HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Józsefváros - Nézőpont - 40 - Bankok elszámoltatása

2014.10.07. 07:10 jt

2014. 09. 22.

A bankok mellett a kormányok elszámoltatását is kezdeményezi az LMP. A devizahitel csapda ugyanis nem jöhetett volna létre a kormányok, és az alájuk rendelt bankokat felügyelő hatóság nélkül.

Az LMP mindig is a bankok tisztességtelen eljárásai, és az összes kockázat adósokra való terhelése ellen volt. Az egyoldalú szerződésmódosítások tilalmát és az árfolyamrés megszüntetését - MNB középárfolyam alkalmazását - az LMP már 2010-ben javasolta. A mostani törvény pedig pont ebből a kottából játszik. Mi már két éve javasoltuk azt is, hogy rögzítsék törvényben, milyen esetekben tisztességtelen az egyoldalú szerződésmódosítás. Ezen kívül is számos javaslatunk volt, különösen a már bukott hitelesek érdekében (pl. adósságplafon, elsétálás joga).

A Fidesz kormány 4 éven keresztül hagyta, hogy a bankok milliónyi adósból tisztességtelenül kiszívják a pénzt. Csak a felső 15-20%-nak dobott mentőövet (végtörlesztés), a többség nem kapott érdemi segítséget. "Sportszerű nehezítésként" a kormány az árfolyamot többször bedöntötte (lásd Kósa és Szíjjártó, 2010) - a törlesztőrészleteket ezzel nem 20-30%-kal növelte meg (amennyivel most csökkenteni ígérik), hanem sokszor több, mint duplájára. Közben beszedtek (és eltapsoltak) 600-800 milliárdnyi bankadót, aminek egy részéből már rég meg lehetett volna oldani a helyzetet! El kellene számoltatnunk tehát a Fidesz kormányt is!

A mostani törvény jó célokat tűz ki, de megkésett, nem számol a következményekkel, megint csak totálisan titokban készült, mindenféle szakmai-társadalmi vita nélkül.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr476724789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása