HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Mozgóurnát minden igénylőnek!

2014.09.17. 16:56 jt

Többen jelezték Józsefvárosban 12. körzetében, hogy a tavaszi választáson nem érkezett meg hozzájuk a mozgóurna, írásbeli kérésük ellenére sem!
Az hogy sokan voltak a szavazókörökben, hogy nem értek körbe a mozgóurnák, nem elfogadható és nem is elégséges magyarázat.
Szeretném, ha pár hét múlva minden józsefvárosi, aki élni kíván a szavazatával megtudja azt tenni! Ezért felkérem az önkormányzatot bőségesen elegendő kapacitás biztosítására, hogy mindenki szavazhasson kerületünkben!

Megerősítésként a júniusban kiadott Székely László ombudsmani jelentését részletével :

"A mozgóurnás szavazásra azonban kényszerűségből továbbra is rászorultak azok, akiket egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk gátolt abban, hogy akár az akadálymentes szavazóhelyiséget is felkeressék. A biztos azt is megállapította, hogy a mozgóurnás szavazás törvényi szabályozása sem a korábbi, sem a legutóbbi országgyűlési képviselőválasztások során nem garantálta, hogy valamennyi arra jogosult állampolgár igénybe vehesse a szavazás ilyen lehetőségét."

Kozák Tibor az LMP Józsefváros 12. körzet jelöltje

(kép innen)

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: 2014 8ker lmp

Orbán Viktor váltsa le Andy Vajnát!

2014.09.15. 21:50 jt

Schiffer András írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, miután újabb, a kormányzathoz kötődő offshore-cégre derült fény. Az LMP társelnöke Andy Vajna leváltására szólítja fel a kormányfőt.

Ellenzékben, majd 2010 után a miniszterelnök többször is bírálta az offshore-lovagok tevékenységét, és büszkén jelentette be elkergetésüket. Ám azóta szinte naponta buknak le újabb offshore-érdekeltségek, legyen szó Seszták Miklósról, L. Simon Lászlóról vagy Matolcsy György költekezéséről. Az offshore-cégek töretlen, kormányokon átívelő működésének köszönhető az a brutális jövedelemkiáramlás, ami a gazdaság fejlődésének egyik legnagyobb akadálya.

A 444 információi szerint annak ellenére, hogy kormánybiztossá való kinevezésekor Andy Vajna azt ígérte, hogy kiszáll filmforgalmazó cégéből, egy offshore cégen keresztül megtartotta érdekeltségét. Így Andy Vajna kormánybiztosként és a Filmszakmai Döntőbizottság tagjaként úgy szól bele a filmtámogatások elosztásába, hogy a forgalmazásban saját cége is részt vesz, és a támogatott alkotásokból származó bevétel egy része mindezek után egy offshore cégnél landol.

Az LMP társelnöke elvárja, hogy mindenképpen Andy Vajna személyes pártfogója, Orbán Viktor válaszoljon arra, hogy miért és miként válhatott Magyarország kormánya offshore-kormánnyá, mikor érik el végre, hogy közpénzek ne kerülhessenek adóparadicsomokban bejegyzett, átláthatatlan hátterű cégekhez, mikor biztosítja végre a miniszterelnök a közhatalmat gyakorló személyek üzleti kapcsolatrendszerének átláthatóságát.

Schiffer András,
az LMP társelnöke

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Kozák Tibor, 12-es körzet, Százados út és a Keleti pályaudvar környéke

2014.09.05. 00:47 jt

IMG_0658.JPGKozák Tibor kulturális újságíró vagyok. A JATE-n és a Pázmányon végeztem tanulmányaimat. Családom 2010-ben született Sára lányommal teljes. Az LMP tagjaként tiszta és zöldebb jövő reményében dolgozom a közéletben is. Valódi esélyt szeretnék lányomnak és mindenki számára, ami láthatóan egyre kevesebbeknek adatik meg.
Az LMP-ben a kulturális műhely munkáját koordinálom, Józsefvárosban pedig a Humánszolgáltatási bizottság szakértőjeként dolgozom egy éve.
Rövidlátó vezetői gondolkodás és az empatikus készségek hiánya miatt, számos fejlesztésről és valóban előremutató programról, pályázatról maradunk le. A kerület és a szavazókörzetem egyfajta zárványként él, amit legkönnyebben kulturális, humán, oktatási projektekkel lehetne fejleszteni.
Jakabfy Tamással közös javaslatunk, hogy a Múzeumnegyed kerüljön a Józsefvárosi pályaudvara, így egy 150 milliárdos fejlesztéssel induljunk előre, az egész kerület haszna, itt, a mi körzetünkben.
Ki kell nyitnunk a kerületet, valódi befogadó és pezsgő kulturális élettel, ezzel új munkahelyeket teremtve. Kinyitnám a kerületi újság, honlap oldalait a közösségünk előtt, és minden megkötött józsefvárosi szerződést nyilvánosságra hoznék. A narancsos korrupció megszüntetésével megspórolt összeg felét az oktatásra, másik felét a közbiztonság reagálás gyorsítására megerősítésére költeném.
Az üres lakások felújításával, megfizethető bérlakás-rendszer kialakításával adhatnánk új otthonokat és munkát önmagunknak.

A vitás kérdéseket először közösségi szinten megtárgyalva képviselőkön át a testület elé vinném, ahol egy sor, a valódi önrendelkezéshez szükséges kezdeményezés szerezhetne támogatást.  

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Bálint Gergely, 11-es körzet, Tisztviselőtelep és Orczy út környéke

2014.09.04. 00:45 jt

104.JPG1967-ben születtem Budapesten. Tősgyökeres józsefvárosi vagyok, akinek mindkét ágon szülei és nagyszülei is a kerületben éltek.  Fiatal koromban különösen vonzottak a művészetek, a színház világa. Első diplomámat Párizsban a Sorbonne színházi tanulmányok szakán kaptam és öt évet éltem Európa kulturális fővárosának szívében.  Az ELTE Társadalomtudományi Kar szociálpolitika szakának és további kiegészítő tanulmányok elvégzése  mellett, immár közel húsz éve dolgozom a szociálpolitika társadalmi problémákkal foglalkozó területein.

Történelem és hagyomány, közösségi összefogás, értékteremtő polgári kultúra,  múlt és jelen az, amely önálló egységbe fonja Józsefváros Tisztviselőtelepének lakosait. Város a városban, amelyet már az alapítás idején "zöld szigetnek" neveztek a fővárosiak. A jelenkor kihívásaihoz igazodó fejlődés érdekében fontosnak tartom, hogy a Tisztviselőtelep társadalmi és környezeti értékeinek megőrzésével, ismét a főváros zöld szigeteként válhasson ismertté és elismertté. Józsefváros mintaértékű negyedeként rendelkezhessen települési részönkormányzattal, a lakossági és civil kezdeményezések erős bástyáiként összefogást erősítő szomszédságokkal. A Lehet Más a Politika párt jelöltjeként az élhetőbb környezet kialakíthatóságáért, a lakosok életminőségének javításáért szeretnék tenni, amelyhez szükségesek a családi- és társasházakra szabott energetikai megújulási programok, a helyi közbiztonság javítása, a zöldövezeti környezetprogram mielőbbi kiteljesedése. 

1 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 36 - Magdolna Negyed Program 3

2014.09.03. 07:21 jt

2014.08.18.

Azon túl, hogy örömteli, hogy ennyi milliárdot a kerületbe sikerült hozni, több dologra szoktuk felhívni a figyelmet az MNP3 program kapcsán. Elsősorban arra, hogy a gettósodás hosszú távú folytatódását vagy visszafordítását nem elsősorban az dönti el, hogy mennyit is költünk a közterületekre, hanem inkább az, hogy mennyire tudunk munkát és minőségi oktatást, szakmát, és minél többeknek felsőoktatást biztosítani a legszegényebb területeken. Ebben az elmúlt évek látványos kudarcot mutatnak.

Másrészt az MNP3-ba olyan házak is belekerültek, amelyek az MNP2-ben is voltak, azaz látványosat bukott a programok fenntarthatósága is. Reméljük, hogy most erre sokkal nagyobb hangsúly fog jutni, és ami megszépül, szép is marad.

Harmadrészt nagyon fontosnak tartjuk, hogy az emberekbe is ruházzunk be, ne csak a terekbe, és bár látunk ilyen irányú projektelemeket, jelenleg a mérleg erősen billen a szalagátvágások irányába. Fogunk is ezekből látni bőven a választás előtt! Még félkészen is minden át lesz adva.

És végül nem lehet elmenni amellett, hogy olyan jellegű munkákat végeztek kiköltöztetés nélkül, amelyek mellett nem lehet biztonságosan a lakásban maradni (pl függőfolyosó-felújítás), hogy egy teret sem sikerült felújítani fakivágások nélkül, vagy hogy olyan keretszerződéssel sikerült kiválasztani a felújítást végző vállalkozást, hogy az később az egyes projekteknél kizárta a versenyt, és ezzel együtt a kisebb, helyi vállalkozókat.

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Farkas Hermina, 10-es körzet, Magdolna negyed déli része és az Orczy tér környéke

2014.09.03. 00:43 jt

098.JPGMűvelődésszervező és politológus végzettséggel több, mint 15 éven át dolgoztam közoktatási és esélyegyenlőségi szakértőként, illetve 2003-ig az MTV roma műsorát vezettem. Két gyönyörű fiunkat férjemmel szeretetben és boldogságban neveljük.

A szegénység nem bűn, hanem egy állapot, amiből ki lehet törni. Hazánk jól felfogott érdeke, hogy senkit ne hagyjunk hátra, hiszen minél többen toljak a szekeret és minél kevesebben ülnek azon, annál könnyebben haladunk az úton. Ahhoz, hogy kevesebb szegény legyen és több adófizető, jobban oda kell figyelnünk azokra, akik segítségre szorulnak. Éppen azért, hogy minél hamarabb önfenntartókká váljanak, és ne örökítsék tovább a szegénységet gyermekeikre. A szegényügy nem cigányügy. A társadalmi leszakadást csakis egymásra épülő, rendkívül összehangolt oktatási, felnőttképzési, gazdaságélénkítő programokkal lehet megfékezni és nem stadionépítő közmunkával.

Az oktatás befektetés. A közoktatásunk legnagyobb kihívása, hogy felkészítse a mélyszegénységben élő családok gyermekeit, akik hatékony segítség nélkül felnőttként biztosan segélyezett létre kényszerülnének.

Nem (köz)munka alapú társadalomra van szükség: tényleges adófizetők tömegeit kell bevonni a társadalomba, ezért meg kell szüntetni a piaci kihívásokat teljesen figyelmen kívül hagyó (kosárfonó, parkgondozó, stb.) felnőttképzési programokat és valódi képzést kell felkínálni a rászorulóknak, amivel sikeresek lehetnek a munkaerőpiacon. A városrehabilitációs programok legfontosabb elemei nem azok, amelyek a házak falain látszódnak meg, hanem amelyek segítségével az emberek biztos lakhatást és jövedelmet szereznek, hogy nyugalomban élhessék mindennapjaikat szeretteikkel.

Nemzetiségi kutató és kulturális központ felállítását sürgetjük Józsefvárosban minden kisebbség számára. Legyen ebben múzeum, színház, oktatási központ, ahova a város összes iskolájának tanulói ellátogathatnak, és megismerhetik a köztük élő nemzetiségek kultúráját. Az országos és helyi kisebbségi önkormányzatoknak ilyen célokra kéne fordítaniuk forrásaikat.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Soós Ádám, 9-es körzet, Illés utca és Losonczi tér környéke

2014.09.02. 00:41 jt

Soós Ádám vagyok. 1978-ban születtem, rendszerváltás óta élek Józsefvárosban. Gazdasági és menedzser szakon végeztem a BKF-en. Szüleimmel családi vállalkozásban dolgozom. Három gyerekem van.
Kosarazom, szeretek túrázni, a körzet ahol élek egyfajta sziget a nagyvárosban, élvezem és szeretem  Józsefvárost! Kedvenc helyem az Illés kút.

060.JPGAzért indulok, hogy a környék valódi fejlődésnek indulhasson. Számtalan fejlesztésből maradtunk már ki. Ez kihat az itt élő több mint 5400 ember életminőségére, számos lakhatási problémával küzd a körzet, nagyon sok lerobbant bérlakás nincs tulajdonba adva. Ezért a társasházban, az önkormányzat sokszor gátja a fejlesztéseknek, nem jutunk egyről a kettőre.  

Munkalehetőség nincs, a kiváló elhelyezkedés ellenére nincs közép vagy nagyobb beruházó a környéken, az önkormányzat nem dolgozik valódi fejlesztéseket, csak látszatberuházások vannak pl parkosítás.

A kerületvezetés a tűcsereprogram leállításért harcol, ennek eredménye, hogy egyre több tű kerül az utcára. Az itt élőknek nemcsak látszat megoldásokra van szüksége, hanem a közbiztonság megerősítésre. Az esetek többsége nem jut el a rendőrségre, mert a szükséges bizalmat nem szerezte meg a helyi túlterhelt rendőrség. Új párbeszédre és aktív közösségi, önkormányzati, valamit rendőrségi összefogásra van szükség, rengeteg utcai munkára folyamatosan, nem látványberuházásokra négyévente. Ilyen a játszóterek sokkal sűrűbb takarítása is!   

Hiányzik egy „helyi” buszjárat, az idős emberek el vannak vágva mindentől.  A konténeres rendőrség alig javítja a helyi állapotokat. A csendháborítás és más, a közösséget zavaró tényezők kezelését végre komolyan kell venni. A közösségi rendőrséget! A fejlesztésekkel együtt járó lehetőségekért meg kell dolgoznunk közösen. Ennek egy pontja a helyi mikrovállalkozások és helyi kisvállalkozások tényelges támogatása, a kényszervállalkozók profitábilis vállalkozássá, segítése, minta projektek indítása, amelyek a környék önfejlesztő fellendülését hozhatják magukkal.

Mindenképpen lobbizni, dolgozni fogok a kerületben élő szegény és leszakadó családok és közösségek helyzetének javulásáért, amely közös érdekünk, ahogy a felzárkóztatás az iskolákban és az óvodákban is prioritás. A korrupció felszámolásával és a nyílt beszerzésekkel megszerzett többletforrásokat egyértelműen ide kell összepontosítani, hogy a kerületen belül ne lehessen gettósódás.

1 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Bálint Mónika, 8-as körzet, Szigony utca környéke

2014.09.01. 00:39 jt

147.JPGGyermekkorom óta lakom a kerületben, a Losonci téri általános iskolába jártam. Társadalomkutatóként sokat adott számomra az élettapasztalat és nyitottság, amit itt szereztem. 2006 és 2010 között kerületi aktivistaként sok közösségi programot szerveztem, és 2011 óta vagyok a Humánszolgáltatási Bizottság tagja. Látom azt a hullámvasutat, ami a helyi elszegényedést jellemzi: amikor már azt hinnénk, van kiút, és elindult a fellendülés, emberek százai esnek vissza abba a helyzetbe, hogy a mindennapi megélhetés jelenti a legnagyobb küzdelmet. Munka és biztos lakhatás kell az itt élőknek! Fontosnak tartom, hogy a helyi társasházak, lakótelepek energetikai korszerűsítése folytatódjon, mert a fenntartható rezsicsökkentés kulcsa nem az állami propagadakmpány, hanem a kevesebb energiafelhasználás és valódi munkahelyek a fejlesztéseknél.
Felül kell vizsgálni az önkormányzati ingatlanok bérbeadásának feltételeit és a bérlemények ellenőrzésének rendszerét, hogy valóban a rászorulók lakjanak a kedvezményes önkormányzati lakásokban, emberi körülmények között. Az emberhez méltó lakhatáshoz mindenkinek joga van, ehhez hatékony szociális lakásprogramra van szükség. Segítséget kell nyújtani a társasházak számára, hogy képviseletükön számon kérhessék a hatékonyságot és a jogszerűséget.
Több száz kihasználatlanul álló önkormányzati üzlethelyiséget fiatal vállalkozások, civilek, kulturális intézmények számára elérhetővé teszünk. Figyelünk arra, hogy az önkormányzat olyan cégekkel szerződjön, akiknek működése átlátható, törvényes, a helyi lakosok érdekeit szolgálják, és amennyire tudnak, helyi munkaerőt alkalmaznak. A zöld beruházásoktól több száz új munkahelyet várunk a kerületben.
Az élhetőbb környezetért növelni kívánjuk a zöldfelületeket, kevesebb betont és több parkot, közösségi kertet szeretnénk.

A Szigony utca környékén az elmúlt években látványosan megnövekedett a droghasználók aránya. Ez részben az itt lakó drogkereskedőknek köszönhető. A rendőrségtől azonnali és hatékony fellépést várunk a kábítószerek terjesztői ellen, akik több száz fiatal ember életének tönkretételéhez járulnak hozzá, és a környék utcáit a helyi lakók számára ijesztővé teszik. A droghasználóknak pedig valódi kiúthoz kell segíteni. A környék közösségi életének hosszú távú javítása érdekében segíteni kell az itt otthont kereső bevándorlók integrációját.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 35 - Arcfelismerő kamerarendszer

2014.08.31. 07:19 jt

2014.08.10.

Amint a 90-es években Józsefvárosban láthattuk, van a kamerarendszernek elrettentő ereje. De sok a furcsaság a most tervezett arcfelismerő kamerarendszer kapcsán. Először is, a legfrisebb információk szerint ma nincs törvényes lehetősége még a nemzetbiztonságnak sem arra, hogy arcfelismerő rendszert üzemeltessen, egész pontosan arra, hogy abba a körözési listákon szereplő bűnözők fényképét feltöltse. Így tehát nem jöhet létre a többször említett őszi „próbaüzem” sem. Fel is merül a kérdés, hogy akkor Józsefváros miért is költ extra pénzt arra extra titkosan, zárt ülésen eljárva, hogy egy megfelelő jogosultságok nélküli szervhez „bekössék” a rendszert.

A bűnözés megelőzését azonban elsősorban nem a kamerarendszer puszta léte szolgálja. Sokkal több ember kell, aki a kamerákat nézi, egy ekkora területre nem elég az a néhány fő, akik most ezen dolgoznak. Még fontosabb és költségesebb talán az, hogy legyenek a közterületen rendőrök és közterület-felügyelők, akik a kamerák képe és a különböző jelzések hatására perceken belül a helyszínre érnek. Úgy látjuk, hogy sem a rendőrségnek, sem az önkormányzatnak nem áll lehetőségében vagy szándékában, hogy ezeket az alap bűnüldözési lépéseket megtegye. Ezt a tehetetlenséget próbálják csúcstechnológiával pótolni, amely viszont olyan eszközöket ad a kezelők kezébe, amelyekkel könnyű visszaélni, így a szigorú ellenőrzés elengedehetetlen.

Támogatom a kamerarendszer bővítését olyan helyeken, ahol eddig nem volt, de az arcfelismerésre vonatkozó jogszabályok tisztázása elsőrendű. Ne indulhasson meg az arcfelismerés, amíg a jogszabályi környezet nem lesz egyértelmű, alkotmányos, és az európai keretek közé illeszkedő! Illiberális, félázsiai, szingapúri, orosz és török mintára épülő arcfelismerést nem támogatunk!

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Szőke Gábor, 7-es körzet, Corvin negyed

2014.08.31. 00:38 jt

IMG_0886.JPG1975-ben születtem Budapesten, Józsefvárosban élek azóta is. A Práter utcába jártam általános iskolába, majd a középiskolát a Nagy László Gimnáziumban végeztem, majd eladói képesítést szereztem. Fiatalkorom óta aktívan sportolok, jelenleg kosárlabda játékvezetőként tevékenykedek. Szeptembertől a Szent István Egyetem  mezőgazdaság- és környezettudományi karán természetvédelmi mérnöki szakon kezdek tanulni. Egyetem elvégzése után szeretném kamatoztatni a tudásom az LMP színeiben,és próbálni megoldani a kerület "zöld" problémáit.

A Corvin negyed nagy változásokon ment át az elmúlt években, vannak pozitív és negatív változások. Örömteli,hogy egy modern városrész épült, de sajnos a zöld felületek még mindig hiányoznak. Hiába újult meg a Corvin-negyed ha nagy része beton, és csak picike füves részek vannak, néhány fával. Friss élmény, örömmel is fogadtam, hogy felújítják a Horváth Mihály teret, de most láttam, hogy tiszta beton lesz ez is, mint a többi "zöld" projekt.

Kevés a sportpálya a kerületben (kosárlabda,foci), pedig ez a fiatalok számára fontos lenne. Nem értem miért nem a kerületi egyesületeket és iskolai sportot támogatják a Ferencváros helyett.

Több kutyafuttató kialakításával, lehet, az utcán is kevesebb kutyapiszok lenne.

Nem csak kerületi, hanem fővárosi probléma a nyilvános illemhelyiségek hiánya. Ezekre jó megoldásnak tartanám ha mondjuk az éttermekbe, kocsmákba egyéb szórakozó helyekre is be lehetne menni megfelelő térítés ellenében.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Ribényi Ferenc, 6-os körzet, Magdolna negyed északi része

2014.08.30. 00:36 jt

239.JPG1952-ben születtem, születésem óta Józsefvárosban lakom, jelenleg a Tavaszmező utcában. Még emlékszem arra, hogy a Baross utcán jár a villamos.

A Ferences Ginmáziumban érettségiztem Esztergomban, emaiatt nem vettek fel a jogra, mert ebben az időben egyházi gimnáziumból ez nem volt lehetséges. A Vendéglátóipari Főiskolát végeztem el, 30 évet dolgoztam a vendéglátásban, az elején alkalmazottként, később saját, bérelt üzletekben. Nyugdíjba vonulás előtt egy áruház igazgatója voltam.

A legsürgetőbb intézkedésnek azt tartom, hogy a környéken valóban felkell lépni a drogárusítás, és az utcai alkoholfogyasztással szemben.

A negyedben sok rászoruló albérletben lakik, és a sok üres lakás ellenére nem írnak ki nekik lakáspályázatokat. Azokat az önkormányzati lakásokat is vissza kell szerezni erre a célra, amelyeket albérletbe adnak, vagy ahol fizetővendég-szolgálatot üzemeltetnek.

A körzetben elég kevés a zöldterület, pedig a Karácsony Sándor utcába lehetne és kellene is egy fasort telepíteni nagy lombú fákból. A Tavaszmező utcai fák nem nőnek meg nagyra, így az árnyékuk kisebb, hűsítő, levegőfrissítő hatásuk is sokkal kevesebb.

Úgy látom, hogy a baloldali pártok ideológiája megállt a múltban, valahol a 80-as években, és nem tud tovább fejlődni. A Fidesz pedig egy olyan párt, amelyben csak a csókosok jutnak előre. Mészáros Lőrincből, a felcsúti polgármesterből Magyarország egyik leggazdagabb embere lett, de nem lett volna senki, ha nem lenne hatalmon a Fidesz. Még legalább 20 ilyen új oligarchát lehet felsorolni. Az LMP-t az egyetlen őszinte erőnek tartom.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Jakabfy Tamás, 5-ös körzet, József utca környéke

2014.08.29. 00:34 jt

IMG_1039.jpgA József utca környékének képviselőjeként több változtatást is szeretnék a közterületeken. A József utcai fasort meghosszabbítanám, amíg van hely, legalább a Német utcáig. Sokkal kellemesebb a forró nyárban a fasoros részen sétálni, mint a betondzsungelben. Hasonló indokból egy új fasort kellene telepíteni a Déri Miksa utcába. Élhetőbbé tenné a környezetet, ha kiszélesítenék a járdát a Déri Miksa utcán a Vásárcsarnokkal szemben, és a József utcán a körúttól a Rigó utcáig. Ezeken a villamosmegállóhoz vezető forgalmas szakaszokon nem fér el egymás mellett két szembejövő babakocsi. Már 2010-ben is felhívtuk ezekre az állapotokra a döntéshozók figyelmét, de alig van változás.

Azt gondolom, hogy helyben és országosan is az LMP a legjobb választás, a legmodernebb, elveihez ragaszkodó, a jövő nemzedék érdekeit figyelembe vevő párt.
A kommunista diktatúra után 25 évvel hogy lehet az, hogy nincs arra politikai akarat, hogy a diktatúra kémeit leleplezzük. Valószínűleg a mai napig fontos szerepet játszanak életünkben, fontos pozíciókban töltöttek negyedszázadot.
Fontos továbbá, hogy a közmunka ne csak a statisztikák manipulálásának eszköze legyen, százezrek sorsával való sakkozás.

Felfoghatatlan, hogy miért kíván miniszterelnökünk keletre vezetni minket példaként állítva teljes- és féldiktatúrákat. És hogy miért nem szól neki senki, hogy főnök, elment tőlünk félmillió ember, vajon ők miért a „hanyatló nyugatra” távoztak, miért nem keletre?

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 34 - Közterek felújítása

2014.08.28. 07:18 jt

2014.08.04

A Magdolna negyedik programokat az LMP sokszor állítja példaként, amikor a városrehabilitációról esik szó. Kifejezetten segíti a szegény környezet fejlődését, ha a közterületek megújulnak. Reméljük, hogy a Kálvária és Teleki tér környékén is el fog indulni ez a felhúzó hatás.
Nem támogatjuk azonban azt a trendet, hogy Józsefváros köztereinek egy részét lekövezzék, az utak kis elkanyarítása helyett az "útban" levő fákat kivágják. Jó pár fát vesztett így Józsefváros, pedig a fák képesek a legjobban csökkenteni a nyári hőséget. A pótlásként elültetett fák pedig csak 5-10 év alatt növesztenek nagyobb lombot, és kerületünk addig is az egy főre jutó zöldterület listán a hátsó régióban fog kullogni továbbra is. Nemcsak a tereken kell megtartani az összes egészséges fát, hanem új fasorokat is kell telepíteni!

Hasonlóan nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk a Teleki téri közösségi tervezést, de úgy tűnik, hiába szeretnénk, hogy ez legyen a minta, sajnos a későbbi felújítások nem eszerint a mindenki által sikertörténetnek elkönyvelt modell szerint történnek. Szerintünk vissza kell adnunk Budapest köztereit a budapestieknek, és ehhez a legjobb módszer, hogy a felújításokat nem kényelmes dolgozószobákból, hanem a helyieket, az utcák, terek későbbi használóit bevonva kell megtervezni, hogy azokra később úgy tekintsenek (és úgy vigyázzanak), mint sajátjukra. Ezáltal minden beruházás tartósabb is lesz, és elkerülhető, hogy a frissen felújított köztér pár év alatt leamortizálódjon.

1 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - dr Fülöp Edina, 4-es körzet, Köztársaság tér környéke

2014.08.28. 00:33 jt

igi portré - kicsi.jpgdr. Fülöp Edina vagyok, jogász, 7 éve élek Józsefvárosban. 1982. március 24.-én születettem Kapuváron.Az ELTE Állam és Jogtudomanyi Karán jogászként diplomáztam 2005-ben. Egy 8 éves kislány és egy 15 hónapos kisfiú boldog anyukája vagyok, aki szeptember közepétől bölcsődébe jár.

Fontosnak tartom, hogy a családok biztonsága megerősödjön, amit elsősorban egy jól működő gazdaság és ezáltal a biztosabb munka hozhat el. Az államnak és munkáltatóknak is segíteniük kell a nők munkába állását a gyerekvállalás után, akár úgy is, hogy önálló vállalkozóként alakítsák karrierjüket.

A romák társadalmi integrációjanak elősegítése Józsefvárosban a teljes közösség érdeke, amelyet már óvodás korban segíteni kell és hangsúlyt fektetni a kölcsönös elfogadásra, az óvodai nevelésben pedig már pici kórtól minden gyermek számára átadhatóvá kell tenni azokat a társadalmi és erkölcsi normákat, amelyek a későbbi életben, az iskolában és a munka világában a beilleszkedést lehetővé teszik..
Magyarország zöld pártjának jelöltjeként fontosnak tartom, hogy helyi szinten is minél több olyan program szülessen, ami a környezettudatos életmód terjesztését segíti. Így például a szelektív hulladékgyűjtés és a fenntartható rezsicsökkentés fontosságát és megvalósításának módjait a lakosság körében népszerűsíteni, ösztönözni kell.

A Köztársaság téren sétálva mindenki meggyőződhet arról, hogy Józsefváros lakói között sok állatbarát és állattartó is van. A hatóságoknak ezért feladatuk, hogy terjesszék és számon kérjék az állattartás megfelelő feltételeit, hogy a városban tartott állatok is méltó életkörülmények között éljenek, és hogy az állattartás a szomszédságok számára se legyen kényelmetlenségek forrása, és a gyerekek is biztonságban játszhassanak a téren.

Szakmai tapasztalataimból adódóan fontosnak tartom felülvizsgálni a kerület ingatlangazdálkodását, és azt hogy az elmúlt 10 évben a kerület milyen feltételek mellett privatizálta saját ingatlanait, és hogy tulajdonának felújítására, állagmegóvására milyen intézkedéseket eszközöl. Meg kell teremteni annak eszközeit is, hogy a társasházak lakói hatékonyan léphessenek fel a nem megfelelő társasházi képviseletek esetében.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Zalányi György, 3-as körzet, Népszínház utca eleje

2014.08.27. 00:30 jt

IMG_0569.JPGZalányi György vagyok, 35 éves, közgazdász, az LMP jelöltje a Népszínház utca környékén. 32 éve lakom a kerületben. Szeretném ha a mi környékünk is jelentősebben részesedne a kerületünkben elindult folyamatokból.

Az önkormányzat a saját tulajdonú ingatlanjaiban minden lehetséges módon a „gondos gazda” módjára járjon el. Ma vannak házak, melyek pincerésze tűrhetetlen állapotokat mutat és komoly közegészségügyi gondok forrása lehet, például poloskákkal fertőzöttek. A gondos gazda szemlélet a Kodály köröndi események után pedig még hangsúlyosabb kell, hogy legyen. Lényegesnek tartom továbbá, hogy ha itt keletkezik bevétel (pl itt forgatnak filmeket), akkor azt itt használja fel az önkormányzat a mi környékünkön. 

Fontos a sport támogatása, de elsősorban a fiatalok tömegsportját kell támogatni és nem az FTC-t évi húsz millióval, azonban kerületben az iskoláknak ez minden évben jelentős segítség és fejlesztési forrás lehet.

Támogatom az oktatási program átfogó véghezvitelét és szeretném ha nem a Népszínház utca eleje lenne Budapest legkoszosabb pontja (egy indexes szavazás után).


3 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Szendrői Károly, 2-es körzet, Palotanegyed, Corvin köz

2014.08.26. 00:28 jt

Szendrői Károly.jpgSzendrői Károly nyugdíjas gépészmérnök vagyok, 1945. február 22-én születtem Budapesten. Józsefvárosban 1985 óta élek. Nős vagyok, feleségem nyugdíjas üzemgazdász, két leányom és egy 6 éves kislány unokám van.

1992-től nyugdíjba vonulásomig, 2007-ig a Józsefvárosi Önkormányzat Szociális Foglalkoztatatójának igazgatói munkakörét töltöttem be. Megváltozott munkaképességű, halmozottan hátrányos helyzetű józsefvárosi lakosok foglalkoztatása volt a feladatunk, majd a tevékenység közhasznú munkavégzéssel bővült ki. Ennek keretében elsődlegesen a parkok karbantartása volt a feladatunk, mindezt mi szerveztük meg elsőként a kerületben.

Sajnálattal kell megállapítani, hogy a szociális foglalkoztatás a későbbiekben megszűnt a Józsefvárosban. Ennek hiányával nap, mint nap szembesülök a volt munkatársakkal való találkozások kapcsán. Amennyiben bizalmat kapok a képviselői tevékenység ellátására, úgy javasolni fogom a kerületi szociális foglalkoztatás újraindítását, és lehetőség szerint egy önkormányzati nonprofit szervezet létrehozását ennek érdekében. Ismételten fel kell karolni a kerületi elesett, beteg, rászorult emberek foglalkoztatását.

A lakókörnyezetemben sok észrevétel hangzik el a vendéglátó üzemek éjszakai nyilvántartása, a pihenést megzavaró zajongások miatt. Az esetek többségében a dohányzási tilalom végetti kint tartózkodások jelentik a problémát. A közterület-felügyeletnek a kritikus helyek gyakori ellenőrzésével eredményeket lehetne elérni. Mindezek mellett a vendéglátó üzemek számának további növekedése nem kívánatos a lakóközösségünkben senki számára sem.

Az országot járva csodálatos virágdíszbe boruló településeket, városokat, falvakat lehet látni, amelyek követendő példát mutatnak számunkra. A körút és egyéb útvonalak virágdíszbe borítása, lámpaoszlopok és különféle felületek „élővé” tétele egy szebb Józsefvárost eredményezhet mindannyiunk számára.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 33 - Devizahitelek

2014.08.25. 17:16 jt

2014.06.27.

Az LMP négy éve hangoztatja annak szükségességét, hogy a meglévő devizahiteleket váltsák át kivétel nélkül forinthitelre a bankok. 2014 márciusában pedig indítványoztuk, hogy a Ptk. tiltsa a devizahitelezést.

A mostani törvényjavaslattal kapcsolatban (amit lapzártáig nem ismerhettünk meg részletesen) az álláspontunk, hogy jó irányba mutat, csak legalább 4 évet megkésett. Már ekkor gondoskodni kellett volna arról, hogy kivezessék a devizahiteleket. Ezt kormányváltáskor könnyebben megtehették volna, mind az adósokra, mind a kormányra, mind a bankokra kevesebb terhet rakva. 2010. tavaszán ugyanis az euró még 265 Ft (ma 305), a svájci frank 187 Ft (ma 250) volt. Róna Péter már akkor javasolta hogy a Kormány és az MNB kezdjen tárgyalásokat a Svájci Jegybankkal a frankhitelek kivezetéséről, hiszen a probléma nagyobbik fele az euróval szemben is (menekülővaluta funkciója miatt) erősödő svájci frank volt. Ha ez akkor megtörténik, az adósok százezreket, a nemzetgazdaság 100 milliárdokat spórolhatott volna. Ehelyett a kormány hagyta elszállni a forintot (sőt esetenként segítette), és a végtörlesztéssel csak a jobb módúakon segített.


Egyetértünk, hogy most már tényleg pontot kell rakni a történet végére úgy, hogy a devizahitelesek ne járhassanak jobban, mint a forinthitelesek.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Kazár György, 1-es körzet, Palotanegyed

2014.08.25. 00:28 jt

010.JPG47 évnyi tanári pályámból 33 évig taníthattam a Palotanegyed híres Vas utcai kereskedelmi iskolájában, Lajta Béla premodern remekében, amely Bárczy István polgármester szándékából a történelmi Magyarország mintaadó felsőkereskedelmi iskolájaként nyílt meg. Talán találkoztunk is már, ha valamelyik év szeptemberében meglátogatta iskolámat a kulturális örökség napján. Feleségem nyugalmazott rajztanár, és szeretett nagymama. Két diplomás lányom, és hét éves unokám is biciklizik.

„S a hozzáértő, dolgozó
nép okos gyülekezetében
hányni-vetni meg száz bajunk” (József Attila)

Tragikusnak tartom társadalmunk kétpólusú megosztottságát.

2010 óta az LMP-ben látom azt a korszerű, jogállami pártot, amely a politikai marketing trükkjeitől képes magát megtartóztatni, és valóban a gazdaság, a kultúra, a környezet, az emberek és a nemzet rövid- és hosszútávú, valódi érdekeit szolgáló megoldások kiérlelésére koncentrál. A demokrácia lényege, hogy a legjobb szándékú hatalmat is ellenőrizni kell. Ön is felelős, hogy mi történik a Józsefvárosban!

2 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Újra az LMP-vel kampányol az MSZP

2014.08.24. 19:02 jt

Ez egyszer már megtörtént, a híres-neves első MSZP kampányvideóban.

Most a zuglói MSZP honlapjának első számú képe rólam (és az LMP parlamenti blokád alatt használt Elég volt! táblájáról) készült a két évvel ezelőtti Papcsák ellenes tüntetésen. Tudják, azon a tüntetésen, amelyen való részvételemet a józsefvárosi Fidesz közleményben "köszönte meg". Sajnos az eredeti közleményt nem őrizte meg az internet (csak a Józsefváros újság archívuma, 12.oldal), de írt róla a stop.hu. A Józsefváros újság pedig leközölte válaszomat "Amit szabad a lengyelnek, magyar meg ne próbálja?" címmel (letölthető itt, 13. oldal alja).

Amit szabad a lengyelnek, magyar meg ne próbálja?

A Józsefváros újság előző számában megjelent a józsefvárosi Fidesz-KDNP közleménye, melyben nehezményezik, hogy egy „Elég volt!” feliratú táblával részt vettem Zuglóban a Papcsák Ferenc elleni tüntetésen.
Természetesen Magyarországon mindenkit megillet a szabad véleménynyilvánítás és a gyülekezés joga. Azért tüntettem Zuglóban, mert azt a kerületet olyan ésszerűtlenül, átláthatatlanul és arrogánsan vezetik, hogy az nem csak a szomszédos Józsefvárosba, de még annál sokkal messzebbre is elhallatszik. Amennyiben nálunk is úgy hemzsegnének a fölösleges kiadások, mint Zuglóban, itt is megrendelnék a kerület borát Egerből milliókért, erdélyi ingatlant vásárolnának, és mindezek fedezetére újabb helyi adókat vetnének ki, akkor bizony az itteni tüntetéseken is részt vennék a táblával. Sőt!
Mindennél érdekesebb azonban az a kettős mérce, amikor március 15-én a lengyel tüntetőket szívesen látják engem viszont a szomszéd kerülettől is távol tartanának.
Jakabfy Tamás
LMP képviselő

A kép itt van kis méretben:

mszpzuglo-kicsi.jpg

 

 

És addig, amíg nem szedi le az MSZP saját honlapjáról, látható itt nagyban:

Kedves Zuglói MSZP! Örülök neki, hogy tetszettem, de mivel nem Önök miatt voltam ott, kérem, távolítsák el a képet, és cseréljék ki saját tüntetésen saját emberekről készült képre!

Mi meg inkább elkezdjük a józsefvárosi jelöltjeink bemutatását a palotanegyedi 1-es körzettel.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: mszp fidesz józsefváros lmp

Indul a kampány!

2014.08.21. 14:18 oglu

Megvannak a VII. kerületi jelöltek, a polgármesterjelölt, rajtra készen várjuk a hétfő reggelt.

Budapest Erzsébetváros (VII. kerület) LMP-s polgármesterjelöltje az önkormányzati választáson én vagyok, Moldován László.

A választókörzeti LMP-s jelöltek (nagy örömömre a harmaduk, négyen nők!):

1. EVK: Göntér Csaba
2. EVK: Schábedly Dávid
3. EVK: Kovács Ákos
4. EVK: Béresné Kiszely Mária
5. EVK :Csiba Kata
6. EVK: Palkó Tamás
7. EVK: Cser Sándor
8. EVK: Bárdos Rita
9. EVK: Tóth Csaba
10. EVK : Balogh Norbert
11. EVK: Moldován László
12. EVK: Burka Károlyné

 

 

Polgármester-jelölti programom:

 

 

Élhető Erzsébetvárost, jó életminőséget az itt élőknek!

 

Az LMP önkormányzati képviselője, Moldován László révén 2010 októbere óta van jelen a kerületi önkormányzatban. Tevékenységének köszönhető, hogy komolyabb növényesítési, zöldítési programot valósít meg a fideszes kerületvezetés, a civil szervezetek pedig évről évre több pénzre pályázhatnak. Tántoríthatatlanul ostorozta a szociális területért felelős alpolgármester-asszony kerületi teljesítményét, a kerületvezetés közpénzpazarlását, hozzá nem értését, amire válaszul megszüntették a testületi ülések kerületi tévében való közvetítését.

Átlátható gazdálkodást szeretnénk megvalósítani az erzsébetvárosi lakosok bevonásával. Megoldást kell találni a „buli negyedben” lakók jogos igényeire, és kiemelten támogatnánk a kerületben tevékenykedő civil szervezeteket. A zöld felületek növelése,a szállópor-koncentráció csökkentése szó szerint életbevágó a kerületi lakosok számára.

Élhetőbb kerületet!

A kerület egy betondzsungel. Az itt élők az egy főre jutó zöldfelület arányát tekintve a budapesti lista utolsó helyezettjei, a felmérések szerint 2-3 évvel élnek kevesebbet, mint máshol. A legfontosabb célunk ezért a zöldfelületek radikális növelése: intenzív parkosítás, tűzfalak, falfelületek növényesítése, társasházi udvarok növényesítésének, zöldtetők létrehozásának, közösségi kertek létrehozásának támogatása.

A kevesebb élettartam másik oka a nagy átmenő forgalom miatti szállópor-koncentráció (PM 10). Ezen a kerékpáros és közösségi közlekedés radikális támogatásával, egyirányú utcák kialakításával, behajtási díj bevezetésével segítenénk.

Energiahatékonysági intézkedések a valódi rezsicsökkentésért!

A századelőn épült társasházak egyik nagy problémája a szigeteletlenség, amely a rezsiköltségek aránytalan nagyságát okozza. Ezen energetikai hatékonysági beruházások támogatásával (fűtéskorszerűsítéssel, nyílászárócsere- és szigetelési programmal, energiafaló háztartási gépek cseréjének támogatásával, megújuló energiaforrások alkalmazásával) segítenénk, ami munkahelyeket teremtene a kerületben.

Vessünk véget a kerületi közpénz, ingatlanvagyon herdálásának!

Meg kell valósítani az önkormányzat korrupciómentes, átlátható, demokratikus működését, mely nyomokban sem fedezhető fel a jelenlegi, fideszes kerületvezetés gyakorlatában. A közpénzek Fidesz-közeli vállalkozókhoz juttatását, egy jól körülírható vállalkozói kör helyzetbe hozását a közbeszerzéseken meg kell szüntetni.

Erzsébetváros a Hunvald-féle ingatlanpanamáról híresült el. A maradék ingatlanvagyon megtartását és fejlesztését, műemlékeinek védelmét létkérdésnek tartjuk.

Az erzsébetvárosiak pihenéshez való jogát biztosítani kell!

A zsidónegyedben élők nagy problémája, hogy a sokakat vonzó romkocsmakultúra és az itt lakók pihenéshez való jogának találkozása enyhén szólva sem problémamentes. Erre mindenképpen megoldást kell találni az érintettek bevonásával, akár külföldi példák megismerésével. Az önkormányzathoz befolyó felügyeleti díj eddigi alkalmazása semmi eredményt nem hozott!

Megfelelő közbiztonságot, és szociális bérlakásokat a rászorulóknak!

Javítani kell a közbiztonság hatékonyságán. Ez a cél csak hatékony polgárőrséggel és a rendőrséggel együtt valósítható meg. A rászorulók számára kerületi szociális bérlakásprogramot indítanánk az üresen álló, lepusztult lakások, házak felújításával.

 

Moldován László vagyok, könyvkiadó (pályafutásomat egy szamizdatkiadóban kezdtem). Négy gyermekem van, Lucifer 21, Bendegúz 18, Ábrahám 14, Panna Júlia 12 éves, a három kisebb otthon született. Kedvesemmel és gyermekeinkkel albérletben lakunk a Hernád utcában.

2010 őszén kompenzációs listáról egyetlen LMP-sként kerültem a kerületi önkormányzatba, a Művelődési, Kulturális és Szociális bizottság tagja vagyok.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Temetés

2014.08.21. 13:59 oglu

Kedden, augusztus 19-én az Újpesti temetőben temették el Tálosné Pálvölgyi Mártát. Ő az első, akit az LMP-ben ismertem meg, és meghalt. Utálom a temetéseket, de most mindenképpen fontosnak tartottam, hogy részt vegyek rajta (Soós Andival képviseltük a 6-7-8-at, helyeztünk el koszorút).

Márta ugyanis nagyon szimpatikus ember volt. Végtelenül tisztességes, mindig azt nézte, hogyan tud segíteni, mindenféle karriervágytól, törtetéstől mentes. Nagyon sok ilyen emberre lenne szükség, hogy élhetőbb, elviselhetőbb legyen társadalmunk.

 

Nyugodjék békében!

 

 

Schiffer András búcsúbeszéde:

 

 

„Nem ígérhetek mást, csak tisztességet!”- ez a mondat szerepelt Márta szórólapján 2010 tavaszán, amikor a Lehet Más a Politika újpesti képviselő-jelöltjeként – húsz év múltán – nemcsak ő ragasztott plakátot, hanem az övét is ragasztották. S ez a mondat egész életének is mottójává lett. Szórólapján, néhányak számára talán különösnek tűnt, számomra tökéletesen érthetőnek, fontosnak tartotta, hogy felidézze nagyapja, Pálvölgyi József, az egykori szociáldemokrata művezető emlékét. Ma az ő sírjában nyer végső nyugalmat. Közénk, az LMP alapítói közé, furcsa mód nem fia, Lőrinc hozta el, hanem az a Heiszler Vilmos, akivel az Eötvös Collegium Baráti Körében találkozott, 2002-ben. Az Eötvös Collegium Mártának a demokrácia kis szigetét jelentette: hivatkozási alapot, miért lett ellenzéki a hetvenes-nyolcvanas évek kádári Magyarországán.

Igen, Márta, az a Heiszler Vili hozott közénk, akivel végig vitatkoztátok a kétezres éveket, hogy aztán 2009. októberében Vili temetéséről távozóban, a gyászbeszéd feletti méltatlankodásod közepette, a szavamat vegyed, hogy a Te temetéseden majd én fogok beszélni. Akkor kinevettelek. Ma itt állok.

Pálvölgyi Márta Miskolcon született, Felsődobszán nőtt fel, majd a komáromi Jókai Mór Gimnáziumban érettségizett. Amikor megszületett, édesanyja már nem foglalkozhatott azzal, amit eredetileg hivatásának választott. Márta édesanyja ugyanis '45 után Schlachta Margitnál tanult szociális munkát. A szocialista rendszer viszont nem tűrte a szociális munkát. A lélek azonban, amely mindig tenni akart valakiért, félévszázad múltán kiteljesítette az anyai hivatást. Bonyolult út vezetett odáig. Ezen az úton az igazságkeresés hajtotta, s egy kivételesen erős és pontos morális mérce segítette. Az ELTE magyar-népművelés szakán végzett, de már egyetemi évei alatt is a megtűrt kategóriába tartozó szociológia érdekelte. Mialatt Tálos Bandi nyelvjárásokat gyűjtött, Márta a kanalakat számolta a sublótban: szegénységi felmérést készítettek Szekszárdon, valamikor a hetvenes évek közepén. '76-ban diplomázott és házasodott össze Bandival, majd '78-ban megszületett Lőrinc. Amikor a kávészüneti ellenzékiség cselekvésbe váltott, mindenhová vitte magával Lőrincet. Miután 1988-ban – még a párttá alakulás előtt – tagja lett a Magyar Demokrata Fórumnak, a Láng Központban tartott gyűlésekre, de vitte fiát a Kerepesi Temető 21-es parcellájába, hogy rendbe tegyék az '56-os utcai harcokban elesettek sírját, majd együtt mentek 1990 tavaszán felragasztani Csáji Attila és Beke Kata plakátjait. Aztán ahogy sűrűsödtek az MDF körül a zűrös privatizációs ügyek, úgy kopott ki Márta is élete első pártjából.

Húsz éven keresztül előbb a Fővárosi, illetve a Pest megyei Moziüzemi Vállalat, majd a Hírlapkiadó voltak a munkahelyei. Aztán a kilencvenes évek közepén felvette az anyja kezéből kiszakított fonalat. Szociális munkás, családgondozó lett a Káposztásmegyeri Családsegítő Központnál, majd haláláig az Újpesti Családsegítő Központnál. Ahogyan ő fogalmazott: „a lefelé csúszó középen” próbált segíteni. Azokon, akik a rezsiköltségen próbálnak spórolni, hogy legyen pénz az iskoláztatásra.

Büszke volt, büszke lehetett újságíróvá lett fiára, akit szeretetben, de szabadságban nevelt és egészen kivirágzott, amikor megszületett első unokája, Menyhért.

Márta egyszerre volt szenvedélyes, ám szigorúan racionális vitapartnere és lelki társa azoknak, akiket szeretett. Élete egyszerre szeretetteljes és logikus egész. Derűs nyugalmat árasztott akkor is, amikor Lőrincnek egy házfoglalás során átmenetileg nyoma veszett, derűs nyugalmat árasztott akkor is, amikor a politikai hitványsággal szembesült és derűs nyugalmat árasztott akkor is, amikor a halálra várt. Derűs nyugalma lebilincselő volt és védjegyévé vált. Ez csak annak az embernek lehet sajátja, akinek saját belső morális rendje ad magabiztosságot.

Heiszler Vili haláláról így írt 2009. őszén: „Az LMP akkor méltó Heiszler Vilmos emlékéhez, ha a demokrácia elveit, játékszabályait nem áldozza fel a kicsinyes személyes ambíciók, a minden áron hatalomra jutás oltárán. Úgy legyen” Nem ismételte ugyan meg, de sugározta magából ezeket a gondolatokat az elmúlt években is. Személyesen is köszönettel tartozom Mártának azért az erkölcsi tartásért, amiből a legnehezebb pillanatokban mindannyian erőt meríthettünk.

Nem voltak politikai ambíciói. Igazsága volt. Nyugdíjba készült, hogy főállású nagymamaként segítse fiát, menyét, Menyhértet. Várta, nagyon várta második unokáját. Az idei országgyűlési választási kampányt még végigdolgozta velünk. Sokunk emlékezetében úgy marad meg, ahogy derűs nyugalommal beszélget választópolgárokkal, s szereli le a provokátorokat. Aztán kórházba került, majd haza. Jöttek a bizonytalansággal teli hetek a pontos diagnózis felől. Aztán fogyni kezdett, egyre fogyni. Menyhértnek már nem engedhették, hogy felmásszon a nagymamára. Ő még azért a közösségi oldalon -igaz utoljára- üzent fiának: „Lőrinc, el ne felejts enni adni a teknősnek!” Sejtettük az elkerülhetetlent, de hát az ilyesmit szemérmesen kerülni illik. Zavarba is jöttem rendesen, amikor júniusban a jól ismert derűs nyugalmával az öt évvel ezelőtti ígéretemre emlékeztetett, hogy tudniillik mondjam én a gyászbeszédet felette. Most nem volt kedvem kinevetni. Akkor már és még a halálra készült. Aztán az utolsó héten azt üzente, immáron újra a kórházból: nagyon szeret minket és tudja, hogy mi is nagyon szeretjük őt...s ki fog jönni a kórházból, sokáig fog tartani a felépülés, de ki fog jönni, nem fog meghalni. Aztán július 7-én, hétfőn kora délután Tálos Bandi Mozart Requiemjét töltötte fel Márta Facebook-oldalára. Soha nem fogja látni leányunokáját, nem láthatja felnőni unokáit.

Nem ígérhettél mást, csak tisztességet. Ígéretedet megtartottad. Nyugodj békében!

 

 

 

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 32 - Kamerarendszer

2014.08.20. 15:14 jt

2014.06.16.

Sokan azt gondolják, hogy a kamera teremti meg a közbiztonságot. Pedig a kamera csak egy eszköz, ami csak akkor működik jól, ha a képeket a mostani 1-2 ember helyett ennek többszöröse nézi, és a rendőrség és/vagy közterület-felügyelet perceken belül a helyszínen tud lenni. Sajnos ezek nemigen teljesülnek jelenleg, így a jelenlegi kamerarendszer nem tölti be funkcióját.

Rengeteg olyan „apróbb” eset van, amit a kamerák ellenére nem tudnak felderíteni, még az LMP képviselőjének családjában is volt ilyen lopás, fényes nappal.

És hiába a végül törvénytelennek bizonyult és megszüntetett Jófiúk féle járőrözés, hiába szorítjuk ki a hajléktalanokat is az utcáról, hiába a konzervrendőr (mobil rendőrőrs), ha a szegénység mindent elemészt a Magdolna- és az Orczy negyedben.

Novemberben tettem először javaslatot, hogy kerüljön a kerületünkbe a Múzeumnegyed 75 milliárdos beruházása. Józsefváros éves költségvetésének jó háromszorosa valódi lépést jelenthetne a biztonságunk erősítésében: „Azt szeretném, ha a Józsefvárosi pályaudvar a vasúti forgalom 8 évvel ezelőtti végleges megszüntetése után újra hasznosulna, és a városligeti zöldterület csökkentése helyett ide kerülne a múzeumi negyed.” Sajnos Kocsis Máté napirendre sem vette a képviselői indítványomat. Fejlesztések, munkalehetőségek, művésznegyed és rengeteg ide érkező turista a Magdolna negyed szélére, ez esély volna a továbblépésre. Ám a javaslatomat napirendre sem tűzik. A polgármester és a kerületben megválasztott Vas Imre képviselő nyíltan a másik projekthelyszín mellé állt törvényjavaslataival.

Pedig egy ilyen program sokkal nagyobb lendületet adhatna a szegénynegyedek felszámolásának, mint az összes Magdolna negyed program a kamerákkal együtt.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 31 - Az EP választás értékelése

2014.08.20. 00:12 jt

2014.06.02

Sajnálatosan alacsony részvétel mellett zajlott le az Európai Parlamenti választás, pedig ekkor dőlt el, hogy a külföldi érdekeket vagy magyar oligarchákat képviselő pártok szereznek több mandátumot, vagy az ezeken az érdekeken felülemelkedni akaró erők. Ezen a napon dőlt el, hogy a következő években lesz-e bérfelzárkózás Kelet-Európában, vagy, hogy milyen erősek lesznek az EU gyengítésének hangjai.

Az LMP a várakozásoknak megfelelően egy képviselőt küldött Brüsszelbe, azonban Józsefvárosban ennél jobban szerepelt, 9,2%-ot ért el. Hasonló eredménnyel újra biztos helye van pártunknak az önkormányzatban is.

Szilárd mandátummal küldtük Meszerics Tamás képviselőnket az EP-be, hogy képviselje a jövő fenntarthatóságát, a helyi közösségek életképességét. Egy jobb Európát szeretnénk, amely egyetemes demokratikus értékeinket a rebellis tagországokkal is betartatja, de szükségtelenül nem szól bele a tagországok életébe.

Sajnos a szavazás alatt az egyik szavazatszámlálónk azt tapasztalta, hogy a mozgóurnával felkeresett idősotthonok közül az egyikben erősen felmerült a gyanú, hogy a szavazókat a dolgozók befolyásolják, hogy úgy szavazzanak „ahogy megbeszélték”. Ezt az esetet jegyzőkönyvben is rögzítettük. Reméljük, hogy ilyen eset többet nem fordulhat elő Józsefvárosban sem, a választásoknak valóban a népakarat kifejezéséről kell szólniuk! Ezért is fontos, hogy mindenki menjen el szavazni, valamint a képviselőkön vagy állampolgárok önszerveződésén keresztül választások között is minél többen és minél gyakrabban fejtsék ki véleményüket a politikáról, osszák meg tanácsaikat a politikusokkal!

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Felelős kerületvezetés?

2014.07.31. 15:05 oglu

 

 

Budapest VII. kerületében a fideszes kerületvezetés három bizottságot hozott létre, melyek közül a legfontosabb, a kerület életét leginkább meghatározó a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság.

A bizottság 7 tagú, 4 jelenlevőnél határozatképes.

 

Kronológia:

június 27. 8.00 A kiírt időpontban a bizottság határozatképtelen. Hosszas telefonálgatás. 8.30-kor más elfoglaltságom miatt el kellett mennem, ezután valaki beeshetett még, mert az ülést megtartották.

július 8. 8.00 Az ülés határozatképtelenség miatt elmaradt.

július 14. 8.00 A kiírt időpontban az ülés határozatképtelen. Hosszas telefonálgatás után 40 perccel később beesett egy fideszes bizottsági tag. Az ülést megtartották.

július 21. 8.00 Az ülést rendben megtartották!

július 28. 8.00 Az ülés határozatképtelenség miatt elmaradt.

 

Én, bár nem vagyok a bizottság tagja, az 5 alkalomból 4-szer jelen voltam.

Mennyire gondolható kompetensnek a fideszes kerületvezetés, ha legfontosabb bizottsága határozatképességét nem tudja biztosítani?

 

Moldován László
LMP

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Magyarországnak nincs szüksége offshore-miniszterre!

2014.07.30. 23:04 jt

Sajtóértesülések szerint több, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez köthető cég tulajdonosi háttérben megjelennek átláthatatlan, egyértelműen adóelkerülési céllal létrehozott offshore cégek. Az LMP szerint tarthatatlan, hogy a kormány folyamatosan lesöpri az asztalról az offshore cégeket ellehetetlenítő javaslatokat, mára pedig odáig jutott, hogy Magyarország adóparadicsomokon keresztül történő megkárosításának prominens képviselete van a kabinetben.

Fotó: LMP sajtó

Fotó: LMP sajtó

Az offshore-adóelkerülést kutató leghíresebb civil szervezet, a Tax Justice Network számításai szerint Magyarország az elmúlt három évtizedben az adóparadicsomokon keresztül történő adóelkerülés által legkeményebben sújtott országok közé tartozik. Az országból 1980 óta az offshore-adóalekerülés következményeként kiáramlott források 242 milliárd dollárra rúgnak, ezzel az államadósság két és félszeresét teszik ki. Ennek alapján egyértelmű, hogy az offshore a rendszerváltás óta Magyarország fejlődésének egyik legsúlyosabb kerékkötője, éppen ezért felfoghatatlan, hogy a kormány semmilyen konkrét lépést nem tesz ennek megakadályozásra, miközben a lehetőség meglenne rá.

Schiffer András már egy 2013. márciusi interpellációjában figyelmeztetett arra, hogy aggasztó mértékű az átláthatatlan tulajdonosi hátterű, adóparadicsomokban bejegyzett cégekhez vándorló fejlesztési források mértéke. A kormány ennek ellenére lesöpörte az LMP az offshore cégekkel szemben előterjesztett javaslatait, melyek megakadályozták volna, hogy állami, önkormányzati szervek és köztulajdonban lévő cégek offshore hátterű cégekkel szerződést kössenek, illetve, hogy ilyen hátterű cégek uniós támogatást kaphassanak.

Az LMP nemrégiben írásbeli kérdést intézett Seszták Miklóshoz, azt tudakolva, hogy a miniszter támogatni tudja-e az ökopárt offshore-ellenes intézkedési javaslatait. A miniszter érdemben nem reagált felvetéseinkre, de alkalmatlanságát azóta azzal is bizonyított, hogy kiderült: az offshore-on túl más módszerekkel is hozzájárult saját vagyonának uniós és állami források terhére való gyarapításához, miután egy kisvárdai érdekeltségéhez tartozó ingatlanjának jelentős részét saját ismerősei vásárolták meg tőle vissza nem térítendő uniós forrásból.

Az LMP szerint  Magyarország felemelkedését nem biztosíthatják olyan személyek, akik saját üzleti tevékenységük révén közvetlenül járulnak hozzá az állam és a tisztességes magyar adófizetők megrövidítéséhez. Az LMP éppen ezért már  a kormányalakítás előtt egyértelművé tette, hogy a párt szerint Seszták Miklós alkalmatlan miniszternek.

Schiffer András
az LMP társelnöke

2 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: 2014 offshore