HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Józsefváros jelöltjei - Ribényi Ferenc, 6-os körzet, Magdolna negyed északi része

2014.08.30. 00:36 jt

239.JPG1952-ben születtem, születésem óta Józsefvárosban lakom, jelenleg a Tavaszmező utcában. Még emlékszem arra, hogy a Baross utcán jár a villamos.

A Ferences Ginmáziumban érettségiztem Esztergomban, emaiatt nem vettek fel a jogra, mert ebben az időben egyházi gimnáziumból ez nem volt lehetséges. A Vendéglátóipari Főiskolát végeztem el, 30 évet dolgoztam a vendéglátásban, az elején alkalmazottként, később saját, bérelt üzletekben. Nyugdíjba vonulás előtt egy áruház igazgatója voltam.

A legsürgetőbb intézkedésnek azt tartom, hogy a környéken valóban felkell lépni a drogárusítás, és az utcai alkoholfogyasztással szemben.

A negyedben sok rászoruló albérletben lakik, és a sok üres lakás ellenére nem írnak ki nekik lakáspályázatokat. Azokat az önkormányzati lakásokat is vissza kell szerezni erre a célra, amelyeket albérletbe adnak, vagy ahol fizetővendég-szolgálatot üzemeltetnek.

A körzetben elég kevés a zöldterület, pedig a Karácsony Sándor utcába lehetne és kellene is egy fasort telepíteni nagy lombú fákból. A Tavaszmező utcai fák nem nőnek meg nagyra, így az árnyékuk kisebb, hűsítő, levegőfrissítő hatásuk is sokkal kevesebb.

Úgy látom, hogy a baloldali pártok ideológiája megállt a múltban, valahol a 80-as években, és nem tud tovább fejlődni. A Fidesz pedig egy olyan párt, amelyben csak a csókosok jutnak előre. Mészáros Lőrincből, a felcsúti polgármesterből Magyarország egyik leggazdagabb embere lett, de nem lett volna senki, ha nem lenne hatalmon a Fidesz. Még legalább 20 ilyen új oligarchát lehet felsorolni. Az LMP-t az egyetlen őszinte erőnek tartom.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Jakabfy Tamás, 5-ös körzet, József utca környéke

2014.08.29. 00:34 jt

IMG_1039.jpgA József utca környékének képviselőjeként több változtatást is szeretnék a közterületeken. A József utcai fasort meghosszabbítanám, amíg van hely, legalább a Német utcáig. Sokkal kellemesebb a forró nyárban a fasoros részen sétálni, mint a betondzsungelben. Hasonló indokból egy új fasort kellene telepíteni a Déri Miksa utcába. Élhetőbbé tenné a környezetet, ha kiszélesítenék a járdát a Déri Miksa utcán a Vásárcsarnokkal szemben, és a József utcán a körúttól a Rigó utcáig. Ezeken a villamosmegállóhoz vezető forgalmas szakaszokon nem fér el egymás mellett két szembejövő babakocsi. Már 2010-ben is felhívtuk ezekre az állapotokra a döntéshozók figyelmét, de alig van változás.

Azt gondolom, hogy helyben és országosan is az LMP a legjobb választás, a legmodernebb, elveihez ragaszkodó, a jövő nemzedék érdekeit figyelembe vevő párt.
A kommunista diktatúra után 25 évvel hogy lehet az, hogy nincs arra politikai akarat, hogy a diktatúra kémeit leleplezzük. Valószínűleg a mai napig fontos szerepet játszanak életünkben, fontos pozíciókban töltöttek negyedszázadot.
Fontos továbbá, hogy a közmunka ne csak a statisztikák manipulálásának eszköze legyen, százezrek sorsával való sakkozás.

Felfoghatatlan, hogy miért kíván miniszterelnökünk keletre vezetni minket példaként állítva teljes- és féldiktatúrákat. És hogy miért nem szól neki senki, hogy főnök, elment tőlünk félmillió ember, vajon ők miért a „hanyatló nyugatra” távoztak, miért nem keletre?

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 34 - Közterek felújítása

2014.08.28. 07:18 jt

2014.08.04

A Magdolna negyedik programokat az LMP sokszor állítja példaként, amikor a városrehabilitációról esik szó. Kifejezetten segíti a szegény környezet fejlődését, ha a közterületek megújulnak. Reméljük, hogy a Kálvária és Teleki tér környékén is el fog indulni ez a felhúzó hatás.
Nem támogatjuk azonban azt a trendet, hogy Józsefváros köztereinek egy részét lekövezzék, az utak kis elkanyarítása helyett az "útban" levő fákat kivágják. Jó pár fát vesztett így Józsefváros, pedig a fák képesek a legjobban csökkenteni a nyári hőséget. A pótlásként elültetett fák pedig csak 5-10 év alatt növesztenek nagyobb lombot, és kerületünk addig is az egy főre jutó zöldterület listán a hátsó régióban fog kullogni továbbra is. Nemcsak a tereken kell megtartani az összes egészséges fát, hanem új fasorokat is kell telepíteni!

Hasonlóan nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk a Teleki téri közösségi tervezést, de úgy tűnik, hiába szeretnénk, hogy ez legyen a minta, sajnos a későbbi felújítások nem eszerint a mindenki által sikertörténetnek elkönyvelt modell szerint történnek. Szerintünk vissza kell adnunk Budapest köztereit a budapestieknek, és ehhez a legjobb módszer, hogy a felújításokat nem kényelmes dolgozószobákból, hanem a helyieket, az utcák, terek későbbi használóit bevonva kell megtervezni, hogy azokra később úgy tekintsenek (és úgy vigyázzanak), mint sajátjukra. Ezáltal minden beruházás tartósabb is lesz, és elkerülhető, hogy a frissen felújított köztér pár év alatt leamortizálódjon.

1 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - dr Fülöp Edina, 4-es körzet, Köztársaság tér környéke

2014.08.28. 00:33 jt

igi portré - kicsi.jpgdr. Fülöp Edina vagyok, jogász, 7 éve élek Józsefvárosban. 1982. március 24.-én születettem Kapuváron.Az ELTE Állam és Jogtudomanyi Karán jogászként diplomáztam 2005-ben. Egy 8 éves kislány és egy 15 hónapos kisfiú boldog anyukája vagyok, aki szeptember közepétől bölcsődébe jár.

Fontosnak tartom, hogy a családok biztonsága megerősödjön, amit elsősorban egy jól működő gazdaság és ezáltal a biztosabb munka hozhat el. Az államnak és munkáltatóknak is segíteniük kell a nők munkába állását a gyerekvállalás után, akár úgy is, hogy önálló vállalkozóként alakítsák karrierjüket.

A romák társadalmi integrációjanak elősegítése Józsefvárosban a teljes közösség érdeke, amelyet már óvodás korban segíteni kell és hangsúlyt fektetni a kölcsönös elfogadásra, az óvodai nevelésben pedig már pici kórtól minden gyermek számára átadhatóvá kell tenni azokat a társadalmi és erkölcsi normákat, amelyek a későbbi életben, az iskolában és a munka világában a beilleszkedést lehetővé teszik..
Magyarország zöld pártjának jelöltjeként fontosnak tartom, hogy helyi szinten is minél több olyan program szülessen, ami a környezettudatos életmód terjesztését segíti. Így például a szelektív hulladékgyűjtés és a fenntartható rezsicsökkentés fontosságát és megvalósításának módjait a lakosság körében népszerűsíteni, ösztönözni kell.

A Köztársaság téren sétálva mindenki meggyőződhet arról, hogy Józsefváros lakói között sok állatbarát és állattartó is van. A hatóságoknak ezért feladatuk, hogy terjesszék és számon kérjék az állattartás megfelelő feltételeit, hogy a városban tartott állatok is méltó életkörülmények között éljenek, és hogy az állattartás a szomszédságok számára se legyen kényelmetlenségek forrása, és a gyerekek is biztonságban játszhassanak a téren.

Szakmai tapasztalataimból adódóan fontosnak tartom felülvizsgálni a kerület ingatlangazdálkodását, és azt hogy az elmúlt 10 évben a kerület milyen feltételek mellett privatizálta saját ingatlanait, és hogy tulajdonának felújítására, állagmegóvására milyen intézkedéseket eszközöl. Meg kell teremteni annak eszközeit is, hogy a társasházak lakói hatékonyan léphessenek fel a nem megfelelő társasházi képviseletek esetében.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Zalányi György, 3-as körzet, Népszínház utca eleje

2014.08.27. 00:30 jt

IMG_0569.JPGZalányi György vagyok, 35 éves, közgazdász, az LMP jelöltje a Népszínház utca környékén. 32 éve lakom a kerületben. Szeretném ha a mi környékünk is jelentősebben részesedne a kerületünkben elindult folyamatokból.

Az önkormányzat a saját tulajdonú ingatlanjaiban minden lehetséges módon a „gondos gazda” módjára járjon el. Ma vannak házak, melyek pincerésze tűrhetetlen állapotokat mutat és komoly közegészségügyi gondok forrása lehet, például poloskákkal fertőzöttek. A gondos gazda szemlélet a Kodály köröndi események után pedig még hangsúlyosabb kell, hogy legyen. Lényegesnek tartom továbbá, hogy ha itt keletkezik bevétel (pl itt forgatnak filmeket), akkor azt itt használja fel az önkormányzat a mi környékünkön. 

Fontos a sport támogatása, de elsősorban a fiatalok tömegsportját kell támogatni és nem az FTC-t évi húsz millióval, azonban kerületben az iskoláknak ez minden évben jelentős segítség és fejlesztési forrás lehet.

Támogatom az oktatási program átfogó véghezvitelét és szeretném ha nem a Népszínház utca eleje lenne Budapest legkoszosabb pontja (egy indexes szavazás után).


3 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Szendrői Károly, 2-es körzet, Palotanegyed, Corvin köz

2014.08.26. 00:28 jt

Szendrői Károly.jpgSzendrői Károly nyugdíjas gépészmérnök vagyok, 1945. február 22-én születtem Budapesten. Józsefvárosban 1985 óta élek. Nős vagyok, feleségem nyugdíjas üzemgazdász, két leányom és egy 6 éves kislány unokám van.

1992-től nyugdíjba vonulásomig, 2007-ig a Józsefvárosi Önkormányzat Szociális Foglalkoztatatójának igazgatói munkakörét töltöttem be. Megváltozott munkaképességű, halmozottan hátrányos helyzetű józsefvárosi lakosok foglalkoztatása volt a feladatunk, majd a tevékenység közhasznú munkavégzéssel bővült ki. Ennek keretében elsődlegesen a parkok karbantartása volt a feladatunk, mindezt mi szerveztük meg elsőként a kerületben.

Sajnálattal kell megállapítani, hogy a szociális foglalkoztatás a későbbiekben megszűnt a Józsefvárosban. Ennek hiányával nap, mint nap szembesülök a volt munkatársakkal való találkozások kapcsán. Amennyiben bizalmat kapok a képviselői tevékenység ellátására, úgy javasolni fogom a kerületi szociális foglalkoztatás újraindítását, és lehetőség szerint egy önkormányzati nonprofit szervezet létrehozását ennek érdekében. Ismételten fel kell karolni a kerületi elesett, beteg, rászorult emberek foglalkoztatását.

A lakókörnyezetemben sok észrevétel hangzik el a vendéglátó üzemek éjszakai nyilvántartása, a pihenést megzavaró zajongások miatt. Az esetek többségében a dohányzási tilalom végetti kint tartózkodások jelentik a problémát. A közterület-felügyeletnek a kritikus helyek gyakori ellenőrzésével eredményeket lehetne elérni. Mindezek mellett a vendéglátó üzemek számának további növekedése nem kívánatos a lakóközösségünkben senki számára sem.

Az országot járva csodálatos virágdíszbe boruló településeket, városokat, falvakat lehet látni, amelyek követendő példát mutatnak számunkra. A körút és egyéb útvonalak virágdíszbe borítása, lámpaoszlopok és különféle felületek „élővé” tétele egy szebb Józsefvárost eredményezhet mindannyiunk számára.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 33 - Devizahitelek

2014.08.25. 17:16 jt

2014.06.27.

Az LMP négy éve hangoztatja annak szükségességét, hogy a meglévő devizahiteleket váltsák át kivétel nélkül forinthitelre a bankok. 2014 márciusában pedig indítványoztuk, hogy a Ptk. tiltsa a devizahitelezést.

A mostani törvényjavaslattal kapcsolatban (amit lapzártáig nem ismerhettünk meg részletesen) az álláspontunk, hogy jó irányba mutat, csak legalább 4 évet megkésett. Már ekkor gondoskodni kellett volna arról, hogy kivezessék a devizahiteleket. Ezt kormányváltáskor könnyebben megtehették volna, mind az adósokra, mind a kormányra, mind a bankokra kevesebb terhet rakva. 2010. tavaszán ugyanis az euró még 265 Ft (ma 305), a svájci frank 187 Ft (ma 250) volt. Róna Péter már akkor javasolta hogy a Kormány és az MNB kezdjen tárgyalásokat a Svájci Jegybankkal a frankhitelek kivezetéséről, hiszen a probléma nagyobbik fele az euróval szemben is (menekülővaluta funkciója miatt) erősödő svájci frank volt. Ha ez akkor megtörténik, az adósok százezreket, a nemzetgazdaság 100 milliárdokat spórolhatott volna. Ehelyett a kormány hagyta elszállni a forintot (sőt esetenként segítette), és a végtörlesztéssel csak a jobb módúakon segített.


Egyetértünk, hogy most már tényleg pontot kell rakni a történet végére úgy, hogy a devizahitelesek ne járhassanak jobban, mint a forinthitelesek.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros jelöltjei - Kazár György, 1-es körzet, Palotanegyed

2014.08.25. 00:28 jt

010.JPG47 évnyi tanári pályámból 33 évig taníthattam a Palotanegyed híres Vas utcai kereskedelmi iskolájában, Lajta Béla premodern remekében, amely Bárczy István polgármester szándékából a történelmi Magyarország mintaadó felsőkereskedelmi iskolájaként nyílt meg. Talán találkoztunk is már, ha valamelyik év szeptemberében meglátogatta iskolámat a kulturális örökség napján. Feleségem nyugalmazott rajztanár, és szeretett nagymama. Két diplomás lányom, és hét éves unokám is biciklizik.

„S a hozzáértő, dolgozó
nép okos gyülekezetében
hányni-vetni meg száz bajunk” (József Attila)

Tragikusnak tartom társadalmunk kétpólusú megosztottságát.

2010 óta az LMP-ben látom azt a korszerű, jogállami pártot, amely a politikai marketing trükkjeitől képes magát megtartóztatni, és valóban a gazdaság, a kultúra, a környezet, az emberek és a nemzet rövid- és hosszútávú, valódi érdekeit szolgáló megoldások kiérlelésére koncentrál. A demokrácia lényege, hogy a legjobb szándékú hatalmat is ellenőrizni kell. Ön is felelős, hogy mi történik a Józsefvárosban!

2 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Újra az LMP-vel kampányol az MSZP

2014.08.24. 19:02 jt

Ez egyszer már megtörtént, a híres-neves első MSZP kampányvideóban.

Most a zuglói MSZP honlapjának első számú képe rólam (és az LMP parlamenti blokád alatt használt Elég volt! táblájáról) készült a két évvel ezelőtti Papcsák ellenes tüntetésen. Tudják, azon a tüntetésen, amelyen való részvételemet a józsefvárosi Fidesz közleményben "köszönte meg". Sajnos az eredeti közleményt nem őrizte meg az internet (csak a Józsefváros újság archívuma, 12.oldal), de írt róla a stop.hu. A Józsefváros újság pedig leközölte válaszomat "Amit szabad a lengyelnek, magyar meg ne próbálja?" címmel (letölthető itt, 13. oldal alja).

Amit szabad a lengyelnek, magyar meg ne próbálja?

A Józsefváros újság előző számában megjelent a józsefvárosi Fidesz-KDNP közleménye, melyben nehezményezik, hogy egy „Elég volt!” feliratú táblával részt vettem Zuglóban a Papcsák Ferenc elleni tüntetésen.
Természetesen Magyarországon mindenkit megillet a szabad véleménynyilvánítás és a gyülekezés joga. Azért tüntettem Zuglóban, mert azt a kerületet olyan ésszerűtlenül, átláthatatlanul és arrogánsan vezetik, hogy az nem csak a szomszédos Józsefvárosba, de még annál sokkal messzebbre is elhallatszik. Amennyiben nálunk is úgy hemzsegnének a fölösleges kiadások, mint Zuglóban, itt is megrendelnék a kerület borát Egerből milliókért, erdélyi ingatlant vásárolnának, és mindezek fedezetére újabb helyi adókat vetnének ki, akkor bizony az itteni tüntetéseken is részt vennék a táblával. Sőt!
Mindennél érdekesebb azonban az a kettős mérce, amikor március 15-én a lengyel tüntetőket szívesen látják engem viszont a szomszéd kerülettől is távol tartanának.
Jakabfy Tamás
LMP képviselő

A kép itt van kis méretben:

mszpzuglo-kicsi.jpg

 

 

És addig, amíg nem szedi le az MSZP saját honlapjáról, látható itt nagyban:

Kedves Zuglói MSZP! Örülök neki, hogy tetszettem, de mivel nem Önök miatt voltam ott, kérem, távolítsák el a képet, és cseréljék ki saját tüntetésen saját emberekről készült képre!

Mi meg inkább elkezdjük a józsefvárosi jelöltjeink bemutatását a palotanegyedi 1-es körzettel.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: mszp fidesz józsefváros lmp

Indul a kampány!

2014.08.21. 14:18 oglu

Megvannak a VII. kerületi jelöltek, a polgármesterjelölt, rajtra készen várjuk a hétfő reggelt.

Budapest Erzsébetváros (VII. kerület) LMP-s polgármesterjelöltje az önkormányzati választáson én vagyok, Moldován László.

A választókörzeti LMP-s jelöltek (nagy örömömre a harmaduk, négyen nők!):

1. EVK: Göntér Csaba
2. EVK: Schábedly Dávid
3. EVK: Kovács Ákos
4. EVK: Béresné Kiszely Mária
5. EVK :Csiba Kata
6. EVK: Palkó Tamás
7. EVK: Cser Sándor
8. EVK: Bárdos Rita
9. EVK: Tóth Csaba
10. EVK : Balogh Norbert
11. EVK: Moldován László
12. EVK: Burka Károlyné

 

 

Polgármester-jelölti programom:

 

 

Élhető Erzsébetvárost, jó életminőséget az itt élőknek!

 

Az LMP önkormányzati képviselője, Moldován László révén 2010 októbere óta van jelen a kerületi önkormányzatban. Tevékenységének köszönhető, hogy komolyabb növényesítési, zöldítési programot valósít meg a fideszes kerületvezetés, a civil szervezetek pedig évről évre több pénzre pályázhatnak. Tántoríthatatlanul ostorozta a szociális területért felelős alpolgármester-asszony kerületi teljesítményét, a kerületvezetés közpénzpazarlását, hozzá nem értését, amire válaszul megszüntették a testületi ülések kerületi tévében való közvetítését.

Átlátható gazdálkodást szeretnénk megvalósítani az erzsébetvárosi lakosok bevonásával. Megoldást kell találni a „buli negyedben” lakók jogos igényeire, és kiemelten támogatnánk a kerületben tevékenykedő civil szervezeteket. A zöld felületek növelése,a szállópor-koncentráció csökkentése szó szerint életbevágó a kerületi lakosok számára.

Élhetőbb kerületet!

A kerület egy betondzsungel. Az itt élők az egy főre jutó zöldfelület arányát tekintve a budapesti lista utolsó helyezettjei, a felmérések szerint 2-3 évvel élnek kevesebbet, mint máshol. A legfontosabb célunk ezért a zöldfelületek radikális növelése: intenzív parkosítás, tűzfalak, falfelületek növényesítése, társasházi udvarok növényesítésének, zöldtetők létrehozásának, közösségi kertek létrehozásának támogatása.

A kevesebb élettartam másik oka a nagy átmenő forgalom miatti szállópor-koncentráció (PM 10). Ezen a kerékpáros és közösségi közlekedés radikális támogatásával, egyirányú utcák kialakításával, behajtási díj bevezetésével segítenénk.

Energiahatékonysági intézkedések a valódi rezsicsökkentésért!

A századelőn épült társasházak egyik nagy problémája a szigeteletlenség, amely a rezsiköltségek aránytalan nagyságát okozza. Ezen energetikai hatékonysági beruházások támogatásával (fűtéskorszerűsítéssel, nyílászárócsere- és szigetelési programmal, energiafaló háztartási gépek cseréjének támogatásával, megújuló energiaforrások alkalmazásával) segítenénk, ami munkahelyeket teremtene a kerületben.

Vessünk véget a kerületi közpénz, ingatlanvagyon herdálásának!

Meg kell valósítani az önkormányzat korrupciómentes, átlátható, demokratikus működését, mely nyomokban sem fedezhető fel a jelenlegi, fideszes kerületvezetés gyakorlatában. A közpénzek Fidesz-közeli vállalkozókhoz juttatását, egy jól körülírható vállalkozói kör helyzetbe hozását a közbeszerzéseken meg kell szüntetni.

Erzsébetváros a Hunvald-féle ingatlanpanamáról híresült el. A maradék ingatlanvagyon megtartását és fejlesztését, műemlékeinek védelmét létkérdésnek tartjuk.

Az erzsébetvárosiak pihenéshez való jogát biztosítani kell!

A zsidónegyedben élők nagy problémája, hogy a sokakat vonzó romkocsmakultúra és az itt lakók pihenéshez való jogának találkozása enyhén szólva sem problémamentes. Erre mindenképpen megoldást kell találni az érintettek bevonásával, akár külföldi példák megismerésével. Az önkormányzathoz befolyó felügyeleti díj eddigi alkalmazása semmi eredményt nem hozott!

Megfelelő közbiztonságot, és szociális bérlakásokat a rászorulóknak!

Javítani kell a közbiztonság hatékonyságán. Ez a cél csak hatékony polgárőrséggel és a rendőrséggel együtt valósítható meg. A rászorulók számára kerületi szociális bérlakásprogramot indítanánk az üresen álló, lepusztult lakások, házak felújításával.

 

Moldován László vagyok, könyvkiadó (pályafutásomat egy szamizdatkiadóban kezdtem). Négy gyermekem van, Lucifer 21, Bendegúz 18, Ábrahám 14, Panna Júlia 12 éves, a három kisebb otthon született. Kedvesemmel és gyermekeinkkel albérletben lakunk a Hernád utcában.

2010 őszén kompenzációs listáról egyetlen LMP-sként kerültem a kerületi önkormányzatba, a Művelődési, Kulturális és Szociális bizottság tagja vagyok.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Temetés

2014.08.21. 13:59 oglu

Kedden, augusztus 19-én az Újpesti temetőben temették el Tálosné Pálvölgyi Mártát. Ő az első, akit az LMP-ben ismertem meg, és meghalt. Utálom a temetéseket, de most mindenképpen fontosnak tartottam, hogy részt vegyek rajta (Soós Andival képviseltük a 6-7-8-at, helyeztünk el koszorút).

Márta ugyanis nagyon szimpatikus ember volt. Végtelenül tisztességes, mindig azt nézte, hogyan tud segíteni, mindenféle karriervágytól, törtetéstől mentes. Nagyon sok ilyen emberre lenne szükség, hogy élhetőbb, elviselhetőbb legyen társadalmunk.

 

Nyugodjék békében!

 

 

Schiffer András búcsúbeszéde:

 

 

„Nem ígérhetek mást, csak tisztességet!”- ez a mondat szerepelt Márta szórólapján 2010 tavaszán, amikor a Lehet Más a Politika újpesti képviselő-jelöltjeként – húsz év múltán – nemcsak ő ragasztott plakátot, hanem az övét is ragasztották. S ez a mondat egész életének is mottójává lett. Szórólapján, néhányak számára talán különösnek tűnt, számomra tökéletesen érthetőnek, fontosnak tartotta, hogy felidézze nagyapja, Pálvölgyi József, az egykori szociáldemokrata művezető emlékét. Ma az ő sírjában nyer végső nyugalmat. Közénk, az LMP alapítói közé, furcsa mód nem fia, Lőrinc hozta el, hanem az a Heiszler Vilmos, akivel az Eötvös Collegium Baráti Körében találkozott, 2002-ben. Az Eötvös Collegium Mártának a demokrácia kis szigetét jelentette: hivatkozási alapot, miért lett ellenzéki a hetvenes-nyolcvanas évek kádári Magyarországán.

Igen, Márta, az a Heiszler Vili hozott közénk, akivel végig vitatkoztátok a kétezres éveket, hogy aztán 2009. októberében Vili temetéséről távozóban, a gyászbeszéd feletti méltatlankodásod közepette, a szavamat vegyed, hogy a Te temetéseden majd én fogok beszélni. Akkor kinevettelek. Ma itt állok.

Pálvölgyi Márta Miskolcon született, Felsődobszán nőtt fel, majd a komáromi Jókai Mór Gimnáziumban érettségizett. Amikor megszületett, édesanyja már nem foglalkozhatott azzal, amit eredetileg hivatásának választott. Márta édesanyja ugyanis '45 után Schlachta Margitnál tanult szociális munkát. A szocialista rendszer viszont nem tűrte a szociális munkát. A lélek azonban, amely mindig tenni akart valakiért, félévszázad múltán kiteljesítette az anyai hivatást. Bonyolult út vezetett odáig. Ezen az úton az igazságkeresés hajtotta, s egy kivételesen erős és pontos morális mérce segítette. Az ELTE magyar-népművelés szakán végzett, de már egyetemi évei alatt is a megtűrt kategóriába tartozó szociológia érdekelte. Mialatt Tálos Bandi nyelvjárásokat gyűjtött, Márta a kanalakat számolta a sublótban: szegénységi felmérést készítettek Szekszárdon, valamikor a hetvenes évek közepén. '76-ban diplomázott és házasodott össze Bandival, majd '78-ban megszületett Lőrinc. Amikor a kávészüneti ellenzékiség cselekvésbe váltott, mindenhová vitte magával Lőrincet. Miután 1988-ban – még a párttá alakulás előtt – tagja lett a Magyar Demokrata Fórumnak, a Láng Központban tartott gyűlésekre, de vitte fiát a Kerepesi Temető 21-es parcellájába, hogy rendbe tegyék az '56-os utcai harcokban elesettek sírját, majd együtt mentek 1990 tavaszán felragasztani Csáji Attila és Beke Kata plakátjait. Aztán ahogy sűrűsödtek az MDF körül a zűrös privatizációs ügyek, úgy kopott ki Márta is élete első pártjából.

Húsz éven keresztül előbb a Fővárosi, illetve a Pest megyei Moziüzemi Vállalat, majd a Hírlapkiadó voltak a munkahelyei. Aztán a kilencvenes évek közepén felvette az anyja kezéből kiszakított fonalat. Szociális munkás, családgondozó lett a Káposztásmegyeri Családsegítő Központnál, majd haláláig az Újpesti Családsegítő Központnál. Ahogyan ő fogalmazott: „a lefelé csúszó középen” próbált segíteni. Azokon, akik a rezsiköltségen próbálnak spórolni, hogy legyen pénz az iskoláztatásra.

Büszke volt, büszke lehetett újságíróvá lett fiára, akit szeretetben, de szabadságban nevelt és egészen kivirágzott, amikor megszületett első unokája, Menyhért.

Márta egyszerre volt szenvedélyes, ám szigorúan racionális vitapartnere és lelki társa azoknak, akiket szeretett. Élete egyszerre szeretetteljes és logikus egész. Derűs nyugalmat árasztott akkor is, amikor Lőrincnek egy házfoglalás során átmenetileg nyoma veszett, derűs nyugalmat árasztott akkor is, amikor a politikai hitványsággal szembesült és derűs nyugalmat árasztott akkor is, amikor a halálra várt. Derűs nyugalma lebilincselő volt és védjegyévé vált. Ez csak annak az embernek lehet sajátja, akinek saját belső morális rendje ad magabiztosságot.

Heiszler Vili haláláról így írt 2009. őszén: „Az LMP akkor méltó Heiszler Vilmos emlékéhez, ha a demokrácia elveit, játékszabályait nem áldozza fel a kicsinyes személyes ambíciók, a minden áron hatalomra jutás oltárán. Úgy legyen” Nem ismételte ugyan meg, de sugározta magából ezeket a gondolatokat az elmúlt években is. Személyesen is köszönettel tartozom Mártának azért az erkölcsi tartásért, amiből a legnehezebb pillanatokban mindannyian erőt meríthettünk.

Nem voltak politikai ambíciói. Igazsága volt. Nyugdíjba készült, hogy főállású nagymamaként segítse fiát, menyét, Menyhértet. Várta, nagyon várta második unokáját. Az idei országgyűlési választási kampányt még végigdolgozta velünk. Sokunk emlékezetében úgy marad meg, ahogy derűs nyugalommal beszélget választópolgárokkal, s szereli le a provokátorokat. Aztán kórházba került, majd haza. Jöttek a bizonytalansággal teli hetek a pontos diagnózis felől. Aztán fogyni kezdett, egyre fogyni. Menyhértnek már nem engedhették, hogy felmásszon a nagymamára. Ő még azért a közösségi oldalon -igaz utoljára- üzent fiának: „Lőrinc, el ne felejts enni adni a teknősnek!” Sejtettük az elkerülhetetlent, de hát az ilyesmit szemérmesen kerülni illik. Zavarba is jöttem rendesen, amikor júniusban a jól ismert derűs nyugalmával az öt évvel ezelőtti ígéretemre emlékeztetett, hogy tudniillik mondjam én a gyászbeszédet felette. Most nem volt kedvem kinevetni. Akkor már és még a halálra készült. Aztán az utolsó héten azt üzente, immáron újra a kórházból: nagyon szeret minket és tudja, hogy mi is nagyon szeretjük őt...s ki fog jönni a kórházból, sokáig fog tartani a felépülés, de ki fog jönni, nem fog meghalni. Aztán július 7-én, hétfőn kora délután Tálos Bandi Mozart Requiemjét töltötte fel Márta Facebook-oldalára. Soha nem fogja látni leányunokáját, nem láthatja felnőni unokáit.

Nem ígérhettél mást, csak tisztességet. Ígéretedet megtartottad. Nyugodj békében!

 

 

 

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 32 - Kamerarendszer

2014.08.20. 15:14 jt

2014.06.16.

Sokan azt gondolják, hogy a kamera teremti meg a közbiztonságot. Pedig a kamera csak egy eszköz, ami csak akkor működik jól, ha a képeket a mostani 1-2 ember helyett ennek többszöröse nézi, és a rendőrség és/vagy közterület-felügyelet perceken belül a helyszínen tud lenni. Sajnos ezek nemigen teljesülnek jelenleg, így a jelenlegi kamerarendszer nem tölti be funkcióját.

Rengeteg olyan „apróbb” eset van, amit a kamerák ellenére nem tudnak felderíteni, még az LMP képviselőjének családjában is volt ilyen lopás, fényes nappal.

És hiába a végül törvénytelennek bizonyult és megszüntetett Jófiúk féle járőrözés, hiába szorítjuk ki a hajléktalanokat is az utcáról, hiába a konzervrendőr (mobil rendőrőrs), ha a szegénység mindent elemészt a Magdolna- és az Orczy negyedben.

Novemberben tettem először javaslatot, hogy kerüljön a kerületünkbe a Múzeumnegyed 75 milliárdos beruházása. Józsefváros éves költségvetésének jó háromszorosa valódi lépést jelenthetne a biztonságunk erősítésében: „Azt szeretném, ha a Józsefvárosi pályaudvar a vasúti forgalom 8 évvel ezelőtti végleges megszüntetése után újra hasznosulna, és a városligeti zöldterület csökkentése helyett ide kerülne a múzeumi negyed.” Sajnos Kocsis Máté napirendre sem vette a képviselői indítványomat. Fejlesztések, munkalehetőségek, művésznegyed és rengeteg ide érkező turista a Magdolna negyed szélére, ez esély volna a továbblépésre. Ám a javaslatomat napirendre sem tűzik. A polgármester és a kerületben megválasztott Vas Imre képviselő nyíltan a másik projekthelyszín mellé állt törvényjavaslataival.

Pedig egy ilyen program sokkal nagyobb lendületet adhatna a szegénynegyedek felszámolásának, mint az összes Magdolna negyed program a kamerákkal együtt.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 31 - Az EP választás értékelése

2014.08.20. 00:12 jt

2014.06.02

Sajnálatosan alacsony részvétel mellett zajlott le az Európai Parlamenti választás, pedig ekkor dőlt el, hogy a külföldi érdekeket vagy magyar oligarchákat képviselő pártok szereznek több mandátumot, vagy az ezeken az érdekeken felülemelkedni akaró erők. Ezen a napon dőlt el, hogy a következő években lesz-e bérfelzárkózás Kelet-Európában, vagy, hogy milyen erősek lesznek az EU gyengítésének hangjai.

Az LMP a várakozásoknak megfelelően egy képviselőt küldött Brüsszelbe, azonban Józsefvárosban ennél jobban szerepelt, 9,2%-ot ért el. Hasonló eredménnyel újra biztos helye van pártunknak az önkormányzatban is.

Szilárd mandátummal küldtük Meszerics Tamás képviselőnket az EP-be, hogy képviselje a jövő fenntarthatóságát, a helyi közösségek életképességét. Egy jobb Európát szeretnénk, amely egyetemes demokratikus értékeinket a rebellis tagországokkal is betartatja, de szükségtelenül nem szól bele a tagországok életébe.

Sajnos a szavazás alatt az egyik szavazatszámlálónk azt tapasztalta, hogy a mozgóurnával felkeresett idősotthonok közül az egyikben erősen felmerült a gyanú, hogy a szavazókat a dolgozók befolyásolják, hogy úgy szavazzanak „ahogy megbeszélték”. Ezt az esetet jegyzőkönyvben is rögzítettük. Reméljük, hogy ilyen eset többet nem fordulhat elő Józsefvárosban sem, a választásoknak valóban a népakarat kifejezéséről kell szólniuk! Ezért is fontos, hogy mindenki menjen el szavazni, valamint a képviselőkön vagy állampolgárok önszerveződésén keresztül választások között is minél többen és minél gyakrabban fejtsék ki véleményüket a politikáról, osszák meg tanácsaikat a politikusokkal!

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Felelős kerületvezetés?

2014.07.31. 15:05 oglu

 

 

Budapest VII. kerületében a fideszes kerületvezetés három bizottságot hozott létre, melyek közül a legfontosabb, a kerület életét leginkább meghatározó a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság.

A bizottság 7 tagú, 4 jelenlevőnél határozatképes.

 

Kronológia:

június 27. 8.00 A kiírt időpontban a bizottság határozatképtelen. Hosszas telefonálgatás. 8.30-kor más elfoglaltságom miatt el kellett mennem, ezután valaki beeshetett még, mert az ülést megtartották.

július 8. 8.00 Az ülés határozatképtelenség miatt elmaradt.

július 14. 8.00 A kiírt időpontban az ülés határozatképtelen. Hosszas telefonálgatás után 40 perccel később beesett egy fideszes bizottsági tag. Az ülést megtartották.

július 21. 8.00 Az ülést rendben megtartották!

július 28. 8.00 Az ülés határozatképtelenség miatt elmaradt.

 

Én, bár nem vagyok a bizottság tagja, az 5 alkalomból 4-szer jelen voltam.

Mennyire gondolható kompetensnek a fideszes kerületvezetés, ha legfontosabb bizottsága határozatképességét nem tudja biztosítani?

 

Moldován László
LMP

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Magyarországnak nincs szüksége offshore-miniszterre!

2014.07.30. 23:04 jt

Sajtóértesülések szerint több, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez köthető cég tulajdonosi háttérben megjelennek átláthatatlan, egyértelműen adóelkerülési céllal létrehozott offshore cégek. Az LMP szerint tarthatatlan, hogy a kormány folyamatosan lesöpri az asztalról az offshore cégeket ellehetetlenítő javaslatokat, mára pedig odáig jutott, hogy Magyarország adóparadicsomokon keresztül történő megkárosításának prominens képviselete van a kabinetben.

Fotó: LMP sajtó

Fotó: LMP sajtó

Az offshore-adóelkerülést kutató leghíresebb civil szervezet, a Tax Justice Network számításai szerint Magyarország az elmúlt három évtizedben az adóparadicsomokon keresztül történő adóelkerülés által legkeményebben sújtott országok közé tartozik. Az országból 1980 óta az offshore-adóalekerülés következményeként kiáramlott források 242 milliárd dollárra rúgnak, ezzel az államadósság két és félszeresét teszik ki. Ennek alapján egyértelmű, hogy az offshore a rendszerváltás óta Magyarország fejlődésének egyik legsúlyosabb kerékkötője, éppen ezért felfoghatatlan, hogy a kormány semmilyen konkrét lépést nem tesz ennek megakadályozásra, miközben a lehetőség meglenne rá.

Schiffer András már egy 2013. márciusi interpellációjában figyelmeztetett arra, hogy aggasztó mértékű az átláthatatlan tulajdonosi hátterű, adóparadicsomokban bejegyzett cégekhez vándorló fejlesztési források mértéke. A kormány ennek ellenére lesöpörte az LMP az offshore cégekkel szemben előterjesztett javaslatait, melyek megakadályozták volna, hogy állami, önkormányzati szervek és köztulajdonban lévő cégek offshore hátterű cégekkel szerződést kössenek, illetve, hogy ilyen hátterű cégek uniós támogatást kaphassanak.

Az LMP nemrégiben írásbeli kérdést intézett Seszták Miklóshoz, azt tudakolva, hogy a miniszter támogatni tudja-e az ökopárt offshore-ellenes intézkedési javaslatait. A miniszter érdemben nem reagált felvetéseinkre, de alkalmatlanságát azóta azzal is bizonyított, hogy kiderült: az offshore-on túl más módszerekkel is hozzájárult saját vagyonának uniós és állami források terhére való gyarapításához, miután egy kisvárdai érdekeltségéhez tartozó ingatlanjának jelentős részét saját ismerősei vásárolták meg tőle vissza nem térítendő uniós forrásból.

Az LMP szerint  Magyarország felemelkedését nem biztosíthatják olyan személyek, akik saját üzleti tevékenységük révén közvetlenül járulnak hozzá az állam és a tisztességes magyar adófizetők megrövidítéséhez. Az LMP éppen ezért már  a kormányalakítás előtt egyértelművé tette, hogy a párt szerint Seszták Miklós alkalmatlan miniszternek.

Schiffer András
az LMP társelnöke

2 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: 2014 offshore

A csillagos házak napja Erzsébetvárosban

2014.07.10. 14:44 oglu

 

1944. június 16-án kelt rendelete értelmében Budapest akkori főpolgármestere, Keledy Tibor a zsidónak nyilvánított budapestieket június 21-i határidővel kijelölt kényszerlakhelyre, úgynevezett csillagos házakba kényszerítette.

Az átköltöztetés több mint 200.000 embert érintett. A kijelölt közel 2000 épület közül 480, azaz a csillagos házak majdnem egynegyede Erzsébetváros területén helyezkedett el.

Az egész napos megemlékezést az OSA archívum kezdeményezte, és nagyon gyorsan nagyszámú civil csatlakozott hozzá (természetesen elsősorban túlélők és családtagjaik). A történeti bemutatáson túl az volt a szándék, hogy a mai magyar társadalmat emlékeztessék a tragédiára, szembesítsék az akkori magyar politikai elit és társadalom felelősségével, ezen keresztül figyelmeztessenek a múlt és a jelen iránti közös erkölcsi felelősségre.

Nagy örömömre (és meglepetésemre) Erzsébetváros önkormányzata (fideszes) kerületvezetése is csatlakozott a programhoz (tudtommal az egyetlen budapesti önkormányzatként).

A délelőtti órákban Vári György „vezetésével” jártuk be (számomra meglepően nagy számban, kb. 40-50 fővel) a Károly körút és a Kazinczy utca közötti részt. A sétán meglepően sok új információval gazdagodtam.

Délután 17 órára mentem a Klauzál térre, az önkormányzati megemlékezés helyszínére, ahol az előzetes program az ünnepi műsor részeként Vattamány Zsolt polgármester beszédét is ígérte. Dombi Gábor szervezésében, a Klezmerész együttes és mások közreműködésével megható és szívszorító programot láthattunk-halhattunk.

A kerület vezetését senki nem képviselte.

 

Moldován László

.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: 2014 7ker

Tiltakozás a Városliget tervezett beépítése ellen!

2014.07.01. 01:08 jt

A Fővárosi Közgyűlés a mai napon tárgyalt a Városliget beépítéséről, a Liget Budapest projektről. Az LMP rendkívüli sajtótájékoztatón adott hangot ellenérzéseinek. A sajtótájékoztatón elmondtam, hogy az LMP nem ért egyet a Városliget tervezett fejlesztésével, mert az veszélyezteti a Városliget közpark funkcióját. A Városligettel szomszédos két belvárosi kerület, a VI. és a VII. kerület lakosai az egy főre jutó zöldfelület aránya alapján az utolsók Budapesten, és a felmérések szerint 2-3 évvel élnek kevesebbet, mint a város kertvárosias részein lakók. A kb. 100000 ember számára gyakorlatilag 4-5 játszótér biztosítja a zöldfelületet, ezért számukra létkérdés a Városliget közpark funkciójának megmaradása. Támogatjuk a lepusztult Városliget rehabilitálását és fejlesztését, de nem értjük, miért kell ezt új múzeumok betelepítésével összekötni.

Az LMP szerint helyes és fontos cél új múzeumok építése, de nem a főváros kevés zöldterületeinek kockáztatása árán. Ezért barna mezős beruházásként a Józsefvárosi pályaudvart vagy a Rákosrendezőt javasoljuk a projekt megvalósítása helyszínéül.

Azt sem gondoljuk továbbá, hogy a városvezetésnek még turistákat kellene a Városligetbe terelnie. Fontos és hasznos cél Budapest turisztikai vonzerejének növelése, de ez nem történhet úgy, hogy a környékbelieket hozzuk rosszabb helyzetbe, az ő életminőségüket rontjuk.

Arra is felhívjuk a figyelmet, hogy zöldterület és zöldterület között van különbség. Ha a Városligetben több tucat éves platánfákat vágnak ki, hiába a visszapótlási kötelezettség, a zöldfelület mértéke és minősége megváltozik.

Moldován László
LMP-s erzsébetvárosi önkormányzati képviselő

FRISSÍTÉS: Sajtóvisszhangok ITT, ITT és ITT.

1 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: városliget 2014 8ker 7ker lmp 6ker

Drogpolitika 2.0 - Szoba a nyolcban

2014.06.28. 11:16 bmmv

Ma, az ENSZ kábítószereellenes világnapján mutatták be a Müsziben a "A szoba a nyolcban" című filmet, illetve a TASZ és a KÉK Pont közös kezdeményezését, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a nemzetközi tapasztalatokra, amelyek más országokban segítettek csökkenteni a kábítószerfogyasztás negatív következményeit (drogszemét, HIV és Hepatitis fertőzések) és amelyek alkalmazására ma Józsefvárosban is szükség lenne. Bár korábban szkeptikus voltam az ellenőrzött fogyasztói szobákkal (belövőszobák) kapcsolatban, és még Ferencz Orsolya képviselőasszony lelkesedése sem tűnt meggyőzőnek, de a mai beszélgetés és a film igazolta ennek szükségességét. Mág akkor is, ha ez a lépcső nem szünteti meg azokat a társadalmi okokat, amelyek ahhoz vezettek hogy, ma több ezren kábítószereznek a kerületben és sok gyerek már úgy születik meg, hoyg szülik kábítószert használnak.

http://szobaanyolcban.org/

Reméljük, minél több emberhez eljut ez a kezdeményezés, mi eddig is kiállytunk a KÉK pont mellett, hiszen, ahogy azt a 2013-as beszámolójuk vitájánál elmondtam (amit a Humán Bizottság többsége elfogadásra nem javasolt, így lényegében kiadta a KÉK Pont útját) egy ilyen szakmai szervezet kizárása a helyi kábítószer elleni küzdelemből nem jelent megoldást a jelenlegi állapotokra. De ahogy Dávid Ferenc fogalmazott, új korszakba lépett a magyar drogpolitika -egyetértés helyett harcot vív a hatalom a szakma ellen.

Nézzük meg mi lesz ha szakemberek helyett sámánt hívunk...

bálintmoni

7 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 30 - Mit tennénk az EU-ban

2014.05.23. 07:24 jt

2014. május 19.

Az LMP szerint káros az EU-ról szóló diskurzust a „kevesebb, vagy a több Európát” vitájába csomagolni. Ez árt Magyarországnak azzal, hogy két táborra osztja a közvéleményt és lehetetlenné teszi a konstruktív kritikát. Káros Magyarország számára az eddigi megalkuvás és a szabadságharc politikája is. Az LMP meg akarja változtatni az Európai Uniót, nem kioktatni, hanem jó irányba terelni. Legyen működőképesebb, igazságosabb, átláthatóbb, és ne legyen többé az elhasználódott politikusok lerakóhelye. Az Európai Uniónak nem szabad szegényekre és gazdagokra szakadnia. Az Európai Unió nélkül nem lesz sikeres Magyarország, de azonnali reform nélkül nincs sikeres EU sem.

Nagyon fontos az is, hogy az Európai Parlamentben legyenek zöld magyar képviselők, mert a kontinensen a zöld gondolatok egyre nagyobb befolyással bírnak, nem szabad, hogy Magyarország kimaradjon ebből. Aki kimarad, az leszakad.

Azon is komolyan el kell gondolkodnia minden felelős állampolgárnak, hogy milyen jövőt szán Magyarország számára. Bebizonyosodott április 6-án, hogy a régi baloldali pártok soha nem lesznek képesek leváltani a Fideszt. Ehhez új szereplőkre van szükség, és az LMP ilyen párt. Az EP választás az első lépés a Jobbik megállításához, és a Fidesz leválthatóságának megteremtéséhez.

Az LMP hat témát állított európai kampánya középpontjába: az európai energiafüggetlenséget, a fenntartható földpolitikát, az európai munkavállalók érdekképviseletét, a fiatalok munkanélküliségének csökkentését, az európai kisvállalkozók védelmét, valamint az EU intézményeinek átláthatóbb működését.

A tiszteletet és a bizalmat pedig nem óriásplakáton kell követelni, hanem ki kell azt érdemelni.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: nézőpont józsefváros 8ker

Józsefváros - Nézőpont - 29 - Teleki téri piac

2014.05.22. 09:23 jt

2014. május 12.

A Teleki téri piac megnyitása örömteli fejlemény, de az idáig vezető út finoman szólva is rögösre sikerült: az eredetileg tervezett 13 hónap helyett majdnem 3 évbe telt az építkezés.

Az első terv az volt, hogy a tér egy részének eladásából telni fog arra, hogy megépítsük az új piacon a maradék területen. Ekkor 300 millióról szólt a költségvetés. Illetve nem is volt költségvetés, legalább is a testületi ülésen hiába kértem. Aztán jött a közbeszerzés lassú procedúrája, majd a hidegzuhany, hogy másfélszer ennyiért fogják felhúzni. Mindennek a tetejébe tavaly még az is kiderült, hogy ebben csak a szerkezet van benne, az elárusító bódékat külön kell megépíteni. Majd ezután a szellőzést átalakítani, összesen súlyos tízmilliókért. Mindeközben pedig fizettük az ideiglenes piac bérleti díját, ahol az első eljárásban nyertes cég az első időszakra megtermelte a maga hasznát, és a további csaknek két évre már mint birtokon belül levő bérbe adó ugyanannyi bérleti díjat tehetett zsebre úgy, hogy építési, felvonulási költségei már nem voltak.

Össze sem tudom már számolni, hányszor biztosított a testület egyre több és több pénzt az építkezésre, hogy a végén aranyáron tényleg szép piacuk kegyen. Ugyanazt mondom erre, mint a négyes metróra: még csak az kéne, hogy ennyi pénzért még szép se legyen!

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: nézőpont józsefváros

Józsefváros - Nézőpont - 28 - Európai Parlament választás

2014.05.21. 12:22 jt

2014. május 5.

Az Európai Parlamentben Magyarországról, rólunk is döntenek. Ha nem szavazunk elegen, ha nem azokat küldjük, akikre szükség van, akkor is rólunk fognak dönteni, de nélkülünk. Az LMP nagyobb beleszólást akar kiharcolni Magyarország számára. Az LMP meg akarja változtatni az Európai Uniót. Legyen működőképesebb, igazságosabb, átláthatóbb, és ne legyen többé az elhasználódott politikusok lerakóhelye.

Az Európai Unió nélkül nem lesz sikeres Magyarország, de azonnali reform nélkül nincs sikeres EU sem. Most kell olyan pártra szavazni, aki nem belesimulni, de nem is kilépni akar, hanem okos munkával változást elérni.

Az LMP meg akarja mutatni, hogy Magyarországon nem csak a Fidesz Magyarországot gyengítő hőbörgését, nem csak a bukott baloldalt és nem csak a üres agressziót lehet választani.

Az LMP bejutása garancia, hogy a magyar parlament mellett az európai parlamentben is lesz megbízható, tiszta, hiteles képviselete Magyarországnak.

Az LMP azért fog dolgozni, hogy a fontos dolgok helyesen dőljenek el. Például hogy betiltják-e a ciános aranybányászatot, hogy az amerikai génmanipulált élelmiszerek ne árasszák el Európát, hogy a fiatalok kapjanak segítséget az elhelyezkedéshez, ha kiesnek az iskolapadból vagy hogy vessünk ki spekulációs adót a forró tőke áramlására és lépjünk fel az adóparadicsomok ellen!

A tét az, hogy különböző nemzetközi gazdasági lobbik, vagy hazai oligarchák kezében levő képviselők ülnek be, vagy olyanok, akik tényleg a magyar embereket képviselik, az ő jövőjüket tartják szem előtt.

Most egy LMP-re leadott szavazattal két üzenetet is küldhetsz: egyet Európának, hogy változzon meg az európaiak érdekében, egyet pedig Magyarországnak, hogy neked is eleged van az elmúlt évtizedek helybenjárásából.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: nézőpont józsefváros

Józsefváros - Nézőpont - 27 - A választások értékelése

2014.04.18. 00:12 jt

2014. április 13

Április 6-án kiderült, hogy az LMP-nek többszörösen is igaza volt. Megmondtuk előre, hogy a szocialisták, Bajnaival és Gyurcsánnyal nem fogják tudni leváltani Orbán Viktor kormányát, és kiderült, hogy igazunk volt. Megmondtuk előre, hogy az ő politikájukkal a Jobbik erősödése nem állítható meg, és kiderült, hogy igazunk volt. Ha a Jobbik a ciklus végére nem kerül a kormányzati pozíció közelébe, az csak annak lesz köszönhető, ha az LMP válik a Fidesz első számú kihívójává. Látható tehát, hogy a tét hatalmas, és a célt csak akkor érhetjük el, ha minden egyes feladatot komolyan veszünk.

Fontos, hogy a következő négy évben se tévesszük szem elől a célt: a régi politikai elit leváltását!

Ennek a következő lépése az Európai Parlament választása május 25-én, ahová először fogunk zöld képviselőt küldeni Magyarországról. Tegyünk azért, hogy normális emberek legyenek az EP-ben, akik nem a pártjukat, hanem Magyarországot képviselik, és tesznek azért, hogy jobb, tisztességesebb és normálisabb életünk legyen!

Ezt követően pedig ősszel az önkormányzati választásokon kell erősítenünk a zöld alternatívát, hogy egy erősödő és egyre nagyobb csoportból tudjunk erősebb Józsefvárost építeni.

Aki ebben segíteni, támogatni szeretne minket, kéjük, a jozsefvaros@lehetmas.hu címen teheti meg!

Köszönjük az LMP-re leadott szavazatokat, amelyekkel Józsefvárosban az országos átlagnál sokkal jobb eredményeket értünk el! Azt gondoljuk, hogy az LMP-re leadott minden szavazat üzenet a múlt nagy pártjainak és a megerősödő szélsőségnek, hogy elég volt az elmúlt negyedszázad hibás politikájából, és hogy a tisztesség az első.

11 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 26 - Pártprogram a választások előtt

2014.04.15. 19:09 jt

2014. március 28.

Az LMP a következőket ajánlja a választóknak:

Családbarát munkahelyeket!

Az LMP hisz abban, hogy a munkavállalás és a gyermeknevelés nem mond ellent egymásnak. Támogatjuk a munkahelyek rugalmassá válását és a munkaerőpiacra visszatérő szülők által indítandó vállalkozásokat. Fontosnak tartjuk a bölcsödéi és óvodai ellátások fejlesztését. Több nőt a munkahelyekre, több nőt a vezető pozíciókba, több nőt a politikába!

Magasabb nettó minimálbért!

Igazságos adórendszert ajánlunk, ami a kis keresetűek terheit csökkenti. A munkára rakódó adókat jelentősen csökkentjük, a csökkenő költségvetési bevételeket elsősorban zöld adókkal, az áfa- és egyéb adócsalások visszaszorításával, valamint a tőkejövedelemre és vagyonra kivetett adókkal ellensúlyozzuk.

Korrupciómentes Magyarországot!

Korrupciómentes államot és gazdaságot kell kiépíteni, a többi párt ebben látvényos kudarcot vallott. Átlátható, számon kérhető, az ügyeskedőket kiszűrő új rendszerre van szükség.
Az LMP alapvető célja a közbeszerzések kifehérítése. A zavaros állami és önkormányzati pályázatok idejének véget kell vetni. Egyszerű és átlátható szabályozással, sokkal nagyobb nyilvánossággal kell biztosítani a verseny tisztaságát.

Megújuló energiát!

Az LMP egyszerre csökkenti a rezsit és az ország energiafüggőségét, eközben munkahelyeket teremt, élénkíti a gazdaságot, és javítja a vidék kilátásait, fölöslegessé teszi Paks2-t. A javaslat illeszkedik az európai trendekhez, zöld, fenntartható és környezetbarát.

Szavazzon az LMP listájára és egyéni jelöltjére, Jakabfy Tamásra! A parlamenti pártok jelöltjei közül csak Jakabfy Tamás józsefvárosi, ne hagyja, hogy idegenek képviseljék a kerületet!

LMP – a megbízható, tiszta erő

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Köszönjük a szavazatokat!

2014.04.15. 00:09 jt

A választások végeredménye szerint az LMP 5,36%-kal jutott be a parlamentbe. A mi kerületeinkben ennél sokkal jobban teljesítettük, a 6. és 7. kerületben egyéni jelöltünk, Csiba Katalin 12%-ot, a 8. kerületben pedig a listánk csaknem 10%-ot ért el (itt a kerület két egyéni körzete megfelelő szavazóköreit összesítettük).

Köszönjük minden szavazónknak a támogatást!

Támogatóinkat ezen a héten az Európai Parlamenti választás aláírásgyűjtésén a Blaha Lujza téren, az Oktogonon és a Nyugati aluljáróban várjuk, valamint esetenként a Keleti Pályaudvarnál is. Május 25-én szeretnénk Magyarországról először zöld képviselőt küldeni az EU parlamentjébe, Brüsszelbe (és Strassbourgba), és ha lehet kerületeinkből. Erre van esélyünk, hiszen a lista 2., 3. és 5. helyezettje is innen kerül ki. Számítunk tehát továbbra is minden szavazatra!

(kép innen)

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Józsefváros - Nézőpont - 25 - Egészségügy

2014.04.02. 10:15 jt

2014. március 20.

Bár valóban látványos beruházásnak ígérkezik az Auróra utcai rendelő milliárdos felújítása, sajnos az egészségügyről is el lehet mondani, hogy az ingatlanok rendbetétele édeskevés ahhoz, hogy érezhető javulásról beszélhessünk.

Nem lesz addig lényeges változás, amíg a rendszer működését a hálapénz olajozza, amíg hónapokkal későbbre adnak időpontot, amíg fél napokat kell sorbaállni egy vizsgálatra, és amíg például a szülészeknek előre meghirdetett tarifájuk van, és kabrióval járnak, miközben a műtőssegédjük a hónap végén már csak a maradék aprót számolgatva megy le a boltba.

A narancs és vörös kormányok folyamatosan vonják ki a pénzt az egészségügyből (is), az embereket folyamatosan a fizetős magánproxisok felé tolják az egyre romló állami ellátási színvonallal. Már azon keveseket, akik ezt meg tudják fizetni.

A bérrendezés alig látható, a rezidensi ösztöndíjak keveseknek segítenek kevés ideig. A fiatal orvosok külföldre áramlása megállíthatatlannak tűnik. Az alapellátás egy időzített bomba: már most is vannak üres praxisok, de a háziorvosok elöregedése kritikus. Kevesebb az utánpótlás, mint ahányan nyugdíjba mennek, sajnos a háziorvosoknál nem ritka, hogy valóban élethosszig dolgoznak.

Az LMP alternatív költségvetéseiben eddig minden évben az egészségügy finanszírozásának növelésére tett javaslatot. Jelentősen növelnénk az egészségmegőrzésre, betegségmegelőzésre szánt pénzt, és adókedvezményekkel vagy más módon javítanánk a hozzáférést az egészséges ételekhez, italokhoz, valamint radikálisan csökkentenénk a környezetszennyezést, ezzel a szervezetünkbe jutó mérgek mennyiségét.

6 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: nézőpont józsefváros