HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

ERZSÉBETVÁROSI ÖNKORMÁNYZATI NAPLÓ II.

2015.02.06. 15:17 oglu

A december 17-i testületi ülés egyik legfontosabb napirendi pontja rendeletalkotás volt Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő­-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 48/2012. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

 Az SZMSZ módosítására már az október 27-i alakuló ülésen is sor került. Az előzetes megbeszéléseknek megfelelően a képviselő-testület működésének demokratizálása, átláthatóbbá tétele volt a fő cél.

A főbb változások:

a, A képviselőcsoport (frakció) létszámát legalább 2 főben határoztuk meg (az eddigi 3 helyett), így három frakcióval rendelkezik jelenleg a testület.

b, A testületi ülésekre ezentúl az országgyűlési képviselőt is meg kell hívni.

c, A bizottságok ülésére szóló meghívót a napirendek anyagaival együtt úgy kell megküldeni, hogy azt a bizottság tagjai rendes és rendkívüli ülés esetén az ülés előtt legalább 3 nappal, megkapják. A bizottsági ülés helyét, idejét és napirendjét tartalmazó meghívót a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján rendes és rendkívüli ülés esetén az ülés előtt 3 nappal ki kell függeszteni, és a kerület honlapjára fel kell tenni.

d, 3 új tanácsnoki posztokat hozott létre a testület: vállalkozásfejlesztési tanácsnokkal, egyházügyi és civil szervezetek tanácsnokkal és fenntartható fejlődés tanácsnokkal gazdagodtunk.

 

 A december 17-i testületi ülésre több SZMSZ-módosítási javaslatom is volt, melyeket elfogadott a testület:

 a,  Eddig egy napirendi pont vitájában az előterjesztésre  az önkormányzati képviselők 2-2 percben reagálhattak. Az előterjesztő 2 percben válaszolt (vagy nem), majd szavazásra került sor. Javaslatom szerint viszontválaszra is lett lehetőség, és összesen 3 percet beszélhet egy képviselő.

b, Emlékezetes módon a testületi ülések közvetítését a helyi tévében évekkel ezelőtt megszüntette a fideszes kerületvezetés. Javaslatom alapján az ülésekről képfelvétel készül, mely (mivel a helyi tévé megszünt) az ülést követő 3 napon belül letölthető formában felkerül Erzsébetváros honlapjára.

c, 2015. január 1-től a képviselői vagyonnyilatkozatokat az önkormányzat hivatalos honlapján is közzé kell tenni (eddig ez nem volt így).

 

 Fontosabb további változások az SZMSZ-ben:

 a, A testületi ülések  előtt a polgármester úgynevezett frakcióvezetői értekezlet keretében ad tájékoztatást az ülés főbb napirendi pontjairól. Ezen a frakcióvezetők és a független képviselők vesznek részt (természetesen a polgármesterrel és az egyik alpolgármesterrel együtt).

b, A képviselő-testületi rendes ülések ezentúl minden hónap harmadik szerdáján lesznek.

c, A testületi postázást követően az ülésre szóló meghívó haladéktalanul, a nyílt ülés napirendi pontjainak anyagai  másnap 12 óráig felkerülnek az önkormányzat honlapjára.

d, A rendkívüli ülésre szóló meghívót a napirendek anyagaival együtt legalább az ülés előtt 3 nappal 16 óráig – elektronikus úton – az érintettek részére meg kell küldeni.

e, Ha három hónapig nem kerül sor rendes ülés összehívására, rendkívüli ülés keretében is benyújtható interpelláció, mellyel ezentúl nemcsak a polgármesterhez, az alpolgármesterekhez és a jegyzőhöz lehet fordulni, hanem a bizottságok elnökeihez és a tanácsnokokhoz is.

f, Az önkormányzati rendeleteket és normatív határozatokat a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel kell kihirdetni.  A rendelet és a normatív határozat elfogadásáról a lakosságot az önkormányzat hivatalos internetes honlapján azok megjelentetésével, az Erzsébetváros újságban az elfogadott döntések számát és címét tartalmazó közleménnyel tájékoztatni kell.A rendeletet és a normatív határozatot a kihirdetéssel egy időben meg kell jelentetni.

g, A testületi ülés jegyzőkönyvét az Mötv. 52. §-a szerint kell elkészíteni, azzal az eltéréssel, hogy a hozzászólók hozzászólásait szó szerint kell rögzíteni. A jegyzőkönyvet – a zárt ülés jegyzőkönyvének kivételével – a lakosság számára a Polgármesteri Hivatalban hozzáférhetővé kell tenni. A kivonatolt jegyzőkönyvet a testületi üléstől számított 4 munkanapon belül, a jegyzőkönyvet annak elkészültét követő 24 órán belül a kerület honlapjára fel kell tenni.

 Moldován László

LMP-s önkományzati képviselő

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr327146917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása