HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Józsefváros - Nézőpont - 33 - Devizahitelek

2014.08.25. 17:16 jt

2014.06.27.

Az LMP négy éve hangoztatja annak szükségességét, hogy a meglévő devizahiteleket váltsák át kivétel nélkül forinthitelre a bankok. 2014 márciusában pedig indítványoztuk, hogy a Ptk. tiltsa a devizahitelezést.

A mostani törvényjavaslattal kapcsolatban (amit lapzártáig nem ismerhettünk meg részletesen) az álláspontunk, hogy jó irányba mutat, csak legalább 4 évet megkésett. Már ekkor gondoskodni kellett volna arról, hogy kivezessék a devizahiteleket. Ezt kormányváltáskor könnyebben megtehették volna, mind az adósokra, mind a kormányra, mind a bankokra kevesebb terhet rakva. 2010. tavaszán ugyanis az euró még 265 Ft (ma 305), a svájci frank 187 Ft (ma 250) volt. Róna Péter már akkor javasolta hogy a Kormány és az MNB kezdjen tárgyalásokat a Svájci Jegybankkal a frankhitelek kivezetéséről, hiszen a probléma nagyobbik fele az euróval szemben is (menekülővaluta funkciója miatt) erősödő svájci frank volt. Ha ez akkor megtörténik, az adósok százezreket, a nemzetgazdaság 100 milliárdokat spórolhatott volna. Ehelyett a kormány hagyta elszállni a forintot (sőt esetenként segítette), és a végtörlesztéssel csak a jobb módúakon segített.


Egyetértünk, hogy most már tényleg pontot kell rakni a történet végére úgy, hogy a devizahitelesek ne járhassanak jobban, mint a forinthitelesek.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr196618553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása