy Erzsébetvárosban is hasonlóan simán mennek majd a dolgok. Ezért

a napirendi pontok közzététele előtt két nappal elküldtem a hivatalnak az előterjesztést, a címzettek közé betettem az aljegyzőt és a jegyzőt is, és kértem, szóljanak, ha bármi jogi problémájuk lenne. Visszajelzés nem érkezett, az előterjesztést annak rendje és módja szerint a testületi ülés napirendjei pontjai közé felvették (6. napirendi pont).  Az előterjesztésben ez  olvasható: Törvényességi szempontból kifogást nem emelek: dr. Gotthard Gábor jegyző.

 A testületi ülésen, amikor a napirendi ponthoz értünk, a jegyző szót kért, és elmondta, hogy szakmai álláspontja szerint ez így törvénysértő, erről nem lehet rendeletet alkotni, és különben is, van olyan, a rendelettervezetben említett közérdekű adat, amelyik már szerepel a kerület honlapján (furcsa módon a képviselői vagyonnyilatkozatokat említette példaként, melyek Erzsébetváros honlapján való közzétételét fél órával korábban fogadtuk el pont az én SZMSZ-módosításom nyomán!). Én meglehetősen csodálkoztam, és visszavontam az előterjesztést (hiszen nem érzem magam kompetensnek a jegyzővel való szakmai vitához), de megjegyeztem, hogy furcsának találom, hogy ami Zuglóban nem törvénysértő, az Erzsébetvárosban az, és nehezményeztem azt az eljárást, hogy kérésem ellenére sem jelezték, hogy bármi jogi probléma lenne az előterjesztéssel, de itt, az ülésen törvénysértőnek minősítik (a nagy nyilvánosság előtt). A jegyző ragaszkodott szakmai álláspontjához.

 

2. A MAHIR Cityposter Kft. Budapest VII. kerület, Madách Imre tér 1. szám előtti közterület 2015. szeptember 1-jétől 2024. június 30-ig terjedő időszakban történő használatára, azaz ott egy darab 1 m2nagyságú hirdetőoszlop elhelyezésére irányuló kérelmet nyújtott be.

 Az előző ciklusban a fideszes többség talán az utolsó bizottsági ülésen már 2014. szeptember 1-jétől 2015. augusztus 31-ig hozzájárult a kérelemhez. Ezt hosszabbították volna meg 9 évvel!!! Hogy miért pont kilenccel, rejtély.

Az előzményekről annyit, hogy az előző ciklus utolsó testületi ülésén, 2014. augusztus 25-én a kényelmes fideszes többség (11:6) könnyedén szavazta meg a kerület 4 pontján ugyancsak 9 évre!!! a MAHIR hirdetőoszlopainak elhelyezését. Hogy a Madách téri akkor miért maradt ki, nem tudom.

De most, a mostani ciklusban már mások az arányok, 8 fideszes képviselővel szemben 9 ellenzéki van. És amire 5 éve hiába várok, végre bekövetkezett: sikerült leszavazni egy pofátlan fideszes előterjesztést: csak a 8 fideszes képviselő támogatta!

Nem nagy győzelem, de mégis valami sikerélmény!!!

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

ERZSÉBETVÁROSI ÖNKORMÁNYZATI NAPLÓ II.

2015.02.06. 15:17 oglu

A december 17-i testületi ülés egyik legfontosabb napirendi pontja rendeletalkotás volt Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő­-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 48/2012. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

 Az SZMSZ módosítására már az október 27-i alakuló ülésen is sor került. Az előzetes megbeszéléseknek megfelelően a képviselő-testület működésének demokratizálása, átláthatóbbá tétele volt a fő cél.

A főbb változások:

a, A képviselőcsoport (frakció) létszámát legalább 2 főben határoztuk meg (az eddigi 3 helyett), így három frakcióval rendelkezik jelenleg a testület.

b, A testületi ülésekre ezentúl az országgyűlési képviselőt is meg kell hívni.

c, A bizottságok ülésére szóló meghívót a napirendek anyagaival együtt úgy kell megküldeni, hogy azt a bizottság tagjai rendes és rendkívüli ülés esetén az ülés előtt legalább 3 nappal, megkapják. A bizottsági ülés helyét, idejét és napirendjét tartalmazó meghívót a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján rendes és rendkívüli ülés esetén az ülés előtt 3 nappal ki kell függeszteni, és a kerület honlapjára fel kell tenni.

d, 3 új tanácsnoki posztokat hozott létre a testület: vállalkozásfejlesztési tanácsnokkal, egyházügyi és civil szervezetek tanácsnokkal és fenntartható fejlődés tanácsnokkal gazdagodtunk.

 

 A december 17-i testületi ülésre több SZMSZ-módosítási javaslatom is volt, melyeket elfogadott a testület:

 a,  Eddig egy napirendi pont vitájában az előterjesztésre  az önkormányzati képviselők 2-2 percben reagálhattak. Az előterjesztő 2 percben válaszolt (vagy nem), majd szavazásra került sor. Javaslatom szerint viszontválaszra is lett lehetőség, és összesen 3 percet beszélhet egy képviselő.

b, Emlékezetes módon a testületi ülések közvetítését a helyi tévében évekkel ezelőtt megszüntette a fideszes kerületvezetés. Javaslatom alapján az ülésekről képfelvétel készül, mely (mivel a helyi tévé megszünt) az ülést követő 3 napon belül letölthető formában felkerül Erzsébetváros honlapjára.

c, 2015. január 1-től a képviselői vagyonnyilatkozatokat az önkormányzat hivatalos honlapján is közzé kell tenni (eddig ez nem volt így).

 

 Fontosabb további változások az SZMSZ-ben:

 a, A testületi ülések  előtt a polgármester úgynevezett frakcióvezetői értekezlet keretében ad tájékoztatást az ülés főbb napirendi pontjairól. Ezen a frakcióvezetők és a független képviselők vesznek részt (természetesen a polgármesterrel és az egyik alpolgármesterrel együtt).

b, A képviselő-testületi rendes ülések ezentúl minden hónap harmadik szerdáján lesznek.

c, A testületi postázást követően az ülésre szóló meghívó haladéktalanul, a nyílt ülés napirendi pontjainak anyagai  másnap 12 óráig felkerülnek az önkormányzat honlapjára.

d, A rendkívüli ülésre szóló meghívót a napirendek anyagaival együtt legalább az ülés előtt 3 nappal 16 óráig – elektronikus úton – az érintettek részére meg kell küldeni.

e, Ha három hónapig nem kerül sor rendes ülés összehívására, rendkívüli ülés keretében is benyújtható interpelláció, mellyel ezentúl nemcsak a polgármesterhez, az alpolgármesterekhez és a jegyzőhöz lehet fordulni, hanem a bizottságok elnökeihez és a tanácsnokokhoz is.

f, Az önkormányzati rendeleteket és normatív határozatokat a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel kell kihirdetni.  A rendelet és a normatív határozat elfogadásáról a lakosságot az önkormányzat hivatalos internetes honlapján azok megjelentetésével, az Erzsébetváros újságban az elfogadott döntések számát és címét tartalmazó közleménnyel tájékoztatni kell.A rendeletet és a normatív határozatot a kihirdetéssel egy időben meg kell jelentetni.

g, A testületi ülés jegyzőkönyvét az Mötv. 52. §-a szerint kell elkészíteni, azzal az eltéréssel, hogy a hozzászólók hozzászólásait szó szerint kell rögzíteni. A jegyzőkönyvet – a zárt ülés jegyzőkönyvének kivételével – a lakosság számára a Polgármesteri Hivatalban hozzáférhetővé kell tenni. A kivonatolt jegyzőkönyvet a testületi üléstől számított 4 munkanapon belül, a jegyzőkönyvet annak elkészültét követő 24 órán belül a kerület honlapjára fel kell tenni.

 Moldován László

LMP-s önkományzati képviselő

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Kedves Mikluás!

2014.12.05. 10:23 jt

SRB levelet írt a Mikulásnak a Parlamentből. Vajon kinek kért EU-s zászlót, varázspálcát, virgácsot vagy egy új családi villát?

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Magyarország minden településének új irányra van szüksége

2014.10.09. 12:04 jt

Merjen változtatni, szavazzon az LMP jelöltjeire!

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 41 - Az önkormányzati választás tétje

2014.10.09. 06:54 jt

2014.10.06

Munka és megbecsülés a hétvégi választásunk tétje. Amiből egyre kevesebbet csöpögtet a politikai elit a népnek, nekünk. Mind a vörös, mind a narancs.

Azért kell az LMP-re szavazni, hogy ne legyen többet offshore cégekkel üzletelés, ne kapjon lakást képviselő, ne legyen több százmillióval túlköltve a Teleki téri piac, ne legyen Jófiúk botrány, vagy hogy ne számolhassa el az FTC a 20 millió forintos támogatását fénymásolt rezsiszámlákkal.

Az új narancsos urak, Szíjjártó „luxusvilla” Péter, Lázár „lézerblokkoló” János, Rogán „lakópark” Antal, Kerényi „kaméleon” Imre az utóbbi években méltó módon lesüllyedtek Hagyóhoz és Zuschlaghoz. Azt gondoljuk, hogy ők mindannyian kifosztják hazánkat, eltapsolják, vagy ami még rosszabb, zsebre teszik a pénzt, amelyből a nép tisztes megélhetését kellene és lehetne biztosítani.

Azt szeretnénk, hogy a saját országunkban mi mondhassuk meg mit lehet megtenni velünk. Ez a tét! Ne szavazzon olyanokra, akik szavazatával már számtalanszor visszaéltek!

Mit tehet egy LMP-s polgármester a Józsefvárosért? Beruházunk energiahatékonyságba, a szakmunkákat főként kerületi emberekkel végeztetjük el, piaci béren adunk munkát. Rendezzük, élhetővé tesszük közös munkával a lakott és üresen álló bérlakásokat. Addig érvelünk, lobbizunk, amíg a kerületbe nem kerül a Múzeumnegyed és vele kb 150 milliárdnyi fejlesztés (a Magdolna Negyed Program most futó üteménél NEGYVESZER több). Segítünk a rászoruló anyákon, pénzt áldozunk az oktatásra, teret adunk a civil szférának és átlátható önkormányzatot, tiszta közéletet teremtünk.

Programunkról bővebben olvashatnak a Tiszta Lap újságunkban és a lmp678.blog.hu-n.  

Minden egyes LMP jelöltre adott szavazat hasznot hoz önnek.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Moldován László erzsébetvárosi polgármester-jelölt választási videója

2014.10.07. 20:48 oglu

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Erzsébetvárosi Tiszta Lap, 2014-es önkormányzati választások

2014.10.07. 20:39 oglu

Örmény zsidó vagyok, "cigány", magyar ember, Moldován László – interjú Moldován Lászlóval, az LMP erzsébetvárosi polgármesterjelöltjével


– Meglehetősen mellbevágó az interjú címe. Mi a szándéka?
– Szeretném egyértelművé tenni, hogy számomra elfogadhatatlan mindenféle származás szerinti megkülönböztetés. Tudjuk, hogy a jobboldal hajlamos a származás szerinti differenciálásra, de most kiderült, hogy az úgynevezett baloldal is szavazatmaximálási szempontok miatt hajlandó ezt a kártyát kijátszani. Gondoljon Pásztor Albertre, vagy az egyik baloldali kerületi polgármesterjelölt csapatába tartozó rasszista rapperre. Számomra az a legmegdöbbentőbb, hogy felmérések bizonyítják, a baloldali szavazók hasonlóan cigányellenesek, mint a jobboldaliak. Kötelességemnek érzem, hogy egyértelművé tegyem: engem (és az LMP-t) soha nem az emberek származása, hanem a közösségért, a kerületért, a hazáért nyújtott 
teljesítmény érdekel.


– Miért gondolja, hogy alkalmas polgármester lenne?
– Négy éve vagyok önkormányzati képviselő. A négy év alatt megismertem az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal felépítését, működését. Én vagyok a legtöbb bizottsági ülésen részt vett képviselő (nem csak a saját bizottságom üléseit látogattam), azt hiszem, szakmai kérdésekhez is én szóltam hozzá a legtöbbet a testületi üléseken is az előterjesztőn kívül. Minden ülésre felkészültem, kialakítottam az álláspontomat (ezt egyébként elég sok képviselőtársam nem mondhatja el, pedig ezért kapja a fizetését). 


– Négy évi ellenzéki önkormányzati képviselőség után hogyan értékelné a fideszes kerületvezetés munkáját?

– A hozzá nem értés, a szakmaiatlanság, az erzsébetvárosi lakosok véleménye meghallgatásának teljes hiánya, a döntések előkészítésébe és a döntéshozatalba való bevonásuk még csak gondolat szintjén való megfogalmazódásának hiánya, az önkormányzat antidemokratikus működése, Erzsébetváros fideszes kifizető hellyé változtatása, valós tevékenységek helyett jól kommunikált látszattevékenységek, és most, az önkormányzati választások előtt részben az erzsébetvárosiak pénzén történő fideszes önfényező kampány; ezek jellemezték a működésüket. És még három fontos dolog: a Janikovszky iskola megbocsáthatatlan bezárása, a zöldfelületek radikális növelése szó szerint életbevágó szükségességének meg nem értése, a lakók pihenéshez való jogának semmibevétele a romkocsma negyedben.


– Ne haragudjon, de nem valószínű, hogy győzni fog a választáson. Ha ilyen rossz a helyzet, miért nem fognak össze a baloldallal?
– A kerületi helyzet tökéletesen leképezi a "nagypolitikát". Orbánt le kell váltani, ez nem kérdés. De úgy, hogy az a baloldal jöjjön vissza, mely Orbán hatalomátvételét előidézte? Egy Gyurcsány--Bajnai--szocialista párt és neoliberális gazdaságpolitika fémjelezte baloldal, mely láthatóan semmit nem tanult? Melynek egyetlen hiteles pozitív üzenete nincs, hogy miért őket kellene választani?

Az LMP a 25 éve regnáló politikai elit leváltását tűzte ki célul. Beállva az egyik oldal mögé ez lehetetlen. 

Erzsébetvárosban Vattamányt le kell váltani, ez nem kérdés! De az a baloldal jöjjön vissza, amelyik hasonlóan hozzá nem értő módon kormányzott, elkótyavetyélte a kerület ingatlanvagyonának egy részét, elég csak a Hunvald-féle ingatlanpanamára gondolni, vagy a kerületi parkoltatás 2009-es 10 évre!!! való magánkézbe adására (a hasonló adottságú Terézváros évi 300-500 millió forint bevételre tesz szert az önkormányzati kézben lévő parkoltatással), vagy az Almássy téri Szabadidő Központ több száz milliós felújítására, majd néhány év múlva történő értékesítésére, vagy a Garay téri piac minősíthetetlen felújítására, mely "csak" a környék lakói és a piaci árusok számára használhatatlan, bár valaki(k) biztosan jól járt(ak). Hogy a sportkomplexum és uszoda megépítése sem valósult meg, hogy egy elbukott csendrendeleten kívül gyakorlatilag semmit nem tettek a romkocsma negyed (igazából a lakók pihenéshez való jogának biztosításáért) problémáinak megoldásáért, hogy a légszennyezés okozta problémák kezelése fel sem merült bennük?

Az a baloldal, melynek jelöltjei között az elmúlt években is tevőleges szerepet vállaló jelöltek vannak, Hunvald Györggyel a háttérben?

Na ne! Az LMP ebben nem lehet partner! Meg akarjuk mutatni, hogy van választható harmadik alternatíva, hogy akiknek fentiek miatt (is) elegük van a két látszólag ellenséges oldal (de gazdasági-politikai elitjük összefonódása napi tapasztalat) a hatalomért, pénzért, pozíciókért való ádáz küzdelméből, miközben lassan 4 millió szegény ember van Magyarországon, 0.5 millió munkanélküli, miközben pártközeli oligarchák közpénz lenyúlása nem ismer határokat, az válassza Magyarország zöld pártja, az LMP kerületi jelöltjeit!

Tudta, hogy...

1. ...hogy az erzsébetvárosiak normális életkörülményekhez, pihenéshez való jogát sem a szocialista, sem a fideszes kerületvezetés nem tudta biztosítani a "bulinegyedben"? Hogy Erzsébetváros önkormányzata 2014 első felében mindössze kicsit több, mint 8 millió Ft felügyeleti díjat szedett be az éjjel is nyitva tartó, szeszes italt is árusító szórakozóhelyektől? 

Válasz: A szocialisták csak egy elvetélt csendrendeletre voltak képesek, a fideszesek csak egy látszategyeztetésre a lakók és a vendéglátóhelyek képviselője között. A parlament elfogadott ugyan egy, az éjfél után is nyitva tartó szórakozóhelyeket megadóztató törvényt, mely az új adóból származó bevételből remélt enyhiteni a problémán, de a bevétel jelentősen elmaradt a várttól (8 millió Ft 2014 első felében). Ekkora bevételből lehetetlen jelentősen mérsékelni a bulizók által okozott problémákat. Az LMP arra törekedne, hogy a problémák mérséklését lehetővé tevő bevétel folyjon be a szórakozóhelyektől, és az önkormányzat saját forrásaiból is áldozna a probléma megoldására, ahogy a negyed műemlékvédelmére is sokkal több pénzt biztosítana. Továbbá az LMP növelné az érintett utcákban a hatósági jelenlétet, megismerné és alkalmazná a külföldi jó gyakorlatokat, alkalmaztatná a most is rendelkezésre álló szabálysértési bírságolást, vécéket helyezne el a területen, kártalanítaná az elköltözni szándékozókat. Az érintettekkel havonta egyeztetne a megoldási módozatokról.

2. ... hogy a parkolásból származó önkormányzati bevételek Erzsébetvárosban jelentősen elmaradnak a hasonló adottságú Terézváros parkolási bevételeitől (évi 300-500 millió forint nyereség évente?

Válasz: Ennek oka még a szocialista vezetés által kötött kedvezőtlen szerződés, mely 2019-ig egy magáncégnek adta a parkoltatás jogát. Az LMP törekedne a szerződés felülvizsgálatára. 

3... hogy a képviselő testület antidemokratikusan működött az elmúlt négy évben? Hogy ellenzéki önkormányzati képviselők véleménye majdnem négy éve nem jelenhet meg a fideszes kerületvezetés által kézivezérelt kerületi médiában?

Válasz: : A "nagy politikához" hasonlóan a fideszes kerületvezetés semmibe vette, és korlátozta az ellenzék lehetőségeit, kontroll szerepét. A testületi üléseken az önkormányzati képviselők egy előterjesztéssel kapcsolatosan mindössze 2 percig beszélhetnek, és nincs lehetőségük az előterjesztő válaszára reagálniuk (például Terézvárosba 10 percig, és reagálási lehetőség is van). Mivel szinte kizárólag rendkívüli ülést hívnak össze, nincs lehetőség a kerületvezetést interpellálni, kérdéseket tenni föl nekik, napirend után kérdezni. Az ülések időpontját és az előterjesztéseket csak 3 nappal az ülés előtt teszik megismerhetővé (bizottsági ülések előtt 1 nappal!), így korlátozva az ellenzék számára szükséges felkészülési időt, és a lakosság beleszólását a helyi ügyekbe. Az ülések helyi tévében való közvetítését is megszüntették, nehogy a lakosság értesüljön az ellenzék véleményéről. Ellenzéki 
előterjesztést az első két évben egyáltalán nem fogadtak el, később is csak egyet-kettőt. Ellenzéki előterjesztések napirendre vételét csak kormányhivatali határozattal lehetett kikényszeríteni. Az ellenzéki képviselők mindössze egy bizottsági helyet kaptak (Molnár István kivételével, aki tanácsnok is), a valódi ellenőrző funkciót lehetővé tevő, önkormányzati cégben való felügyelőbizottsági és igazgatótanácsi helyeket nem. 

A kerületi médiában arra hivatkoznak, hogy a pártpolitikát nem engedik be a kerületi tévébe és újságba. Hülyének nézik az erzsébetvárosiakat, hiszen Rónaszékiné és Vattamány cikkekkel és képekkel van tele (a fideszes belső harc eldőltével csak Vattamánvéval) a kerületi újság és tévé, és más fideszes önkormányzati képviselők is szerepelhettek. Az egyetlen kivétel Molnár István képviselő (akit egyébként tanácsnoknak is megtettek), ő egyszer szerepelt az újságban. Ő most baloldali jelölt. Az LMP demokratikusan, átláthatóan vezetné a kerületet. Rendes ülések lennének (7 nappal előtte meghirdetve, hogy a lakosság is időben megismerhesse az előterjesztéseket), ahol az ellenzékiek is megfelelő időt kapnának a reagálásra. A helyi tévé egyenes adásban közvetítené az üléseket, és a 
helyi újság is írna az ott történtekről. Az ellenzéki előterjesztéseket is elfogadná a kerületvezetés, ha Erzsébetváros javát szolgálnák. A ellenzéki képviselők számára lehetővé tennénk, hogy valódi kontrollt gyakorolhassanak a kerület működése felett.

4....hogy a fideszes kerületvezetés évi 5-6 millióval támogatta a Helyi Téma és a Heti Válasz Fidesz-közeli tulajdonos oligarcháit az erzsébetvárosiak pénzéből, és csak jobboldali napilapokat rendeltek meg az önkormányzat számára? Hogy ügyvédi díjakra évi nagyjából 40 millió körül folyt el? Hogy a fideszes kerületvezetés valószínűleg még a közbeszerzéseken keresztül talicskázza ki az erzsébetvárosiak pénzét?

Válasz: Ilyesfajta magán üzleti vállalkozások támogatása (pártkötődéstől függetlenül) az LMP szerint nem megengedhető. Meggyőződésünk szerint az ügyvédi tevékenységet a hivatali apparátuson belül olcsóbban lehetne végezni. A kerületi közbeszerzéseken nyílt eljárás helyett rendszeresen hirdetmény nélküli tárgyalásos 
eljárást alkalmaznak, és 3 résztvevőt hívnak meg akkor is, ha a közbeszerzés tárgya sok jelentkezőt feltételezne. Ugyanazt a 6--8 céget hívják meg váltogatva, amelyek feltételezhetően előre elosztják, melyikük melyik közbeszerzést nyeri meg. Pont a közbeszerzés célja, az elérhető legalacsonyabb ár kialakítása nem valósul meg, így károsítva meg az erzsébetvárosiakat. Hogy ezt miért így csinálják, mindenki fantáziájára bízzuk!
Az LMP természetesen véget vetne ennek a gyakorlatnak. Átlátható, nyílt, valódi versenyt lehetővé tevő közbeszerzéseket bonyolítanánk le, jelentős összegeket takarítva meg az erzsébetvárosiaknak.

5. ...hogy Budapesten Erzsébetvárosban a legkisebb az egy lakosra jutó zöldfelület aránya: 0,5 m2 ajánlott érték legalább 9 m2 gyermek/játszótér)?

Válasz: 
Sajnos így van. A kerület gyakorlatilag betondzsungel. Ez és a jelentős átmenő forgalom miatti légszennyezés, szállópor-koncentráció okozza, hogy az erzsébetvárosiak legalább 2-3 évvel élnek kevesebbet, mint a máshol élők. Ezzel a helyzettel a szocialista kerületvezetés szinte semmit sem kezdett, a fideszes sem nagyon. 
Az LMP radikálisan növelné a kerületi zöldfelületeket. Füvesítenénk, fásítanánk, parkosítanánk, játszótereket építenénk, a tűzfalakat is zöldítenénk, a betonudvarokat is feltörnénk és növényesítenénk, zöldtetők létesítésének lehetőségét vizsgálnánk. 
Az Erzsébetvároson áthaladó gépkocsiforgalmat jelentősen korlátoznánk. A Hungária körúttól bevezetett behajtási díjban gondolkodunk, és a kerület belső utcáiba csak az itt élők vagy vállalkozók gépjárműveinek behajtását engednénk. Jelentősen növelnénk a forgalomcsillapított és sétálóutcák számát. Az egész kerület összesen 2 négyzetkilométer. A gyalogos és a kerékpáros közlekedést támogatnánk a közösségi közlekedés színvonalának növelése mellett.)? Hogy egy játszótérre több mint 1000 gyermek jut (a fővárosi átlag 154 

6. ...hogy az LMP-s önkormányzati képviselő már 2011-ben azt javasolta a fideszes 
kerületvezetésnek, amit most, több éves késéssel országosan meghirdetett a Fidesz? 

Válasz: Sőt, ennél többet is! 2011-ben azt javasolta, hogy az erzsébetvárosiak számára adjon támogatást a kerületvezetés, mely lehetővé teszi a lakások fűtéskorszerűsítését, a nyílászárók cseréjét, szigetelést, az energiafaló háztartási gépek cseréjét. Azt válaszolta a polgármester, hogy erre nincs pénz! De néhány hónappal az önkormányzati választás előtt úgy látszik lett, mert néhány hónapja a kerület nyílászárócsere pályázatot hirdetett, melyen a lakástulajdonos társasházi magánszemélyek indulhattak. A pályázati kiírás a zajcsökkentéssel indokol, de igazi jelentősége a rezsicsökkentésben lehet (arról nem beszélve, hogy nyáron, nyitott ablaknál természetesen nincs hatása a zajra). 
Az LMP a 2011-es javaslatának megfelelően járna el, minden kerületi lakást és intézményt bevonva a támogatásba.

7. ...hogy Rónaszékiné Keresztes Monika a kerületi lakosok számára nagyon fontos szociális területért felelős alpolgármester asszony minimális munkát végzett a kerületben havi bruttó 546000 forint közpénzért?

Válasz: 

Rónaszékiné Keresztes Monika a 2010-es országgyűlési választáson Budapest 9. OEVK-t megnyerve a Fidesz színeiben szerzett mandátumot. A parlamentben a szokványos, egész embert kívánó parlamenti munkán túl az Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási albizottság tagja 2010.05.14-től, a Népesedéspolitikai albizottság elnöke 2010.06.28-tól, a Lakhatási albizottság tagja 2010.06.28-tól 2013.04.08-ig, az Emberi jogi, kisebbségi, civil-és vallásügyi bizottság tagja 
2013.02.18-tól, A nők esélyegyenlőségével foglalkozó albizottság tagja 2013.02.18-tól. E pozíciókat 2014 tavaszáig töltötte be. Egyértelműen megállapítható, hogy volt dolga bőven, teljes embert kívánó feladatai ellátására (itt most pártkatonai, szavazógépi teljesítményére nem térünk ki). Csakhogy 2010 ősze óta Budapest VII. kerület, Erzsébetváros szociális területért felelős alpolgármestere is. Hogy e tevékenységére mikor jutott ideje, rejtély, illetve eddigi teljesítménye alapján egyértelmű: szinte soha. Bár a helyi média, az Erzsébetváros újság megpróbálta 
azt a látszatot kelteni, hogy alpolgármester asszony komoly munkát végez a kerületben (minden számban több fényképen is látható volt, részt vett, átadott, amíg nem maradt alul a Vattamány polgármesterrel folytatott belső harcban), ez felháborító és nevetséges próbálkozás.

Nézzük, mit mutatnak a számok:
A képviselő-testület elé kerülő előterjesztések száma 2010 óta:
Juhász Gábor alpolgármester: 124; 
Szikszai Zsolt alpolgármester: 191;
Vattamány Zsolt polgármester: 568
Rónaszékiné Keresztes Monika alpolgármester: 17 (2013-ban 3!, 2014-ben 0!!!)

A képviselő-testületi üléseken való részvétel (közmeghallgatásokkal és ünnepségekkel együtt, melyek 10 alkalmat jelentenek, és amelyeken alpolgármester asszony mindig megjelent):
Juhász Gábor: 60
Szikszai Zsolt: 60
Vattamány Zsolt: 63
Rónaszékiné Keresztes Monika: 27
Mindezt havi bruttó 546000 Ft közpénzért!

8. hogy a Garay téri piacon az árusitóhelyek legalább 50%-a üresen áll a piac szintjén (a -1, szinten)? Hogy a bevásárlóközpont előtt álló lefedett építmény egy szökőkút, melyet átadása után nem sokkal befedtek, és azóta sem működik? Hogy hideg, zimankós időben a piacra vezető műkő út olyan csúszós, hogy életveszélyes?

Válasz: Meggyőződésünk, hogy ez az elhibázott szocialista kerületvezetési beruházás következménye (de a fideszes kerületvezetés sem tett szinte semmit a probléma megoldása érdekében)!
A piac felújításakor a befektető bevásárlóközpontot épített a piac fölé, rá pedig lakásokat. A befektető biztosan jól járt, a környékbeli vásárolni szándékozók és a piac árusai biztosan nem, a piac haldoklik. Mi úgy gondoljuk, hogy a friss, helyi termékeket áruló, közösségépitő, sok ember megélhetését biztosító piacok a legalkalmasabb helyek élelmiszer vásárlásra, igy azokat támogatni kell, és nem a -1. szintre száműzni. Ezért támogatnánk a Garay téri piac átalakítását, illetve a szimplakerti, vagy a Rózsák terei piacokhoz hasonló termelői piacok létrejöttét.

9. ...hogy a kerületben rengeteg az üres lakás, és a kiadatlan üzlethelyiség, melyek túlnyomó többsége önkormányzati tulajdon és az önkormányzat számára komoly anyagi tehertétel, és borzasztóan elcsúfítja az utcaképet?
Az LMP szociális bérlakásprogramot hirdetne, melynek keretében felújítási kötelezettséggel juthatnának olcsó bérű lakáshoz a rászorulók, az erre alkalmas hajléktalanok, fiatal családok. Az üres üzlethelyiségeket civil és nonprofit szervezeteknek, művészi alkotó közösségeknek adnánk, ki úgy, hogy bérleti díjat nem, csak a rezsiköltséget kellene fizetniük.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 40 - Bankok elszámoltatása

2014.10.07. 07:10 jt

2014. 09. 22.

A bankok mellett a kormányok elszámoltatását is kezdeményezi az LMP. A devizahitel csapda ugyanis nem jöhetett volna létre a kormányok, és az alájuk rendelt bankokat felügyelő hatóság nélkül.

Az LMP mindig is a bankok tisztességtelen eljárásai, és az összes kockázat adósokra való terhelése ellen volt. Az egyoldalú szerződésmódosítások tilalmát és az árfolyamrés megszüntetését - MNB középárfolyam alkalmazását - az LMP már 2010-ben javasolta. A mostani törvény pedig pont ebből a kottából játszik. Mi már két éve javasoltuk azt is, hogy rögzítsék törvényben, milyen esetekben tisztességtelen az egyoldalú szerződésmódosítás. Ezen kívül is számos javaslatunk volt, különösen a már bukott hitelesek érdekében (pl. adósságplafon, elsétálás joga).

A Fidesz kormány 4 éven keresztül hagyta, hogy a bankok milliónyi adósból tisztességtelenül kiszívják a pénzt. Csak a felső 15-20%-nak dobott mentőövet (végtörlesztés), a többség nem kapott érdemi segítséget. "Sportszerű nehezítésként" a kormány az árfolyamot többször bedöntötte (lásd Kósa és Szíjjártó, 2010) - a törlesztőrészleteket ezzel nem 20-30%-kal növelte meg (amennyivel most csökkenteni ígérik), hanem sokszor több, mint duplájára. Közben beszedtek (és eltapsoltak) 600-800 milliárdnyi bankadót, aminek egy részéből már rég meg lehetett volna oldani a helyzetet! El kellene számoltatnunk tehát a Fidesz kormányt is!

A mostani törvény jó célokat tűz ki, de megkésett, nem számol a következményekkel, megint csak totálisan titokban készült, mindenféle szakmai-társadalmi vita nélkül.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Plakátragasztás

2014.10.06. 21:22 oglu

Ezt írtam a kerületi baloldalnak. Komolyan elegem van.

Tisztelt magukat demokratának hazudó baloldal!
Az, hogy a Fidesz leragasztja a plakátjainkat, nagyon rosszul esik, de várható volt. De az, hogy a baloldal egy olyan táblán, melyen 2 Vattamány-plakát van, és 1 LMP-s, az LMP-st ragasztja le, minden képzeletet felülmúl. Elhiszem, hogy a baloldali üzleti vállalkozásnak is igazából nem az a fontos, hogy Vattamányt leváltsa, hanem az, hogy Erzsébetvárosban ne jelenhessen meg tisztességes párt (LMP), a választók csak a két nagy pártot lássák. Jelzem, így sem fog sikerülni!!!

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 39 - Teleki tér

2014.10.06. 07:08 jt

2014. 09. 15.

Teleki László kezeit összefonva szomorúan nézné, mik történtek Józsefvárosban.

A város eladta a piac telkének egy részét, abból tervezte felépíteni egy év alatt az új piacot. Végül majdnem három évig tartott, és legalább 200 millióval költötték túl. A vadonatúj piac már most beázik, erre panaszkodnak az árusok, vevők!

Szeretnénk köszönetet mondani az Európai Uniónak, hogy lehetővé tette a tér túloldalának felújítását. Dicséretes a közösségi tervezés, és sajnálatos, hogy az önkormányzat vezetése elutasította, hogy a többi tér is így készülhessen el!

Nem örülünk annak, hogy ennyit leköveznek tereinkből, reméljük, hogy ezek a zöldet tovább csökkentő „felvonulási terek” nem a május elseje visszahozatala miatt, és nem katonai bemutatók számára készülnek. Bár a most épülő rendszerbe sajnos mindkettő beleillene.

Nem örülünk a terek bekerítésének, akkor sem, ha jogosnak tűnik. Nem azért szabadult rá ugyanis Józsefvárosra a bűnözés és a hajléktalanság, mert a józsefvárosiak eredendően ilyenek volnának, hanem azért, mert az előző 24 év kormányai közül egyik sem volt sikeres az emberek életszínvonalának európai szintre emelésében! Gazdaságpolitikájukkal kiszolgáltatottá tették az országot az oligarcháknak, és a saját hátországuk zsebét tömték! Egyenes út vezetett ahhoz, hogy több tízezer ember hajléktalanná és bűnözővé váljon, és velük lehessen hergelni a többieket: akár népszavazással is. A kerítés szimbóluma a mostani rendszernek! Nem lenne rá szükség, ha a rendszerváltás után szolidáris államot építettek volna. Most ezrek élnek az utcán, és miközben 500 önkormányzati lakás áll üresen és romokban, nincsen felújítási program ezekre, és nincsenek nagy tömeget elérő lakáspályázatok sem. Ami mégis van, azon meg fideszes képviselő nyer.

Nézzék meg jobban a Teleki-szobrot, nem jókedvében ül karba tett kézzel.

2 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - választási program - 8 - Kultúra és esélyteremtés Józsefvárosban

2014.10.05. 07:10 jt

Józsefváros a főváros egyik különleges kerülete, miközben folyamatosan küzd a mélyszegénységgel, gazdag kulturális hagyományai segíthetik a megújulását. Város a fővárosban, 80 ezer ember, amely a belvárosi Nemzeti Múzeumtól a Józsefvárosi pályaudvaron át a Kerepesi temetővel a Tisztviselő telepig tart. A kerület rendelkezésére álló intézménykeret tagoltsága a jelenlegi szegényedő helyzet megváltoztatására nem képes. Ezért új szinten, valóban a közösség szintjén kell megtennünk a kezdő lépéseket a jelenlegi körülményeket megváltoztatására.
Az elképzelésünk ezért egy organikus és önmagát folyamatosan alakító rendszer, amely önmagát alakítja és alkalmazkodik a lokális helyzethez, nem egy előre meghatározott tervet visz tűzön-vízen át.

A kultúra és közösségépítés területén a következőket tennénk elsőként:

1. A kerületi üres telkeket és üzlethelyiségeket bevonjuk a közösségi életbe. Játszótérként/ közösségi kertként, élő közparkként kezdjük őket használni és működtetni, az ott lakók bevonásával. Egy szomszédság egy utcáért/területért felelős, ezzel gazdálkodik és színesíti azt. Az önkormányzat valódi támogatást, a területek megújításának forrását, az ott zajló programok nyilvánosságát és a tervek alakításához vitafelületet biztosít. További lehetőséget ad közösségi életre, programokra a város más kerületeiben már bevált forgalomcsökkentés, utcák lezárása. A felszabadított területeket kiemelt figyelemmel, köztisztasági/ közbiztonsági programmal, együtt vonzó helyekké tesszük.    

2. Az üresen álló üzlethelyiségekben egy befogadó és kiszámítható (max.: középtávú 3-5 év) bérleti programot indítunk civil szervezetek, kezdő vállalkozások és művészek, művészcsoportok számára, amelyben a felújítástért cserébe kiszámítható időre dolgozni hagyunk olyan friss kezdeményezéseket, amelyek hosszabb távon önfenntartóakká tudnak válni és a kerületet is gazdagítják tevékenységükkel. A befogadásért a kerületünkben aktív szerepet kell vállalnia a pályázóknak. Ezzel egyes területre/utcákra fókuszálva tovább javulhat a kerület elfogadása, felfedezésre alkalmas turisztikai szempontból is érdekes helyekké alakítva azokat.    

3.Végül az középszintű oktatást több mentorprogram működtetésével kell támogatni, hogy a Bursa Hungarica pályázatokig egyáltalán eljussanak a fiatalok. A középiskolákban tanuló Józsefvárosi fiatalok számára mentor és vezető programok biztos alapokkal mehessenek tovább az életbe és esetleg a felsőoktatásba. A mentorok közé várjuk a kerületben tanuló egyetemistákat. A hátrányos helyzetű fiatalok számára középiskolai ösztöndíjprogramot indítunk.

A szépkorú generációt, mind a közösségi önkéntes munkába, mind pedig az oktatási mentor programokba bevonjuk. A fiatalokból és az idősekből kifejezetten vegyes csoportokra alapuló élmény és tanulócsoportok sokat adhatnak egymásnak és a közösségnek. Tevékenységüket összehangolják azokkal a csoportokkal, amelyek elnyerték a támogatásokat a köztéren és önkormányzati ingatlanokban megvalósuló projektekre.

A fenti programelemek a kisközösségi, lokális aktivitásra épülnek, ugyanakkor hálózatban egymást is támogatják. Éves forgásban 4-6 alkalmas hétvégi programsorozatot szervezünk, „mini” fesztiválokat a kerület lakóinak, ahol megismerhetik és ötleteikkel, önkény munkáikkal fejleszthetik a már elindult kezdeményezéseket. A fővárosi egyetemisták számára is lehetőséget teremtünk olyan ötletek megvalósítására, amelyek helyszíne a kerület, és amelyek valamilyen módon a kerületet gazdagítják.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Erzsébetvárosi jelöltek

2014.10.04. 16:25 palkotamas

1.jpg

Göntér Csaba - 1. körzet

Göntér Csaba vagyok, 46 éves ruhaipari vállalkozó, főiskolai végzettséggel. Két nagykorú gyermekem van.  A kerületben élek 8 éve, a „vigalmi negyedben”, ezért saját tapasztalataim vannak a környéken lakók problémáiról. Az itt élők normális pihenéshez való joga elsődleges számomra, és önkormányzati képviselővé választásom esetén ennek biztosítására fogok törekedni, figyelembe véve az erzsébetvárosiak igényeit. Az érintetteket valóban bevonva kellene dűlőre jutni a lehetséges megoldási módokról, tájékozódni a külföldi jó gyakorlatokról. Amit ígérhetek: radikálisan megnövelt közterület-felügyelői és rendőri jelenlét, a jogszabályok által lehetővé tett bírságolás, mobil vécék, sétálóutcák kialakítása, a felügyeleti díj hatékony beszedése. Azokat a lakókat, akik mégis az elköltözés mellett döntenének, az önkormányzat kártalanítaná. Az önkormányzat testületi ülésein „jó gazdaként” fogom a lakók, a kisvállalkozók érdekeit képviselni. A „szebb környezet, jobb élet” híve vagyok, támogatni fogok minden kezdeményezést, mely környezetünket, utcáinkat, tereinket, udvarainkat tisztábbá, zöldebbé teszi. Gyerekeink számára több mozgási, sportolási lehetőséget kell biztosítani játszóterek építésével, a sportcentrum és tanuszoda most már halaszthatatlan megépítésével.

2.jpg

Schábedly Dávid - 2.körzet

32 éves politológus és fordító vagyok, családom és én is régóta Erzsébetvároshoz kötődünk.  Legyen élhetőbb Belső-Erzsébetváros! Keressünk kompromisszumos megoldásokat a lakók és a vállalkozók bevonásával a „bulinegyedben”, mert a mostani állapot elfogadhatatlan az itt élők számára! A lakók normális pihenéshez való joga elsődleges számomra, és önkormányzati képviselővé választásom esetén ennek biztosítására fogok törekedni, figyelembe véve az erzsébetvárosiak igényeit. Az érintetteket valóban bevonva kellene dűlőre jutni a lehetséges megoldási módokról, tájékozódva a külföldi jó gyakorlatokról. Amit ígérhetek: radikálisan megnövelt közterület-felügyelői és rendőri jelenlét, a jogszabályok által lehetővé tett bírságolás, mobil vécék, sétálóutcák kialakítása, a felügyeleti díj hatékony beszedése. Azokat a lakókat, akik mégis az elköltözés mellett döntenének, az önkormányzat kártalanítaná.  Az elhanyagolt utcák és a műemléki épületek rehabilitációjára végre kerüljön sor, erre az önkormányzatnak mindenképpen áldoznia kell!  A Klauzál tér átrendezésével és parkosításával igazi közösségi tér jöhetne létre.  Korlátozzuk az átmenő forgalmat, szűk, túlterhelt utcáinkba csak a lakók és a helyben vállalkozók hajthassanak be, pl. a „kultúra utcájába” (Kazinczy utca) és Dob utcába!  Ezzel és a zöldfelületek növelésével csökkentjük a szállópor-koncentrációt, melytől egészségesebbé és élhetőbbé válik környezetünk.  Oldjuk meg a parkolási gondokat: legyenek olyan utcák, ahol csak a lakossági várakozási engedéllyel rendelkezők parkolhassanak, hogy könnyebben találjanak parkolóhelyet az itt élők!  Használjuk ki az Európai Unió által kínált támogatási lehetőségeket! 

3.jpg

Kovács Ákos - 3. körzet

1977-ben születtem Budapesten, most a VII. kerületben élek. Végzettségem közgazdász.  Munkám során külföldi megrendeléseket szerzek hazai gyártó vállalatoknak, de emellett nonprofit oldali vezetőként megtapasztalhattam a budapesti környezetvédelem és állatmenhelyek működésének összetett kihívásait. Eddig megszerzett tudásomat, képességeimet a kerület problémáinak megoldására fordítanám.  A következőket tartom fontosnak:  A sikeresen működő „bulinegyed” vállalkozásai kerüljenek ki a szürke zónából, és az infrastruktúra erős használata mellett járuljanak hozzá annak fenntartásához, korszerűsítéséhez, lakosságbarátabbá válásához. A lakók normális pihenéshez való joga elsődleges számomra, és önkormányzati képviselővé választásom esetén ennek biztosítására fogok törekedni, figyelembe véve az erzsébetvárosiak igényeit. Az érintetteket valóban bevonva kellene dűlőre jutni a lehetséges megoldási módokról, tájékozódva a külföldi jó gyakorlatokról. Amit ígérhetek: radikálisan megnövelt közterület-felügyelői és rendőri jelenlét, a jogszabályok által lehetővé tett bírságolás, mobil vécék, sétálóutcák kialakítása, a felügyeleti díj hatékony beszedése. Azokat a lakókat, akik mégis az elköltözés mellett döntenének, az önkormányzat kártalanítaná.  Az itt átmenő óriási forgalom következtében a szállópor-koncentráció – mely köztudottan egészségkárosító – jócskán meghaladja a határértéket, ezért a forgalom azonnali csökkentését tervezem további növényesítés, parkosítás, fásítás mellett! Ez rövid távon is enyhítené ezt a problémát, és a lakóközösségek számára is lehetővé tenné a zöldbe való kimozdulást.

4.jpg

Béresné Kiszely Mária - 4. körzet

Béresné Kiszely Mária vagyok. 40 éve élek – kisebb megszakításokkal – a VII. kerületben, így, elég jól ismerem, „ezer szállal” kötődöm hozzá.Jogi szakokleveles építőmérnökként segítem egy mélyépítéssel foglalkozó cég munkáját. Az élhető épített környezet problémái szakmámhoz kapcsolódóan is érdekelnek. Az LMP zöldpolitikája így találkozott az én fő érdeklődési köreimmel, a városi környezet zöldfelületeinek védelmével, a légszennyezés csökkentésével, a városi zajterhelés minimalizálásával.25 éve oktatok informatikát fogyatékkal élő gyermekek számára, esélyt biztosítva nekik, hogy számítógépes ismeretek elsajátításával önálló életet élhessenek, és később felnőttként hasznos tagjai lehessenek társadalmunknak. 13 éve az őket és családjaikat segítő alapítvány kuratóriumának elnöke is vagyok.A civil szférából érkezve, civil emberként szeretném az Erzsébetváros 4. számú körzetében élők érdekeit képviselni, hogy ne a fejük felett született politikai játszmák és érdekek alakítsák környezetüket. Szeretném, ha nemcsak a körzetemben, de egész Erzsébetvárosban a járdák járhatóvá, kátyú és gazmentessé válnának, a közművek fedlapjai pedig szintben legyenek. Ez nemcsak esztétikai probléma, hanem sajnos baleseti veszélyforrás is. A gépjárművek parkolóinak helyét jól látható módon, felfestéssel és táblákkal kellene végre megjelölni, hogy ne a kerékbilincs jelölje ki utólag a tilos helyeket. A kerületben lévő társasházak műszaki állapota enyhén szólva is katasztrofális. Életveszélyes homlokzatok, kémények, vizes, penészes lakások, „ezeréves” vezetékek. A mai gazdasági viszonyok között ezen csak jelentős anyagi támogatással lehet változtatni, ezért a felújításokra szánt pályázati pénzeket nagymértékben meg kellene emelni. Ebben az évben tényleg nagyon sokat változott a kerület. Megszépült az Almássy tér is, igazi, játék nélküli játszótérré vált – eltekintve attól a pár darab mászókától. Persze, ez nem is lenne baj, ha, mondjuk, legalább 300 méterenként lenne belőle egy darab, de a kerületben összesen – jó indulattal – 5 db van belőle, kb. 5000 gyerekre. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a körzetemben élő minden igénylő részére, díjmentesen elérhető legyen a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Feltétlenül el kell látni a kerület több pontját légszennyezettségi mérőállomással és kijelzővel, hogy az itt élők ezen értékek figyelembevételével, tudatosan tudják megválasztani, mikor, hol és mennyi ideig tartózkodjanak a szabad levegőn, mikor szellőztessenek. A zöld felületek jelentősen növelhetők a belső udvarok növényesítésével; ennek költségéhez az önkormányzatnak hozzá kellene járulnia, mert az egészséges, jó levegő közérdek.Kérem a 4. számú választókörzetben élőket, hogy szavazataikkal tegyék lehetővé kerületfejlesztési terveim megvalósítását.

Csiba Kata_01.jpg

Csiba Katalin - 5. körzet

32 éves zöld aktivista és a közéletért felelősséget érző állampolgár vagyok. A kerületben nőttem fel; egyetem után európai önkéntes szolgálaton vettem részt, majd a zöld civil szektorban kezdtem környezetvédelmi szemléletformálással foglalkozni. 2010-ben és 2014 áprilisában az LMP erzsébetvárosi országgyűlési képviselőjelöltje voltam, és pártom szóvivője is voltam egy ideig. Választókörzetemben forgalomcsillapított közlekedést szeretnék megvalósítani, és az átmenő forgalmat korlátoznám, sétálóutcákat alakítanék ki, így csökkentve a légszennyezést. A kerékpáros és közösségi közlekedés feltételeit javítanám, hiszen Budapest legkisebb kerületében ezekkel is megoldható a közlekedés.A szállópor-koncentráció csökkentésének másik módja a zöld felületek növelése: parkosítás, fásítás, a házak beton udvarainak feltörése és növényesítése, a tűfalak zöldítése, esetleg zöld tetők kialakítása. Ezeket az önkormányzatnak is támogatnia kell.  Az erzsébetvárosiak tudatos és öntudatos választópolgárok, akik számára az önkormányzat átlátható és elszámoltatható működése fontos kívánalom. Megválasztásom esetén ezért szeretnék dolgozni. Olyan erzsébetvárosi tévére és újságra van szükségünk, mely nem a kormányzó párt propagandája, és az erzsébetvárosiak mindennapjairól, problémáiról ad hírt. Minden kezdeményezést támogatok, mely alulról jön, és körzetem lakóinak kultúrához való hozzáférését növeli.

6.jpg

Palkó Tamás - 6. körzet

33 éves matematikatanár vagyok, több mint öt éve lakom a Wesselényi utcában. Tanárként legfontosabb célom a tudás átadása mellett a szemléletformálás, éppen ezért munkahelyemen is sok környezettudatos programban veszek részt, ezzel segítve a jövő nemzedéke zöld gondolkodását. A kerületben szinte nincs lehetőség a sportolásra, így ezzel biztosan foglalkoznék, mivel tisztában vagyok a mozgás, a testnevelés jelentőségével és előnyeivel. Jelentős időt töltenék el a kerületi diákok környezeti nevelésével is.Választókörzetemben szinte egy kezemen meg tudom számolni a fákat, az egész egy betontenger, emiatt (és az átmenő forgalom miatt) igen jelentős a légszennyezés, mely végső soron életünket rövidíti meg. Fákra, zöld növényekre mindig szükség van, a zöld felületek növelését elsődlegesnek tartom!Másik célom az átláthatóság és a nyilvánosság: az önkormányzati döntések meghozatalának teljes nyilvánosság mellett kellene működnie. Az eddig elhallgatott döntések legyenek közérdekből nyilvánosak!

7.jpg

Cser Sándor - 7. körzet

1977-ben születtem Nagyváradon. 18 éve élek Budapesten, jelenleg boltvezető vagyok. 2006-ban szabadalmaztattam a találmányomat, és készülök a következő találmányom szabadalmaztatására. 
Sokan találkoztak már választókörzetemben az utcán levizelt házfalakkal és kapualjakkal, mocsokkal, kutyaszarral. Ezen egyrészt nyilvános és ingyenes mobil WC-kkel lehet segíteni, ezért számukat jelentősen növelni kell, másrészt növelni kell a közterület-felügyelők jelenlétét az utcákon, és a közbiztonságon is javítani kell. A Bethlen utca és a Baross tér találkozása, a Baross tér közegészségügyi és közbiztonsági szempontból is rendkívül fertőzött hely, az itteni állapotokat meg kell szüntetni.  A lepusztult házakat a szegény, magatehetetlen, idős nyugdíjasok, nyomorban élő embertársaink biztosan nem tudják felújítani, ehhez önkormányzati segítség szükséges! A mozgáskorlátozott, idős emberek számára akadálymentes, földszinti lakásokra van szükség, ahol emberhez méltó életet élhetnek.  Választókerületem nagy problémája, hogy nagyon sok az üres üzlethelyiség. Ezen úgy segítenék, hogy civil egyesületek, nonprofit cégek és művészeti társaságok, alkotó közösségek részére bérleti díj nélkül, csak a rezsi fizetése fejében biztosítanék bérlési lehetőséget.  Megválasztásom esetén e problémákat fogom orvosolni. Kérem ehhez október 12-én az Önök támogatását.

8.jpg

Bárdos Rita - 8. körzet

Bárdos Rita vagyok, 26 éves, családalapítás előtt álló nő. Eddig választópolgárként gyakoroltam a demokráciát, de most úgy éreztem, hogy nekem is Magyarországon maradt fiatalként többet kell tennem kerületem és jövendőbeli gyermekeim jövőjéért. Gimnáziumi tanulmányaim után kereskedelmi cégnél dolgoztam öt évig német nyelvű kapcsolattartóként, és ez idő alatt végeztem levelező tagozaton főiskolámat, ahol filmes kommunikációt tanultam. Élettapasztalatom és a vele párhuzamosan tanult filmes élmények segítettek, hogy árnyaltan és a maga valóságában láthassam a diktatúrát, a demokráciát, a társadalomkritikát, mindennapi életünk igazságtalanságait. A kerülethez való kötődésem hat éve kezdődött, mikor megismerkedtem a párommal. Azóta már együtt élünk itt, és számos kerületi problémát vitatunk meg közösen. Családom jövője érdekében szeretném minden energiámat abba fektetni, hogy a kerületi élet minél jobbá váljon. Itt képzelem el a jövőnket, nem szeretnék azért más kerületbe költözni, mert a városvezetés nem képes a közügyeket úgy alaktani, hogy az az állampolgárok javát szolgálja. Hiszem, hogy több zöld felülettel, alternatív közösségépítő programokkal, a nők és a családok aktív bevonásával élhetőbb és egészségesebb, biztonságosabb kerületet tudunk fenntartani. Elképedve látom, hogy néhány önkormányzati tag milyen nagy lendülettel vetette bele magát a kampányba, legalábbis a plakátolás intenzítását tekintve annak érdekében, hogy ott ülhessen a piramis csúcsán. Nem támadni akarom őket, nem gyalázni, csupán kerületünket féltem a kalandoroktól és a kóklerektől. Emlékszünk még az ingatlanpanamára? Hát hogyne. És szomorúan vesszük tudomásul, hogy az akkor elfolyt pénzekből milyen fejlesztéseket, például bérlakásprogramot lehetett volna indítani a kerületben. Na meg a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium bezárása hasonló elfecsérlése volt értékeinknek. Ha gyermekeink jövőjét ilyen félvállról vesszük, és nem fektetünk az oktatásba, súlyos károkat szenvedhet már így is romokban heverő társadalmunk. Az esély mindenkinek jár, és ezt az esélyt a helyi vezetésnek kell megteremtenie. Minden szülő nyugodtabb lenne, ha tudná, amint gyermeke eléri a felnőttkort, még akkor is talpon tud maradni megfizethető bérlakás fenntartásával, ha egyébként hátrányos helyzetből indult.Nem mehetek el szó nélkül a választókerületem lakosait is érintő múzeumi negyedi beruházás mellett sem. A Városliget megújítására valóban szükség van (a projektre szánt 150 milliárd kis részéből megoldható lenne), de múzeumok építésére semmiképpen sem. A liget közpark funkciója megőrzendő, a környék lakosainak rekreációs, játék és sport igényeit kellene kellemes környezetben kielégítenie, ezért az ide tervezett beruházást nem támogatom. Kérem, előlegezze meg nekem bizalmát október 12-én. Amennyiben így tesz, az emberek hangját nem fogom elnémítani, sőt, fel fogom hangosítani, ahogy az egy önkormányzati képviselőtől elvárható.

9.jpg

Tóth Csaba - 9. körzet

36 éves vagyok, a Dembinszky utcában lakom a párommal és 2 gyermekünkkel. Jelenleg a Közép-európai Egyetemen PhD-zom fenntartható városi közlekedés témában. Legfontosabb helyi problémának a jelenlegi városvezetés hozzáállását tartom. Az, hogy a demokratikus elveknek fittyet hányva elsumákolja az információszolgáltatást, kizárja a cégek nagy részét a közbeszerzésekből, ellehetetleníti a demokratikus kontrollt az önkormányzati cégek felett, és közpénzen önfényezi a működését, nemcsak a korrupciónak ágyaz meg, de rombolja a közmorált, és elfordítja az embereket a politikától. Hiszek benne, hogy másképp, a lakosság és az ellenzék bevonásával, a döntéshozatal nyilvánossá tételével is lehet várost vezetni, ezért az LMP ilyen irányba mutató elképzeléseit,  például a közösségi költségvetést vagy a kötelezően nyilvános szerződések bevezetését rendkívül fontosnak tartom. További nagyon fontos probléma a rendkívül kevés zöld terület, miközben számos, zöldfelület kialakítására alkalmas területet parkolók vagy romos épületek foglalnak el (pl. a Dembinszky, Rottenbiller, Damjanich és Bethlen utcák által határolt tömb belsejében, mely háború sújtotta övezetre emlékeztet már több, mint 15 éve). Ezeken a területeken parkokat, közösségi kerteket, játszótereket kell kialakítani, melyek a pihenés és felüdülés mellett a légszennyezés csökkentéséhez is hozzájárulnának. Ez szó szerint életbevágó Budapest központjában, hiszen a budapestiek egy EU-tanulmány szerint három évvel rövidebb életre számíthatnak a levegő minősége miatt. Ezért rendkívül fontos a légszennyezésért leginkább felelős autóforgalom visszaszorítása.  Képviselőként elsősorban a fenti célok megvalósításáért dolgoznék. Támogatnám a lakossági igények felmérését, lakossági kezdeményezések megvalósítását, a közösségi költségvetés bevezetését, a döntéshozatal és szerződések nyilvánossá tételét, új parkok, közösségi kertek, játszóterek létrehozását, forgalomcsilapított utcák (mint pl. a Rózsa utca)  kialakítását, az átmenő forgalom kitiltását, sebességkorlátozás (30 km/h) bevezetését és betartatását, a kerékpáros és tömegközlekedés előtérbe helyezését. 

10.jpg

Balogh Norbert - 10. körzet

39 éves vagyok, Erzsébetvárosban lakom, egy közműszolgáltatónál vagyok ügyfélszolgálatos. Dolgoztam a kereskedelemben és a bankszektorban is, és fontos számomra a stabilitás, a biztonság mind a munkámban, mind a magánéletben. Szeretem az új dolgokat, kihívásokat a mértékletesség elvét vallva. Választókerületemben igen elhanyagolt az utcakép, ezen mindenképpen változtatni szeretnék. Végre kerüljön sor az omladozó épületek felújítására, csatornarendszerük cseréjére, a szeméttel és kutyapiszokkal teli járdák tisztában tartására. A közegészségügyi és közbiztonsági szempontból is fertőzött kerületrész fokozottabb hatósági jelenlétet kíván. Ennek elérése határozott célom. A járdák felújítása és karbantartása nem tűr halasztást, hogy az idősebb lakók számára könnyebb és biztonságosabb legyen a közlekedés, valamint akadálymentesítettekké váljanak a babakocsik és a mozgáskorlátozottak számára.  A köztisztaság javítása érdekében minden kereszteződésben szemetest és kutyapiszokzacskó-tartót helyeztetnék el!  Legyen rend a környéken! Távolíttassuk el a lakókat is zaklató illegális árusokat a Bethlen Gábor utca–Baross tér kereszteződésében, így is növelve a közbiztonságot. A kerületben élő gyerekeknek több mozgási, sportolási lehetőséget kell biztosítani játszóterek építésével, a sportkomplexum és uszoda megépítésével. Nálunk minimális a zöldfelület. Ezen radikális növényesítéssel, a tűzfalak zöldítésével, a belső udvarok betonjának feltörésével és növényesítésével szeretnék változtatni. Választókerületem nagy problémája, hogy nagyon sok az üres üzlethelyiség. Ezen úgy segítenék, hogy civil egyesületek, nonprofit cégek és művészeti társaságok, alkotó közösségek részére bérleti díj nélkül, csak a rezsi fizetése fejében biztosítanék bérlési lehetőséget. 

11.jpg

Moldován László - 11. körzet

55 éves könyvkiadó vagyok, a Hernád utcában lakom négy gyermekemmel és kedvesemmel albérletben. 2010-től LMP-s erzsébetvárosi önkormányzati képviselőként is dolgozom, és mint 2010-ben, ezen az önkormányzati választáson is e választókörzet jelöltségén kívül Erzsébetváros LMP-s polgármesterjelöltje is vagyok. Választókörzetemben található a Garay téri bevásárlóközpont, melyet a régi piac helyén építtetett föl a szocialista kerületvezetés, a piacot a -1. szintre száműzve. A befektető biztosan jól járt, hiszen sok-sok lakást is felhúzhatott, de a környékbeliek egyáltalán nem, mert a nyitás óta haldoklik a piac, az árusítóhelyek nagy része kiadatlan. E problémára a fideszes kerületvezetés sem talált megoldást, pedig biztos, hogy jó ötletekkel lehetne változást elérni. Ez határozott célom.  A sok üres, kiadatlan üzlethelyiséget úgy hasznosítanám, hogy nonprofit és civil szervezeteknek adnánk ki, és csak a rezsiköltséget kellene fizetniük bérleti díjként, így komoly tehertől szabadítva meg az önkormányzatot. A közbiztonságot és a köztisztaságot szükségesnek tartom javítani, a Baross téri állapotok a Balkánt idézik. Ezen megnövelt hatósági jelenléttel mindenképpen változtatni kell! E kerületrészben is minimális a zöldfelület. Ezen radikális növényesítéssel, fásítással, parkosítással a tűzfalak zöldítésével, a belső udvarok betonjának feltörésével és növényesítésével szeretnék változtatni. Megvizsgálnám a zöld tetők létesítésének lehetőségét is.

12.jpg

Burka Károlyné - 12. körzet

37 éves boldog családban élő anyuka vagyok, és egy ruhaboltban dolgozom alkalmazottként. Az egyszerű emberek, családok sorsa, a hátrányos helyzetben élők segítése és felzárkóztatása nagyon fontos számomra.  Választókörzetemben mindenképp javítani kellene a közbiztonságot és a köztisztaságot, a Baross tér és környéke borzasztó állapotban van. Ez így nem maradhat! Szeretném elérni, hogy tisztább, zöldebb, egészségesebb helyen tudjuk gyermekeinket nevelni, ezért növényzetet kellene telepíteni, parkosítani, mert jelenleg szinte semmi zöld nincs, betonrengeteg a körzet. Megválasztásom esetén ezért mindent meg is fogok tenni az önkormányzatban. A lakosok számára lehetőséget kell biztosítani a sportolásra, a testmozgásra, ezért a Százház utcai telken tervezett sportcentrumot és uszodát meg kellene valósítani.  Választókörzetemben üres, kiadatlan üzletek sorakoznak, melyek egyrészt rontják az utcaképet, másrészt közös költségeik kifizetése jelentős tehertétel az önkormányzat számára. Nonprofit és civil szervezeteket lehetne idevonzani azzal, hogy csak a rezsiköltséget kellene fizetniük bérleti díjként, és reményeim szerint élet költözne e kerületrészbe is. Kérem, október 12-én támogassa szavazatával céljaim elérését!

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: kampány választás önkormányzat 2014 önkormányzati választás 7ker moldovan

Józsefváros - választási program - 7 - Segítünk az anyákon!

2014.10.04. 07:03 jt

A gyermekvállalást nem a kelengyepénz ösztönzi hosszú távon, hanem az, ha az anyák biztonságban érezhetik magukat. Az anyáknak biztos lakhatásra, kiszámítható jövedelemre és támogató hálózatokra van szükségük. Mi ezt kívánjuk megteremteni!

Józsefvárosban napjainkra égető problémává vált, hogy családok és gyermekeiket önállóan nevelő nők kerülnek a hajléktalanság közelébe, átesnek a szociális háló résein. Sőt kerületünkben akár több tucat önkormányzati lakásban élő családot is rendszeresen fenyeget hasonló sors, a magántulajdonukat elveszítők még e fölött vannak. A kerületnek nincs kapacitása arra, hogy ellássa őket. A jelenlegi férőhelyek száma és az ellátásra fordítható pénz nem elég ahhoz, hogy ezeket a családokat megmentse a hajléktalanná válástól. Jelenleg az önkormányzat a kisgyermeküket egyedül nevelő nők és munkanélküli családok hajléktalanná válásának megelőzése érdekében csupán annyit tesz, hogy az S.O.S. Krízis Alapítvány fenntartásában lévő Családok Átmeneti Otthonától bérel négy férőhelyet (vagyis egy családnyi helyet). Az önkormányzat a kerületben halmozódó szociális problémák ellenére sem üzemeltet önálló családok átmeneti otthonát vagy anyaotthont.

Ezzel a Józsefvárosi Önkormányzat álláspontunk szerint mulasztásos jogsértést követ el.

Az LMP szerint anyaotthont és Családok Átmeneti Otthonát, vagy egy azzal kompatibilis krízislakás rendszert kell létrehozni a kerületben!

Fel kell újítani az üres krízislakásokat és az üresen álló szociális bérlakásokat.

Az önkormányzat által fenntartott krízislakások többsége nincsen beköltözhető állapotban.

A LÉLEK program keretében 2013 őszétől négy lakhatását elveszítő család kaphat ideiglenes otthont a Szerdahelyi utcai családos közösségi szálláson, viszont a bekerülés feltételei a munkanélkülieknek és a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek sem nyújtanak megoldást.

Ezek az intézmények azonban csak a tűzoltást szolgálják. Fenntarthatóbb és gazdaságosabb az, ha hosszútávon az állam és a kerület is hatékonyabb lépéseket tesz a hajléktalanná válás és az elszegényedés megelőzésére. Közmunka helyett valódi munkahelyeket kell teremteni és rugalmas képzési rendszert, ami a potenciális munkavállalókat felkészíti. A munkáltatókkal élő együttműködéseket kell kialakítani és felszámolni a kerület leghátrányosabb helyzetű polgárai, a romák elleni diszkriminációt a munkaerőpiacon.

A megelőzés érdekében a szociális területen dolgozó, családokkal foglalkozó szervezetek szorosabb együttműködésére van szükség, és arra hogy ez a hálózat a családokat segítő nem önkormányzati szervezetekre (civil, magán, egyházi, állami) is kiterjedjen. A szociális irodát, családsegítő központot, gyermekjóléti szolgálatot egy épületbe kívánjuk költöztetni, és ösztönözzük a hatékony együttműködést az irodák között. Minden szolgáltatásról kapjanak naprakész és hiteles információkat a védőnők, a bölcsődék, és az oktatási intézmények, illetve a családokkal foglalkozó nem önkormányzati szervezetek. Civil és egyházi szervezetekkel együttműködve támogatjuk legalább egy tucatnyi klub, családi és anyaközpont a kerületben, ahol a családok segítséget, megértő szót és közösséget találhatnak.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - választási program - 6 - Fenntartható rezsicsökkentést!

2014.10.03. 07:00 jt

100 ezer munkahelyet hozna az LMP javaslata, amely végleges és hatékonyabb, mint a mostani rezsicsökkentés. Költséget csökkentene, munkát adna, javítaná a külkereskedelem egyensúlyát és csökkentené a függőségünket Oroszországtól, és a kőolaj világpiacától.

8-10 év alatt korszerűsíthetnénk az összes lakást Magyarországon, ezzel munkát is adhatunk 100.000 embernek az építőiparban (ebből arányosan kb 1000 józsefvárosinak!), valamint csökkentenénk függőségünket a külföldi, főképp orosz energiától. A rendszer önfenntartó lenne, az állam kamatmentes hitelt nyújthatna, és a lakók a rezsi valódi csökkenéséből törlesztenének. A munkálatokat a széndioxid kvótabevételekből lehetne megelőlegezni, amit az eddigi kormányok feléltek. A mostani rezsicsökkentés kampány miatt az energiaipari beruházások leálltak, az eddig elég jó állapotban levő energiarendszer pár év alatt széteshet.

100 ezer munkahelyet hozna az LMP javaslata, amely hatékonyabb, mint a mostani rezsicsökkentés.

A rezsi csökkentésében van némi ráció, egy friss KSH felmérés szerint a lakosság jövedelmének 25%-át költi lakásfenntartásra és háztartási energiára. Itthon az áram ára magasabb, de a gázé némileg alacsonyabb, mint az EU-átlag. De nem az árak kiugrók, hanem az egymást követő kormányok rossz gazdaságpolitikája miatt szegények az emberek.

Azonban a kormánypártok az ország jövőjével játszanak, amikor 20-30%-ot akarnak csökkenteni, és erre teszik fel a 2014-es választást! Az energiaipari beruházások leálltak, az eddig elég jó állapotban levő energiarendszer pár év alatt széteshet.
Éppen ezért az LMP fenntartható rezsicsökkentést akar!
Ma Magyarország energiafelhasználásának közel 2/3-át az épületek fűtésére-hűtésére használjuk fel. Gyakorlatilag az utcát fűtjük a falon, ajtón, ablakon át. Épületeink hőszigetelésével (pl. a széndioxid kvóta eladásból fizetve), elég hamar lefelezhetnénk ezt a fogyasztást. Ez 50%-os rezsicsökkentés, méghozzá örökre! Tehát egy 20 ezres távhő számla csak 10 ezer Ft lenne, míg a mostani rezsicsökkentéssel mindössze 18 ezerre csökken. További haszon, hogy 8-10 év alatt korszerűsíthetnénk az összes lakást, ezzel munkát is adhatunk 100.000 embernek az építőiparban (ebből arányosan kb 1000 józsefvárosinak!).

Energiahordozókból behozatalra szorulunk, elsősorban Oroszországból. A fenntartható rezsicsökkentéssel csökkentenénk függőségünket az orosz és ukrán politikai helyzettől, és a kőolaj világpiaci árától is. Magyarország export-import egyenlegén is sokat javítana ez az intézkedés. A fel nem használt energia után pedig Magyarország jogosulttá válik újabb szén-dioxid kvótákra, amelyeket akár el is adhatunk.

A rendszer akár önfenntartó is lehet, ha a kvótapénzeket beleforgatjuk, és nem éljük fel, mint az eddigi összes kormány, amelyeknek az aktuális költségvetés foltozása mindig fontosabb volt, mint a fenntartható jövő megalapozása. A kvótapénzekből akár kamatmentes hitelt adhat az állam a felújításokra, amelyet a lakók olyan mértékben törlesztenének, hogy ne kelljen többet fizetniük, mint előtte. Azaz egy ideig annyit fizetnek, mint korábban, de amikor letudták a hitelt, onnantól jóval kevesebbet. Az állam pedig nem kamatot kap a pénze után, hanem a csökkenő fogyasztás miatt felszabaduló széndioxid kvótákat. Ezeket aztán újból pénzzé lehet tenni, és a pénzt újabb beruházásokra fordítani. Össz-társadalmi (állami) szinten komoly nyereség ezen kívül az, hogy 100 ezer emberrel több lesz a járulékfizető, és ugyanennyivel kevesebb a segélyből élő.

Németország előrelátóan már ezen az úton menetel, ellentétben a szegény, de “szabadságharcos” keleti rokonnal, amely épp az energiarendszerét készül tönkretenni.

Az LMP vállalja, hogy energiahatékonysági programot indít a középületekben és önkormányzati bérlakásokban Józsefvárosban, és megvizsgálja az RFV szerződést is ebből a szempontból. Amennyiben az kizárja az energiaracionalizálást, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt a pontot bírósággal tisztességtelenné nyilváníttassuk.

Minden bérleményt vízórával szerelünk fel, és megvizsgáljuk továbbá a bérleti díjak differenciálását a rezsiköltségek figyelembe vételével.

Magántulajdonban levő házak esetén ilyen programot a pályázati pénzek függvényében indítunk.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - választási program - 5 - Munkáért lakhatást!

2014.10.02. 06:55 jt

Józsefvárosban évek óta több tucat családot fenyeget a hajléktalanság. A Munkáért lakhatást! civil mozgalom kezdeményezését a döntéshozók eddig nem vették komolyan. Az LMP halaszthatatlannak tartja, hogy a program, a kezdeményezőivel együttműködve végre valóra váljon.

Minden embernek joga van ahhoz, hogy fedél legyen a feje felett. Az LMP megfizethető lakhatást kínál, és átláthatóvá teszi a kerületi lakásbérleti rendszert, megelőzve a visszaéléseket. Segítjük a helyi civilek által kezdeményezett Munkáért lakhatást! program megvalósulását. Aki saját munkájával hozzá tud járulni az önkormányzati tulajdonú bérlemények, ingatlanok felújításához, jogosulttá válik arra, hogy az elvégzett munka értékében lakbérhátralékát az Önkormányzat elengedje.

Több önkormányzati tulajdonú lakás áll üresen Józsefvárosban. A jelenleg üresen álló lakások felújításában vegyenek részt új bérlőik, amiért cserébe az elvégzett munka értékét lelakhatják. 

Vállalásaink:

 • Csökkentjük az üres lakások számát!
 • Lakáspályázatokat írunk ki!
 • Akár Te is lakhatsz önkormányzati bérlakásban!
 • Jelenleg Józsefvárosban kb. 500 önkormányzati lakás áll üresen, rossz műszaki állapotban. Ez több, mint a teljes lakásállomány 10%-a. Fölháborítónak tartjuk, hogy az önkormányzat 20 millió forintot költ ÜRES lakások fenntartására. Miközben több, mint 7000 olyan józsefvárosi lakosnak van fizetési problémája, aki önkormányzati lakásban él.
 • Az ötletünk: adjuk ki az üres lakásokat, és a befolyó bevételből támogassuk a fizetési nehézséggel küzdő bérlőket és helyi lakosokat!
 • Felújítjuk a bérlakásokat a bérlők hathatós segítségével!

A lakás közvagyon. Becsüljük meg, gazdálkodjunk vele felelősen!

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Zöld családi nap Városligetről, múzeumokról, gyerekekről és felnőttekről

2014.10.01. 22:27 jt

Az LMP zuglói és erzsébetvárosi szervezetei szeretettel meghívnak minden érdeklődőt (legyen zuglói, erzsébetvárosi, Budapest vagy az ország más részéről érkező) egy kellemes szombati családi aktív kikapcsolódásra.

Programok
Gyerekeknek:
Ugrálóvár, játékos és sportversenyek, további gyermekprogramok

Felnőtteknek:
Pódiumbeszélgetések a Városliget sorsáról, a múzeumok helyes eloszlásáról és helyéről

Gyereknek és felnőttnek együtt:
Öko-kvíz, játékos és sportversenyek


Mindannyian tudjuk, hogy a következő ciklus egyik legfontosabb kérdése, hogy mi történik a Városligettel. Erről az öt legkompetensebb emberünket kérdezhetitek:

Csárdi Antal főpolgármester-jelölt és listavezető
Tenk András, az LMP környezetvédelmi és várostervezési ügyekért felelős főpolgármester-helyettes jelöltje
Moldován László, az LMP VII. kerületi polgármesterjelöltje és listavezetője
Barta János, az LMP XIV. kerületi polgármesterjelöltje és listavezetője
Kíváncsiak vagyunk a véleményetekre ezért az ötödik Ti magatok vagytok. Szóljatok hozzá, kérdezzetek!

Legyen vendégünk egy finom gulyáslevesre! Mi főzzük! ;-)
Desszert: alma, mert "mindennap egy alma és a doktor alma!"

Helyszín: Dürer Rendezvényház, Ajtósi Dürer sor 19-21.
Térkép: http://dev.durerhaz.hu/durerhaz/

A csecsemőkkel, totyogókkal érkező szülők részére külön helyiségben pelenkázási és szoptatási lehetőséget biztosítunk.


Vár mindenkit,
az LMP zuglói és erzsébetvárosi csapata

(Az esemény a facebookon.)

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - választási program - 4 - Ételt a rászoruló gyermekeknek!

2014.10.01. 06:51 jt

A polgármester az Orczy kertben 2013 nyarán büszkén nyilatkozott arról, hogy 234 gyermek nyári étkeztetéséről tud gondoskodni a kerületben. Az LMP azt gondolja, hogy ha Józsefvárosban több mint 3000 gyermek után jogosult a családja rendszeres gyermekvédelmi támogatásra, akkor az, hogy ezeknek a gyermekeknek kevesebb, mint 10 százaléka részesül a nyári gyermekétkeztetésben, nem egy olyan arány, amire büszke lehet Kocsis Máté. Csak azok az általános iskolás korosztályhoz tartozó gyerekek vettek részt a programban, akik a kerületi napközis tábornak is látogatói, pedig az önkormányzatnak feladata lenne a kerületben több helyen, a nyári tábortól függetlenül is üzemeltetni ételkiadó pontot azoknak a családoknak, akik gyermekei nem vesznek részt a nyári táborban. Minden rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosult család gyermeke jogosult részt venni a programban, ha a szülők kérik. Ehhez pontos informálásra és a népkonyhán illetve más intézményekben kiadópontok létesítésére lenne szükség.

Jakabfy Tamás, az LMP képviselője kiemelt fontosságúnak tartja, hogy minden valóban rászoruló megkapja a támogatást, a gyermekek ne éhezzenek, és az óvodák és iskolák második otthonként valóban támogassák a rászoruló családokat.

2013 áprilisában Széll Bernadett az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján elmondta: határozati javaslata támogatást is előirányozna, hogy minden egyes települési önkormányzat létre tudja hozni a saját főzőkonyháját. Hozzátette: a nyári gyermekétkeztetésbe bevonná a Magyar Agrárkamarát is.

Az adatokat ismertetve közölte: tavaly nyáron 20 százalékkal kevesebb gyermek jutott szociális nyári étkeztetéshez, mint korábban, miközben az önkormányzatok közül is 25 százalékkal kevesebben tudtak pályázni. Hangsúlyozta, hogy a rászoruló 5-600 ezer gyermeknek nyaranta csak az egyötöde jut szociális étkezéshez.

A sajtótájékoztató előtt a Szél Bernadett mellett álló asztalra egy darab kenyeret, zsírt, néhány fej hagymát, pár szem krumplit és egy zacskónyi kekszet helyeztek el azt demonstrálandó, hogy a szegény sorsú családok naponta körülbelül ennyi élelmiszerhez jutnak.

Józsefvárosban ez nagyobb probléma, mint a főváros más kerületeiben, és az álságos kommunikációs trükkök sem fedik el azt, hogy több gyerek éhezik, és kevesebbek juthatnak a szociális étkeztetés lehetőségeihez. Az önkormányzat ezt még bürokratikus formulákkal is nehezíti, amelyek pontosan a képzetlenebb és emiatt még inkább kiszolgáltatottabb emberek lehetőségeit csökkentik.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - választási program - 3 - Teret adunk a helyi kezdeményezéseknek!

2014.09.29. 07:01 jt

Több beleszólást adunk az állampolgároknak az önkormányzati döntéshozatalba. Civil centrumokat létesítünk, ahol minden kerületi szervezet hatékonyan és forrásaihoz illeszkedően tudja megvalósítani közösségi céljait, működésüket pedig az eddiginél több pénzzel segítjük.

Az LMP akkor látja biztosítottnak a demokrácia működését, ha az állampolgárok, és az érdekükben tevékenykedő civil szerveződések minél nagyobb teret kapnak arra, hogy részt vegyenek a helyi döntések előkészítésében, és szerepet vállaljanak azok megvalósításában. Ennek érdekében a jövőben rendszeres egyeztetésekkel, fórumok szervezésével erősítjük a kapcsolatot az önkormányzat és a lakosság között és valódi társadalmi egyeztetési folyamatokat indítunk. A helyi szervezetek működését a mostaninál nagyobb összegekkel támogatjuk és Civil Centrumok létesítésével a kerület minden negyedében helyet adunk olyan szerveződéseknek, akik (közvetve vagy közvetlenül) a kerület érdekében tevékenykednek, de önállóan nincs lehetőségük arra, hogy irodát tartsanak fenn. Hisszük hogy az önszerveződő csoportok munkájának segítségével, együttműködéssel az önkormányzat is hatékonyabban végezheti vállalt feladatait.

Az LMP akkor látja biztosítottnak a demokrácia működését, ha az állampolgárok, és az érdekükben tevékenykedő civil szerveződések minél nagyobb teret kapnak arra, hogy részt vegyenek a helyi döntések előkészítésében, és szerepet vállaljanak azok megvalósításában. A jelenlegi önkormányzati vezetők a társadalmi egyeztetési folyamatokat ha tudják ellehetetlenítik, rövid időt és kevés nyilvánosságot adnak az egyeztetésre. A parlamenti képviselőkhöz hasonlóan - akik egyéni képviselői előterjesztéseikkel kerülik meg a kötelező egyeztetési folyamatokat – a polgármester is a leglehetetlenebb időpontokban ír ki közmeghallgatást, és a legfontosabb döntések előkészítésébe az ellenzéket sem vonja be.

Az LMP a jövőben rendszeres egyeztetésekkel, fórumok szervezésével erősíti a kapcsolatot az önkormányzat és a lakosság között és valódi társadalmi egyeztetési folyamatokat indít. Egyeztetünk a lakhatás, a fejlesztések, a szociális ellátórendszert és a nevelési oktatási intézményeket érintő döntések meghozatala előtt, és ha a lakosság partnerünk lesz, bevezetjük a részvételi költségvetést, vagyis az önkormányzat bevételeinek elköltésének módjáról, befektetéseiről nem csak tájékoztatja a lakosokat, hanem minden évben ki is kéri véleményüket.

A helyi szervezetek működését a mostaninál nagyobb összegekkel támogatjuk és teret adunk nekik a hatékony munkához, megjelenéshez. Jelenleg sok üresen álló ingatlan van a kerületben, amelyeket kezdő vállalkozások, civil csoportosulások hasznosíthatnának, de gyakran nincs rá önállóan elegendő forrásuk. Civil Centrumok létesítésével a kerület minden negyedében olyan közösségi tereket kínálunk, amelyet a kerületért tevékenykedő formális és nem formális szervezetek egymással megosztva használhatnak kapacitásukhoz és forrásaikhoz illeszkedően. A lokális problémákra olyan szakemberek, önkéntesek tudnak csak hatékony válaszokat adni, akik napi szinten kapcsolatban vannak az érintettekkel. A nonprofit szervezetek működésükkel fenntarthatóak a közösségi terek, kiegyenlítődnek a nevelésben, szociális ellátásban, a munka világában tapasztalható egyenlőtlenségek, és a város gazdagodik.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - választási program - 2 - Tiszta közéletet a kerületben!

2014.09.28. 06:58 jt

Tisztán, átlátszóan bánunk a közpénzzel! Nem bizniszelünk offshore cégekkel, nem lesznek megbízások pártközeli cégeknek. Átláthatóan rendezzük a képviselők juttatásait, a korrupció ellen pedig névtelen bejelentővonallal és az anyagok, adatok nyilvánosságával védekezünk! A közpénzeket pedig nagyobb árversenyt generálva fogjuk elkölteni!

A közpénz mindannyiunké! Tisztán, átláthatóan kell bánni vele. Rendezni kell és átláthatóvá kell tenni a képviselők juttatásait, hatékonyan fel kell lépni a korrupció ellen, legyen az akár utcai, akár hivatali korrupció. Hatékonyabbá kell tenni a beszerzéseinket, hogy tényleg a legjobbat válasszuk, és hogy kizárjuk azt, hogy a pártközeli cégek egyenlőbbek legyenek a többieknél! Meg kell szakítani minden kapcsolatot az offshore cégekkel, amíg fel nem fedik, kik állnak mögöttük! Sajnos bármilyen színű önkormányzat regnált Józsefvárosban, találtunk példát ezekre. Vállaljuk, hogy minden kifizetést nyilvánossá teszünk, hogy az önkormányzat pénzügyei bárhonnan, bármikor, és bárki által ellenőrizhetők legyenek az interneten!

Vállalásaink:

 1. Kipucoljuk az offshore cégeket!
  Nem csak a törvényben szabályozott esetekben nem kerülünk kapcsolatba offshore cégekkel, hanem egyáltalán nem! A múltból ránk maradt offshore partnerekkel megszakítunk minden nem kötelező együttműködést, amíg nem válik tulajdonosi szerkezete átláthatóvá!
 2. Nem etetjük a holdudvar cégeit!
  Nem fog közbeszerzési tanácsokat adni egy helyettes államtitkár cége, nem lesz közpénzből fizetett honlapszerkesztői megbízása pártközeli blog (Mandiner) főszerkesztő cégének, nem lesz multifunkciós Szkladányi Sándorunk, aki egyszer egy önkormányzati cég pénzügyi vezetője, máskor felszámolója, megint máskor meg az oktatási intézményeket is fel tudja mérni gazdaságilag, és az általa leadott anyagban több helyen ideológiailag is állást foglal.
 3. Tisztán, átlátszóan rendezzük a képviselők juttatásait!
  Nem fog kapni lakást képviselő! És nem azért, mert nem fog pályázni, hanem azért, mert nem lesz kiírva olyan pályázat, amelyre képviselők is jelentkezhetnek. A képviselők nem fognak más előnyt sem kapni egy teljesen transzparens juttatáson kívül, amelyet minden képviselőnek egyenlően juttatunk a testületen kívüli munkájáért. Lesz, akinek cégek felügyelőbizottságában, igazgatótanácsában, lesz, akinek tanácsadóként. Ez az összeg viszont csak azoknak fog járni, akik teljes munkaidőben a kerülettel foglalkoznak, de nekik kivétel nélkül, nem pártközi alkuk eredményeként. Az összeg nagyságrendje bruttó 100-150.000 Ft.
 4. Az alsó szinteken (önkormányzati cégek, intézmények) jelen levő korrupciót önkormányzati szinten korrupció elleni névtelen bejelentővonallal kezeljük! Minden bejelentést egy független ellenőr csapat fog megvizsgálni.
  A felsőbb szintű (önkormányzat, hivatal) korrupciót a legteljesebb, a törvényi kötelezettségeket jóval meghaladó mennyiségű nyilvánossággal kell kezelni. Olyan adatszolgáltatásokat fogunk elrendelni, amelyek automatikusan és gyorsan meg fognak jelenni az önkormányzat honlapján kialakított adatbankban, nemcsak akkor, amikor kikérik azokat. Ilyenek lesznek az előterjesztések kereshető verziói, az összes aláírt szerződés, a képviselői kérdések, és az arra adott válaszok, a vezető állású alkalmazottak önéletrajzai, az összes kifizetés stb. Ezekkel az adatokkal lehetővé válik, hogy a civil szféra az önkormányzat működését gyorsabban és hatékonyabban ellenőrizze.
 5. Hatékony beszerzéseket!
  A közpénzeket átlátható versenyben fogjuk elkölteni. Jelenleg a nem közbeszerzés köteles beszerzésekre 3 céget kell meghívni. Mi ezzel szemben témacsoportokat hozunk létre, amelyekre a vállalkozók az interneten jelentkezhetnek, és a tendereket minden jelentkező cégnek kiküldjük. Ezzel sokkal nagyobb lesz a verseny például az építési és informatikai beruházásoknál.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - választási program - 1 - Pénzt az oktatásba!

2014.09.27. 06:57 jt

A kerületnek pénzt kell áldoznia a jó szakemberekre, a hátrányos helyzetű fiatalok mentorálására, a tehetséges gyerekek iskolai előmenetelének és továbbtanulásának segítésére, minden gyerek iskolai integrációjára. A kerületi munkanélküliség csökkentése az iskolapadban kezdődik!

Az oktatás legfontosabb kihívása manapság, hogy felkészítse a leszakadó családokból jövő gyerekeket is az életre, hogy ne segélyezett, hanem adófizető állampolgárokká váljanak. Ehhez olyan, akár személyre szabott programokra van szükség, amely végigkíséri a gyermekeket már óvodától a szakmaszerzésig, vagy akár az egyetemig. Az államosítással a kerületek az oktatási intézmények szakmai munkájától el lettek szakítva. Józsefvárosban, ahol nagyarányú a hátrányos helyzetű és speciális nevelési igényű gyerekek részvétele az általános iskolai oktatásban, ez kiváltképpen ellehetetleníti azt, hogy gyerekeink jövőjéért a kerületvezetés tenni tudjon. Pedig van mit tenni. A Magyarországon felnövekvő gyerekek és fiatalok tudása az átlagot tekintve nem versenyképes az Unióban sem. Az általános iskolákban a túlállamosítás, a szakmával nem egyeztetett, merev Nemzeti alaptanterv és a tankönyvpiac szétverése csak elmélyíti a különbségeket Magyarország és az Unió többi országa között, és nem szabad munkavállalókat, hanem a jövő közmunkásait dobja ki a gépezet.

A lexikális tudásra építő tantervek csak szlogenek szintjén foglalkoznak a készségfejlesztéssel, a gyakorlatban erre kevés lehetősége (és felkészültsége) van a pedagógusoknak. Ezt igazolják az évente elkészített PISA jelentések, kompetencia-felmérések amelyeken Józsefváros diákjai nagyon alacsony teljesítményt mutatnak. A rossz iskolai eredmények az eleve nehézségekkel küzdő fiatalok számára kilátástalanná teszik a munkaerő-piaci elhelyezkedést, a jövőt.

Józsefváros Önkormányzatának, speciális kiegészítő oktatási, és mentor programokkal segítenie kell a kerületi diákok fejlődését. Pénzt kell áldoznunk arra, hogy ezekbe a programokba jó szakemberek kerüljenek be. Kerületi kiegészítő kvótával segíteni kell az óvodákat és iskolákat hogy magasan képzett, a speciális nevelési igényű és hátrányos helyzetű, illetve különböző kulturális háttérrel rendelkező (pl. migráns) gyerekek képzéséhez megfelelő tudással és készségekkel rendelkező pedagógusok dolgozzanak a kerületben. A rászoruló gyerekeknek legyenek ingyenesek a tankönyvek. Ösztöndíjakkal segíteni kell a tehetséges gyerekeket, abban, hogy eredményeik még jobbak legyenek, és hogy a felsőoktatásban azok is bekerüljenek, akik otthon nem tudnak ehhez elegendő támogatást kapni.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Választási program

2014.09.26. 07:27 jt

A következő időszakban folytatásokban megjelentetjük a józsefvárosi választási programunkat, amelyen már tavaly nyár óta dolgozunk. Ennek kivonata már megjelent a már eddig is több ezer példányban terjesztett választási újságunkban, itt a blogon viszont tovább fogjuk részletezni.

A választási program léte szükségszerűség, hogy elindulhasson egy olyan párbeszéd, amely a társadalmi problémák megoldása felé visz. Mi vállaljuk a hatalomból kiszorultak képviseletét is, hiszünk a kulturált társadalmi viták erejében, meggyőződésünk, hogy hosszú távon ez viszi a közösségünket előre. Az elmúlt 4 évben a képviselő-testületben ezt a hosszú távú tudatos gondolkodást képviseltem számos alkalommal, legyen szó akár a hajléktalan kérdésről, a Józsefvárosi Roma Szolgálat megszüntetéséről, a tűcsere programról, a városrehabilitációról, a fenntartható közlekedésről vagy a pénzügyek átláthatóságáról.

Választási programunk bemutatja azt is, hogy rendelkezünk megfelelő szakértelemmel, hogy a kerületet vezetni tudjuk, amennyiben megkapjuk erre a megfelelő felhatalmazást.

A választási program nélküli párt hazudik! Hazudik, mert nem kér mandátumot azokra a dolgokra, amelyeket véghez akar vinni a hatalomban.

A kerületi programunk fejezetei:

Pénzt az oktatásba!
Tiszta közéletet a kerületben!
Teret adunk a helyi kezdeményezéseknek!
Ételt a rászoruló gyermekeknek!
Munkáért lakhatást!
Fenntartható rezsicsökkentést!
Segítünk az anyákon!
Kultúra és esélyteremtés Józsefvárosban

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 38 - Fenntartható rezsicsökkentés

2014.09.25. 17:07 jt

2014. 09. 08.

Akár 800 józsefvárosinak lehetne új munkája az LMP fenntartható rezsicsökkentési programjával
Tavasszal írtunk a rezsicsökkentésről, azóta véleményünk nem változott: fenntartható rezsicsökkentést szeretnénk! Ha elkezdenénk az épületeinket szigetelni például a kvótaeladásból származó tízmilliárdokat felhasználva, elég hamar lefelezhetnénk ezt a fogyasztást. Az energiafogyasztás harmadától megszabadultunk, ez 33%-os rezsicsökkentés, örökre! Sőt további 3 legyet ütnénk egy csapásra: 8-10 év alatt korszerűsíthetnénk a teljes lakásállományt, erre az időre munkát is adtunk 100.000 embernek az építőiparban (ebből arányosan kb. 800 józsefvárosi!), valamint megszabadulunk a külföldről (főleg Oroszországból) behozott energiafüggőség jó részétől.

A mostani propaganda rezsicsökkentés miatt az energiaipari beruházások már le is álltak, az eddig elég jó állapotban levő energiarendszer mostantól elkezd meredeken romlani. Németország előrelátóan már egy évtizede zöld energiába fektet, ami már hasznot hoz neki.

Az LMP Józsefvárosban is azon lesz hogy ésszerű és fenntartható módon tegyünk javaslatokat, mint ahogy eddig is tettük! Egyben köszönjük a kerületiek támogatást a polgármester, a választáson minden körzetben elindulunk az önök bizalmáért, egy párt amely kiáll az elveiért és a közösségért.Olvassa el a Megújuló Budapest programunkat a http://lehetmas.hu/valasztas-2014/budapesti-valasztasi-program-2014/ címen, és kövesse a jakabfytamas.blog.hu blogunkat!

Tiszta lappal, tiszta kézzel Józsefvárosért!

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Újra kampánytej

2014.09.25. 00:15 jt

Most Erzsébetvárosban húzta meg a Fidesz az ingyen sör tej kampányt. Visszatérő motívuma ez a kormánypárt kampányának a környékünkön, amely egy kis történelmi visszatekintésre inspirál.

2010 tavaszán Illés Zoltán terézvárosi jelölt osztott élelmiszert a Hunyadi téren, de még korábban, a 2009-es józsefvárosi időközi polgármester-választás hajrájában Kocsis Máté is kipróbálta magát a műfajban, választása a Nagyfuvaros utcára és pont a tejre esett. Ez utóbbi valószínűsíthetően nem vonult be a kerületi Fidesz legjobb akciói közé. Érdemes elolvasni a link alatt a 8ker blog kommentárját.

Szerintem többet árt a politikusnak ez a fajta kampány a többség körében, mint használ a részvevők körében. Mindenesetre titokban tartani az internet korában nem lehet. Nem is volna érdemes, ha meghirdetik az eseményt, miért ijednek meg az újságírótól?

Az LMP kampány célokból legfeljebb egy (zöld) almát ad a választóknak.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!