HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Magyarországnak nincs szüksége offshore-miniszterre!

2014.07.30. 23:04 jt

Sajtóértesülések szerint több, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez köthető cég tulajdonosi háttérben megjelennek átláthatatlan, egyértelműen adóelkerülési céllal létrehozott offshore cégek. Az LMP szerint tarthatatlan, hogy a kormány folyamatosan lesöpri az asztalról az offshore cégeket ellehetetlenítő javaslatokat, mára pedig odáig jutott, hogy Magyarország adóparadicsomokon keresztül történő megkárosításának prominens képviselete van a kabinetben.

Fotó: LMP sajtó

Fotó: LMP sajtó

Az offshore-adóelkerülést kutató leghíresebb civil szervezet, a Tax Justice Network számításai szerint Magyarország az elmúlt három évtizedben az adóparadicsomokon keresztül történő adóelkerülés által legkeményebben sújtott országok közé tartozik. Az országból 1980 óta az offshore-adóalekerülés következményeként kiáramlott források 242 milliárd dollárra rúgnak, ezzel az államadósság két és félszeresét teszik ki. Ennek alapján egyértelmű, hogy az offshore a rendszerváltás óta Magyarország fejlődésének egyik legsúlyosabb kerékkötője, éppen ezért felfoghatatlan, hogy a kormány semmilyen konkrét lépést nem tesz ennek megakadályozásra, miközben a lehetőség meglenne rá.

Schiffer András már egy 2013. márciusi interpellációjában figyelmeztetett arra, hogy aggasztó mértékű az átláthatatlan tulajdonosi hátterű, adóparadicsomokban bejegyzett cégekhez vándorló fejlesztési források mértéke. A kormány ennek ellenére lesöpörte az LMP az offshore cégekkel szemben előterjesztett javaslatait, melyek megakadályozták volna, hogy állami, önkormányzati szervek és köztulajdonban lévő cégek offshore hátterű cégekkel szerződést kössenek, illetve, hogy ilyen hátterű cégek uniós támogatást kaphassanak.

Az LMP nemrégiben írásbeli kérdést intézett Seszták Miklóshoz, azt tudakolva, hogy a miniszter támogatni tudja-e az ökopárt offshore-ellenes intézkedési javaslatait. A miniszter érdemben nem reagált felvetéseinkre, de alkalmatlanságát azóta azzal is bizonyított, hogy kiderült: az offshore-on túl más módszerekkel is hozzájárult saját vagyonának uniós és állami források terhére való gyarapításához, miután egy kisvárdai érdekeltségéhez tartozó ingatlanjának jelentős részét saját ismerősei vásárolták meg tőle vissza nem térítendő uniós forrásból.

Az LMP szerint  Magyarország felemelkedését nem biztosíthatják olyan személyek, akik saját üzleti tevékenységük révén közvetlenül járulnak hozzá az állam és a tisztességes magyar adófizetők megrövidítéséhez. Az LMP éppen ezért már  a kormányalakítás előtt egyértelművé tette, hogy a párt szerint Seszták Miklós alkalmatlan miniszternek.

Schiffer András
az LMP társelnöke

2 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: 2014 offshore

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr516560825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FurryParadise · http://furryanimations.blogspot.com/ 2014.07.30. 23:59:10

Magyarországnak olyan kormányra lenne szüksége, akinek nincs kapcsolata a drága zsidó/orosz v bárki mással, akik erős befolyást tudnának ránk gyakorolni. Simán megtudnánk magunknak termelni mindent ami "szükséges". Export is mehetne, abból lehetne fedezni a drágább importot (persze a nem "kapcsolatban" lévő állapot miatt drágább az import)

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2014.07.31. 16:33:14

Kedves @FurryParadise!

Abban egyetértünk, hogy Magyarországnak független kormányra volna szüksége.

Sajnos azonban szerintem nem realitás, hogy mindent meg tudjunk magunknak termelni. Ehhez igencsak le kellene adnunk a mai kényelemből, életszínvonalból.
De valóban, az LMP, mint zöld párt abban érdekelt, hogy minél inkább önellátó legyen az ország. Hiszen ekkor lehet magasabb a hazai foglalkoztatás, és ekkor csökkenthető jelentősen a szállítással járó levegő- és zajszennyezés. Manapság gyakori, hogy a szupermarketekben árult zöldségek Dél-Spanyolországból származnak, 2000 kilométerről, még nyáron, szezonban is, miközben 50 km-en belül is megteremnek.

De az offshore felszámolása ettől független kérdés. Ezt a rendszert arra használják, hogy kizsebeljék az országot (vö: 1990 óta az államadósság 2,5-szerese vándorolt ki az országból).
süti beállítások módosítása