HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

A bulinegyedről

2017.09.24. 20:57 oglu

 

 

  1. október 3-ára rendkívüli testületi ülést hívtak össze Erzsébetvárosban, melynek egyetlen napirendi pontja a „bulinegyed” helyzete. Ez valóban örvendetes fejlemény, csak az az elkeserítő, hogy a fideszes kerületvezetés csak akkor vette észre, hogy nincs minden renden Belső-Erzsébetvárosban, amikor az itt élő lakosok megszervezték magukat és kiálltak az érdekeikért.

A 90-es években a leromlott, lepusztult állagú erzsébetvárosi házak állapotromlásának megállítására, a lakóingatlanok felújítására nem volt képes az önkormányzat. Így jó ötletnek tűnt a kialakuló romkocsmakultúra támogatása, mely rövid időn belül közkedvelt lett. Ekkor még ez kevéssé zavarta az itt lakókat, és jó hírünket vitte a világban.

Ez a helyzet azonban néhány éve drasztikusan megváltozott. A törvényi szabályozás kizárta az itt élőket a vendéglátóhelyek működésébe való beleszólásból, a fideszes kerületvezetés 2013-as rendelete (melyet én nem is szavaztam meg) Erzsébetvárosban megtiltotta a vendéglátóhelyek 24 óra utáni nyitva tartását, de kivette Belső-Erzsébetváros területét a szabályozás alól, a ”lovak közé dobta a gyeplőt”. A kerületvezetés nem reagált a lakossági panaszokra, a kerületi jegyző nem élt a törvényekben biztosított jogosítványaival, a rendvédelmi szervek (rendőrség, Rendészeti Igazgatóság) sem jártak el a csendháborítók, a közösségi együttélés szabályait megszegők ellen, sőt a rendőrség a kábítószer-terjesztés és a prostitúció megakadályozásáért sem tett semmit. A fideszes kerületvezetés e kerületrész megfelelő takarítására, utcai illemhelyek nyitására is képtelen.

Kevesebb mint 1 négyzetkilométeren kb. 15-20000-en laknak,  és 400 vendéglátóhely működik itt. Kulturált szórakozásról már szó nincsen. Hajnalig tartó üvöltésről, közterületre történő hányásról, ürítésről, rongálásról, szeméthegyekről, kábítószerről és prostitúcióról annál inkább. Külföldi hirdetésekben az „itt bármit megtehetsz” ígéretével csalogatják a turistákat, a vendéglátósok a „ha nem tetszik, költözz el” mondással bizonyítják együttműködési szándékukat – tisztelet a kivételeknek.

Belső-Erzsébetváros élhetetlenné vált, az itt élők alkotmányos alapjoga, az egészséges életkörülményekhez, a pihenéshez való joguk súlyosan sérül, életminőségük folyamatosan romlik.

Ebben az átmeneti vészhelyzetben a képviselő-testület rendkívüli ülésére egy rendeletmódosítással és három határozati javaslattal készülök.

Rendeletmódosításom egész Erzsébetvárosban megtiltaná a vendéglátóhelyek számára a 24 óra utáni nyitva tartást. Határozati javaslataimban a jegyzőt arra kérem, hogy éljen a törvényben számára megállapított jogosítványaival, a rendőrséget pedig arra, hogy tegye a dolgát, ellenőrizzen és büntessen. A kerület vezetését arra szólítom fel, hogy a Rendészeti Igazgatóságot erősítse meg, hogy hatékonyan tudják végezni a feladatukat.

Hangsúlyozom, ezek az intézkedések csak a folyamat kezdetét jelentik, melynek végén az itt élők, a szórakozni vágyók, a vendéglátóhelyek és az önkormányzat megelégedését is elnyerő helyzet jönne létre, és Belső-Erzsébetváros újra élhetővé válik.

Én olyan Erzsébetvárosra lennék büszke, mely történeti emlékein kívül kulturált szórakozási lehetőségeiről híres, de főleg arról, hogy az itt élők szeretnek itt lakni.

Moldován László

erzsébetvárosi LMP-s önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr7612893564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása