HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Józsefváros - Nézőpont - 19 - Rezsicsökkentés

2014.03.23. 12:24 jt

2014. január 31.

A rezsi hosszú távon nem akkor fognak csökkenni, hogy a kormány ha a szolgáltatókat megszorongatja, vagy kifizeti a költségek egy részét helyettünk a mi adónkból, hanem ha áttérünk egy hatékonyabb és takarékosabb energiagazdálkodásra. Az LMP a kezdetektől azt mondja, hogy az energiaárak ilyen csökkentése nem fenntartható. Az LMP mindig is az épületek energiahatékonnyá tétele mellett kardoskodott, ami 30-50%-kal csökkentené az energiaköltségeket.

Az eddigi rezsicsökkentésnek igen nagy ára volt. A csőd szélére sodort rengeteg önkormányzati tulajdonú közműcéget – csak a távhő cégeknek eddig több mint 100 milliárd forint kompenzációt fizettek, 52-t a mi adónkból az állam, a többit a mi adónkból az önkormányzatok. Plusz még 2011-ben 70 milliárd forintnyi támogatást építettek be az áramárba, akkor még nőtt az áram ára, bár ugyanez a kormány volt hatalmon.  Azaz a kisebb energiaszámla felét az adófizetők állják. Ez a rendszer különösen a nagyfogyasztó, energiapazarló lakosok esetében igazságtalan. Ráadásul a szolgáltatók rászorulnak a szükséges hálózat-karbantartások, beruházások elhalasztására.

Orbán Viktor azzal érvelt Paks2 fejlesztése mellett, hogy az a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartásának záloga. Az ország 30-50 évre való eladósítása és az atomenergia veszélyeinek vállalása az ára a rezsicsökkentésnek? Ez csak azt bizonyítja, amit az LMP a kezdetektől mond, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatatlan. Paks1 azért termel olcsó áramot papíron, mert az építésre felvett hitelt nem számolják bele. Az orosz hitellel számolva az olcsó paksi áram MÍTOSZ. Háromszor annyiba fog kerülni, mint a mostani.

1 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: nézőpont józsefváros

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr35871801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása