HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Erzsébetvárosi jelöltek

2014.10.04. 16:25 palkotamas

1.jpg

Göntér Csaba - 1. körzet

Göntér Csaba vagyok, 46 éves ruhaipari vállalkozó, főiskolai végzettséggel. Két nagykorú gyermekem van.  A kerületben élek 8 éve, a „vigalmi negyedben”, ezért saját tapasztalataim vannak a környéken lakók problémáiról. Az itt élők normális pihenéshez való joga elsődleges számomra, és önkormányzati képviselővé választásom esetén ennek biztosítására fogok törekedni, figyelembe véve az erzsébetvárosiak igényeit. Az érintetteket valóban bevonva kellene dűlőre jutni a lehetséges megoldási módokról, tájékozódni a külföldi jó gyakorlatokról. Amit ígérhetek: radikálisan megnövelt közterület-felügyelői és rendőri jelenlét, a jogszabályok által lehetővé tett bírságolás, mobil vécék, sétálóutcák kialakítása, a felügyeleti díj hatékony beszedése. Azokat a lakókat, akik mégis az elköltözés mellett döntenének, az önkormányzat kártalanítaná. Az önkormányzat testületi ülésein „jó gazdaként” fogom a lakók, a kisvállalkozók érdekeit képviselni. A „szebb környezet, jobb élet” híve vagyok, támogatni fogok minden kezdeményezést, mely környezetünket, utcáinkat, tereinket, udvarainkat tisztábbá, zöldebbé teszi. Gyerekeink számára több mozgási, sportolási lehetőséget kell biztosítani játszóterek építésével, a sportcentrum és tanuszoda most már halaszthatatlan megépítésével.

2.jpg

Schábedly Dávid - 2.körzet

32 éves politológus és fordító vagyok, családom és én is régóta Erzsébetvároshoz kötődünk.  Legyen élhetőbb Belső-Erzsébetváros! Keressünk kompromisszumos megoldásokat a lakók és a vállalkozók bevonásával a „bulinegyedben”, mert a mostani állapot elfogadhatatlan az itt élők számára! A lakók normális pihenéshez való joga elsődleges számomra, és önkormányzati képviselővé választásom esetén ennek biztosítására fogok törekedni, figyelembe véve az erzsébetvárosiak igényeit. Az érintetteket valóban bevonva kellene dűlőre jutni a lehetséges megoldási módokról, tájékozódva a külföldi jó gyakorlatokról. Amit ígérhetek: radikálisan megnövelt közterület-felügyelői és rendőri jelenlét, a jogszabályok által lehetővé tett bírságolás, mobil vécék, sétálóutcák kialakítása, a felügyeleti díj hatékony beszedése. Azokat a lakókat, akik mégis az elköltözés mellett döntenének, az önkormányzat kártalanítaná.  Az elhanyagolt utcák és a műemléki épületek rehabilitációjára végre kerüljön sor, erre az önkormányzatnak mindenképpen áldoznia kell!  A Klauzál tér átrendezésével és parkosításával igazi közösségi tér jöhetne létre.  Korlátozzuk az átmenő forgalmat, szűk, túlterhelt utcáinkba csak a lakók és a helyben vállalkozók hajthassanak be, pl. a „kultúra utcájába” (Kazinczy utca) és Dob utcába!  Ezzel és a zöldfelületek növelésével csökkentjük a szállópor-koncentrációt, melytől egészségesebbé és élhetőbbé válik környezetünk.  Oldjuk meg a parkolási gondokat: legyenek olyan utcák, ahol csak a lakossági várakozási engedéllyel rendelkezők parkolhassanak, hogy könnyebben találjanak parkolóhelyet az itt élők!  Használjuk ki az Európai Unió által kínált támogatási lehetőségeket! 

3.jpg

Kovács Ákos - 3. körzet

1977-ben születtem Budapesten, most a VII. kerületben élek. Végzettségem közgazdász.  Munkám során külföldi megrendeléseket szerzek hazai gyártó vállalatoknak, de emellett nonprofit oldali vezetőként megtapasztalhattam a budapesti környezetvédelem és állatmenhelyek működésének összetett kihívásait. Eddig megszerzett tudásomat, képességeimet a kerület problémáinak megoldására fordítanám.  A következőket tartom fontosnak:  A sikeresen működő „bulinegyed” vállalkozásai kerüljenek ki a szürke zónából, és az infrastruktúra erős használata mellett járuljanak hozzá annak fenntartásához, korszerűsítéséhez, lakosságbarátabbá válásához. A lakók normális pihenéshez való joga elsődleges számomra, és önkormányzati képviselővé választásom esetén ennek biztosítására fogok törekedni, figyelembe véve az erzsébetvárosiak igényeit. Az érintetteket valóban bevonva kellene dűlőre jutni a lehetséges megoldási módokról, tájékozódva a külföldi jó gyakorlatokról. Amit ígérhetek: radikálisan megnövelt közterület-felügyelői és rendőri jelenlét, a jogszabályok által lehetővé tett bírságolás, mobil vécék, sétálóutcák kialakítása, a felügyeleti díj hatékony beszedése. Azokat a lakókat, akik mégis az elköltözés mellett döntenének, az önkormányzat kártalanítaná.  Az itt átmenő óriási forgalom következtében a szállópor-koncentráció – mely köztudottan egészségkárosító – jócskán meghaladja a határértéket, ezért a forgalom azonnali csökkentését tervezem további növényesítés, parkosítás, fásítás mellett! Ez rövid távon is enyhítené ezt a problémát, és a lakóközösségek számára is lehetővé tenné a zöldbe való kimozdulást.

4.jpg

Béresné Kiszely Mária - 4. körzet

Béresné Kiszely Mária vagyok. 40 éve élek – kisebb megszakításokkal – a VII. kerületben, így, elég jól ismerem, „ezer szállal” kötődöm hozzá.Jogi szakokleveles építőmérnökként segítem egy mélyépítéssel foglalkozó cég munkáját. Az élhető épített környezet problémái szakmámhoz kapcsolódóan is érdekelnek. Az LMP zöldpolitikája így találkozott az én fő érdeklődési köreimmel, a városi környezet zöldfelületeinek védelmével, a légszennyezés csökkentésével, a városi zajterhelés minimalizálásával.25 éve oktatok informatikát fogyatékkal élő gyermekek számára, esélyt biztosítva nekik, hogy számítógépes ismeretek elsajátításával önálló életet élhessenek, és később felnőttként hasznos tagjai lehessenek társadalmunknak. 13 éve az őket és családjaikat segítő alapítvány kuratóriumának elnöke is vagyok.A civil szférából érkezve, civil emberként szeretném az Erzsébetváros 4. számú körzetében élők érdekeit képviselni, hogy ne a fejük felett született politikai játszmák és érdekek alakítsák környezetüket. Szeretném, ha nemcsak a körzetemben, de egész Erzsébetvárosban a járdák járhatóvá, kátyú és gazmentessé válnának, a közművek fedlapjai pedig szintben legyenek. Ez nemcsak esztétikai probléma, hanem sajnos baleseti veszélyforrás is. A gépjárművek parkolóinak helyét jól látható módon, felfestéssel és táblákkal kellene végre megjelölni, hogy ne a kerékbilincs jelölje ki utólag a tilos helyeket. A kerületben lévő társasházak műszaki állapota enyhén szólva is katasztrofális. Életveszélyes homlokzatok, kémények, vizes, penészes lakások, „ezeréves” vezetékek. A mai gazdasági viszonyok között ezen csak jelentős anyagi támogatással lehet változtatni, ezért a felújításokra szánt pályázati pénzeket nagymértékben meg kellene emelni. Ebben az évben tényleg nagyon sokat változott a kerület. Megszépült az Almássy tér is, igazi, játék nélküli játszótérré vált – eltekintve attól a pár darab mászókától. Persze, ez nem is lenne baj, ha, mondjuk, legalább 300 méterenként lenne belőle egy darab, de a kerületben összesen – jó indulattal – 5 db van belőle, kb. 5000 gyerekre. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a körzetemben élő minden igénylő részére, díjmentesen elérhető legyen a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Feltétlenül el kell látni a kerület több pontját légszennyezettségi mérőállomással és kijelzővel, hogy az itt élők ezen értékek figyelembevételével, tudatosan tudják megválasztani, mikor, hol és mennyi ideig tartózkodjanak a szabad levegőn, mikor szellőztessenek. A zöld felületek jelentősen növelhetők a belső udvarok növényesítésével; ennek költségéhez az önkormányzatnak hozzá kellene járulnia, mert az egészséges, jó levegő közérdek.Kérem a 4. számú választókörzetben élőket, hogy szavazataikkal tegyék lehetővé kerületfejlesztési terveim megvalósítását.

Csiba Kata_01.jpg

Csiba Katalin - 5. körzet

32 éves zöld aktivista és a közéletért felelősséget érző állampolgár vagyok. A kerületben nőttem fel; egyetem után európai önkéntes szolgálaton vettem részt, majd a zöld civil szektorban kezdtem környezetvédelmi szemléletformálással foglalkozni. 2010-ben és 2014 áprilisában az LMP erzsébetvárosi országgyűlési képviselőjelöltje voltam, és pártom szóvivője is voltam egy ideig. Választókörzetemben forgalomcsillapított közlekedést szeretnék megvalósítani, és az átmenő forgalmat korlátoznám, sétálóutcákat alakítanék ki, így csökkentve a légszennyezést. A kerékpáros és közösségi közlekedés feltételeit javítanám, hiszen Budapest legkisebb kerületében ezekkel is megoldható a közlekedés.A szállópor-koncentráció csökkentésének másik módja a zöld felületek növelése: parkosítás, fásítás, a házak beton udvarainak feltörése és növényesítése, a tűfalak zöldítése, esetleg zöld tetők kialakítása. Ezeket az önkormányzatnak is támogatnia kell.  Az erzsébetvárosiak tudatos és öntudatos választópolgárok, akik számára az önkormányzat átlátható és elszámoltatható működése fontos kívánalom. Megválasztásom esetén ezért szeretnék dolgozni. Olyan erzsébetvárosi tévére és újságra van szükségünk, mely nem a kormányzó párt propagandája, és az erzsébetvárosiak mindennapjairól, problémáiról ad hírt. Minden kezdeményezést támogatok, mely alulról jön, és körzetem lakóinak kultúrához való hozzáférését növeli.

6.jpg

Palkó Tamás - 6. körzet

33 éves matematikatanár vagyok, több mint öt éve lakom a Wesselényi utcában. Tanárként legfontosabb célom a tudás átadása mellett a szemléletformálás, éppen ezért munkahelyemen is sok környezettudatos programban veszek részt, ezzel segítve a jövő nemzedéke zöld gondolkodását. A kerületben szinte nincs lehetőség a sportolásra, így ezzel biztosan foglalkoznék, mivel tisztában vagyok a mozgás, a testnevelés jelentőségével és előnyeivel. Jelentős időt töltenék el a kerületi diákok környezeti nevelésével is.Választókörzetemben szinte egy kezemen meg tudom számolni a fákat, az egész egy betontenger, emiatt (és az átmenő forgalom miatt) igen jelentős a légszennyezés, mely végső soron életünket rövidíti meg. Fákra, zöld növényekre mindig szükség van, a zöld felületek növelését elsődlegesnek tartom!Másik célom az átláthatóság és a nyilvánosság: az önkormányzati döntések meghozatalának teljes nyilvánosság mellett kellene működnie. Az eddig elhallgatott döntések legyenek közérdekből nyilvánosak!

7.jpg

Cser Sándor - 7. körzet

1977-ben születtem Nagyváradon. 18 éve élek Budapesten, jelenleg boltvezető vagyok. 2006-ban szabadalmaztattam a találmányomat, és készülök a következő találmányom szabadalmaztatására. 
Sokan találkoztak már választókörzetemben az utcán levizelt házfalakkal és kapualjakkal, mocsokkal, kutyaszarral. Ezen egyrészt nyilvános és ingyenes mobil WC-kkel lehet segíteni, ezért számukat jelentősen növelni kell, másrészt növelni kell a közterület-felügyelők jelenlétét az utcákon, és a közbiztonságon is javítani kell. A Bethlen utca és a Baross tér találkozása, a Baross tér közegészségügyi és közbiztonsági szempontból is rendkívül fertőzött hely, az itteni állapotokat meg kell szüntetni.  A lepusztult házakat a szegény, magatehetetlen, idős nyugdíjasok, nyomorban élő embertársaink biztosan nem tudják felújítani, ehhez önkormányzati segítség szükséges! A mozgáskorlátozott, idős emberek számára akadálymentes, földszinti lakásokra van szükség, ahol emberhez méltó életet élhetnek.  Választókerületem nagy problémája, hogy nagyon sok az üres üzlethelyiség. Ezen úgy segítenék, hogy civil egyesületek, nonprofit cégek és művészeti társaságok, alkotó közösségek részére bérleti díj nélkül, csak a rezsi fizetése fejében biztosítanék bérlési lehetőséget.  Megválasztásom esetén e problémákat fogom orvosolni. Kérem ehhez október 12-én az Önök támogatását.

8.jpg

Bárdos Rita - 8. körzet

Bárdos Rita vagyok, 26 éves, családalapítás előtt álló nő. Eddig választópolgárként gyakoroltam a demokráciát, de most úgy éreztem, hogy nekem is Magyarországon maradt fiatalként többet kell tennem kerületem és jövendőbeli gyermekeim jövőjéért. Gimnáziumi tanulmányaim után kereskedelmi cégnél dolgoztam öt évig német nyelvű kapcsolattartóként, és ez idő alatt végeztem levelező tagozaton főiskolámat, ahol filmes kommunikációt tanultam. Élettapasztalatom és a vele párhuzamosan tanult filmes élmények segítettek, hogy árnyaltan és a maga valóságában láthassam a diktatúrát, a demokráciát, a társadalomkritikát, mindennapi életünk igazságtalanságait. A kerülethez való kötődésem hat éve kezdődött, mikor megismerkedtem a párommal. Azóta már együtt élünk itt, és számos kerületi problémát vitatunk meg közösen. Családom jövője érdekében szeretném minden energiámat abba fektetni, hogy a kerületi élet minél jobbá váljon. Itt képzelem el a jövőnket, nem szeretnék azért más kerületbe költözni, mert a városvezetés nem képes a közügyeket úgy alaktani, hogy az az állampolgárok javát szolgálja. Hiszem, hogy több zöld felülettel, alternatív közösségépítő programokkal, a nők és a családok aktív bevonásával élhetőbb és egészségesebb, biztonságosabb kerületet tudunk fenntartani. Elképedve látom, hogy néhány önkormányzati tag milyen nagy lendülettel vetette bele magát a kampányba, legalábbis a plakátolás intenzítását tekintve annak érdekében, hogy ott ülhessen a piramis csúcsán. Nem támadni akarom őket, nem gyalázni, csupán kerületünket féltem a kalandoroktól és a kóklerektől. Emlékszünk még az ingatlanpanamára? Hát hogyne. És szomorúan vesszük tudomásul, hogy az akkor elfolyt pénzekből milyen fejlesztéseket, például bérlakásprogramot lehetett volna indítani a kerületben. Na meg a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium bezárása hasonló elfecsérlése volt értékeinknek. Ha gyermekeink jövőjét ilyen félvállról vesszük, és nem fektetünk az oktatásba, súlyos károkat szenvedhet már így is romokban heverő társadalmunk. Az esély mindenkinek jár, és ezt az esélyt a helyi vezetésnek kell megteremtenie. Minden szülő nyugodtabb lenne, ha tudná, amint gyermeke eléri a felnőttkort, még akkor is talpon tud maradni megfizethető bérlakás fenntartásával, ha egyébként hátrányos helyzetből indult.Nem mehetek el szó nélkül a választókerületem lakosait is érintő múzeumi negyedi beruházás mellett sem. A Városliget megújítására valóban szükség van (a projektre szánt 150 milliárd kis részéből megoldható lenne), de múzeumok építésére semmiképpen sem. A liget közpark funkciója megőrzendő, a környék lakosainak rekreációs, játék és sport igényeit kellene kellemes környezetben kielégítenie, ezért az ide tervezett beruházást nem támogatom. Kérem, előlegezze meg nekem bizalmát október 12-én. Amennyiben így tesz, az emberek hangját nem fogom elnémítani, sőt, fel fogom hangosítani, ahogy az egy önkormányzati képviselőtől elvárható.

9.jpg

Tóth Csaba - 9. körzet

36 éves vagyok, a Dembinszky utcában lakom a párommal és 2 gyermekünkkel. Jelenleg a Közép-európai Egyetemen PhD-zom fenntartható városi közlekedés témában. Legfontosabb helyi problémának a jelenlegi városvezetés hozzáállását tartom. Az, hogy a demokratikus elveknek fittyet hányva elsumákolja az információszolgáltatást, kizárja a cégek nagy részét a közbeszerzésekből, ellehetetleníti a demokratikus kontrollt az önkormányzati cégek felett, és közpénzen önfényezi a működését, nemcsak a korrupciónak ágyaz meg, de rombolja a közmorált, és elfordítja az embereket a politikától. Hiszek benne, hogy másképp, a lakosság és az ellenzék bevonásával, a döntéshozatal nyilvánossá tételével is lehet várost vezetni, ezért az LMP ilyen irányba mutató elképzeléseit,  például a közösségi költségvetést vagy a kötelezően nyilvános szerződések bevezetését rendkívül fontosnak tartom. További nagyon fontos probléma a rendkívül kevés zöld terület, miközben számos, zöldfelület kialakítására alkalmas területet parkolók vagy romos épületek foglalnak el (pl. a Dembinszky, Rottenbiller, Damjanich és Bethlen utcák által határolt tömb belsejében, mely háború sújtotta övezetre emlékeztet már több, mint 15 éve). Ezeken a területeken parkokat, közösségi kerteket, játszótereket kell kialakítani, melyek a pihenés és felüdülés mellett a légszennyezés csökkentéséhez is hozzájárulnának. Ez szó szerint életbevágó Budapest központjában, hiszen a budapestiek egy EU-tanulmány szerint három évvel rövidebb életre számíthatnak a levegő minősége miatt. Ezért rendkívül fontos a légszennyezésért leginkább felelős autóforgalom visszaszorítása.  Képviselőként elsősorban a fenti célok megvalósításáért dolgoznék. Támogatnám a lakossági igények felmérését, lakossági kezdeményezések megvalósítását, a közösségi költségvetés bevezetését, a döntéshozatal és szerződések nyilvánossá tételét, új parkok, közösségi kertek, játszóterek létrehozását, forgalomcsilapított utcák (mint pl. a Rózsa utca)  kialakítását, az átmenő forgalom kitiltását, sebességkorlátozás (30 km/h) bevezetését és betartatását, a kerékpáros és tömegközlekedés előtérbe helyezését. 

10.jpg

Balogh Norbert - 10. körzet

39 éves vagyok, Erzsébetvárosban lakom, egy közműszolgáltatónál vagyok ügyfélszolgálatos. Dolgoztam a kereskedelemben és a bankszektorban is, és fontos számomra a stabilitás, a biztonság mind a munkámban, mind a magánéletben. Szeretem az új dolgokat, kihívásokat a mértékletesség elvét vallva. Választókerületemben igen elhanyagolt az utcakép, ezen mindenképpen változtatni szeretnék. Végre kerüljön sor az omladozó épületek felújítására, csatornarendszerük cseréjére, a szeméttel és kutyapiszokkal teli járdák tisztában tartására. A közegészségügyi és közbiztonsági szempontból is fertőzött kerületrész fokozottabb hatósági jelenlétet kíván. Ennek elérése határozott célom. A járdák felújítása és karbantartása nem tűr halasztást, hogy az idősebb lakók számára könnyebb és biztonságosabb legyen a közlekedés, valamint akadálymentesítettekké váljanak a babakocsik és a mozgáskorlátozottak számára.  A köztisztaság javítása érdekében minden kereszteződésben szemetest és kutyapiszokzacskó-tartót helyeztetnék el!  Legyen rend a környéken! Távolíttassuk el a lakókat is zaklató illegális árusokat a Bethlen Gábor utca–Baross tér kereszteződésében, így is növelve a közbiztonságot. A kerületben élő gyerekeknek több mozgási, sportolási lehetőséget kell biztosítani játszóterek építésével, a sportkomplexum és uszoda megépítésével. Nálunk minimális a zöldfelület. Ezen radikális növényesítéssel, a tűzfalak zöldítésével, a belső udvarok betonjának feltörésével és növényesítésével szeretnék változtatni. Választókerületem nagy problémája, hogy nagyon sok az üres üzlethelyiség. Ezen úgy segítenék, hogy civil egyesületek, nonprofit cégek és művészeti társaságok, alkotó közösségek részére bérleti díj nélkül, csak a rezsi fizetése fejében biztosítanék bérlési lehetőséget. 

11.jpg

Moldován László - 11. körzet

55 éves könyvkiadó vagyok, a Hernád utcában lakom négy gyermekemmel és kedvesemmel albérletben. 2010-től LMP-s erzsébetvárosi önkormányzati képviselőként is dolgozom, és mint 2010-ben, ezen az önkormányzati választáson is e választókörzet jelöltségén kívül Erzsébetváros LMP-s polgármesterjelöltje is vagyok. Választókörzetemben található a Garay téri bevásárlóközpont, melyet a régi piac helyén építtetett föl a szocialista kerületvezetés, a piacot a -1. szintre száműzve. A befektető biztosan jól járt, hiszen sok-sok lakást is felhúzhatott, de a környékbeliek egyáltalán nem, mert a nyitás óta haldoklik a piac, az árusítóhelyek nagy része kiadatlan. E problémára a fideszes kerületvezetés sem talált megoldást, pedig biztos, hogy jó ötletekkel lehetne változást elérni. Ez határozott célom.  A sok üres, kiadatlan üzlethelyiséget úgy hasznosítanám, hogy nonprofit és civil szervezeteknek adnánk ki, és csak a rezsiköltséget kellene fizetniük bérleti díjként, így komoly tehertől szabadítva meg az önkormányzatot. A közbiztonságot és a köztisztaságot szükségesnek tartom javítani, a Baross téri állapotok a Balkánt idézik. Ezen megnövelt hatósági jelenléttel mindenképpen változtatni kell! E kerületrészben is minimális a zöldfelület. Ezen radikális növényesítéssel, fásítással, parkosítással a tűzfalak zöldítésével, a belső udvarok betonjának feltörésével és növényesítésével szeretnék változtatni. Megvizsgálnám a zöld tetők létesítésének lehetőségét is.

12.jpg

Burka Károlyné - 12. körzet

37 éves boldog családban élő anyuka vagyok, és egy ruhaboltban dolgozom alkalmazottként. Az egyszerű emberek, családok sorsa, a hátrányos helyzetben élők segítése és felzárkóztatása nagyon fontos számomra.  Választókörzetemben mindenképp javítani kellene a közbiztonságot és a köztisztaságot, a Baross tér és környéke borzasztó állapotban van. Ez így nem maradhat! Szeretném elérni, hogy tisztább, zöldebb, egészségesebb helyen tudjuk gyermekeinket nevelni, ezért növényzetet kellene telepíteni, parkosítani, mert jelenleg szinte semmi zöld nincs, betonrengeteg a körzet. Megválasztásom esetén ezért mindent meg is fogok tenni az önkormányzatban. A lakosok számára lehetőséget kell biztosítani a sportolásra, a testmozgásra, ezért a Százház utcai telken tervezett sportcentrumot és uszodát meg kellene valósítani.  Választókörzetemben üres, kiadatlan üzletek sorakoznak, melyek egyrészt rontják az utcaképet, másrészt közös költségeik kifizetése jelentős tehertétel az önkormányzat számára. Nonprofit és civil szervezeteket lehetne idevonzani azzal, hogy csak a rezsiköltséget kellene fizetniük bérleti díjként, és reményeim szerint élet költözne e kerületrészbe is. Kérem, október 12-én támogassa szavazatával céljaim elérését!

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: kampány választás önkormányzat 2014 önkormányzati választás 7ker moldovan

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr36758855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása