HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Civil szervezetek helyzete Józsefvároban I. - A Nap Klub Alapítvány

2013.01.06. 11:13 jt

Az új évben új sorozatot indítunk. Bemutatjuk, hogy mennyivel támogatják a főbb civil szervezetek a kerületet és lakóit, és bemutatjuk azt is, hogy mennyire és hogyan próbálja ellehetetleníteni őket a kerület vezetése, élükön Szilágyi Demeter képviselővel, aki egyenlő feltételeket és "tabula rasa"-t emlegetve indította meg 2012-ben a civil szervezetek kisemmizését. A Roma Parlamentről már írtunk, és a sajtóban is bőven olvashattak róla, így az első rész a Nap Klub Alapítványról szól.

Több, mint húsz éve működik a Nap utcai lakótelepen a helyi közösség szolgálatában a Nap Klub Alapítvány. Ez az országosan is elismert közösségfejlesztő és iskolán kívüli pedagógiai programokat szervező (így gyermekvédelmi funkciót betöltő) szervezet 2012 végére nehéz helyzetbe került, és működésének feltételei váltak kétségessé. Januárban arról kell dönteniük, elhagyják-e azt az irodát és közösségi teret, amelyek 1998 óta bérelnek a Leonardo da Vinci utcában, ez a döntés pedig működésük alapját lehetetleníti el, hiszen hol máshol lenne egy közösségi szervezet székhelye, mint a közösségben amely létrehozta és felépítette.

A klubot nagy mértékben formálta az elmúlt húsz évben a Nap utcai lakótelep lakossága. A klubban most a gyerekek 3 korosztálya számára zajlanak programok heti rendszerességgel, és a helyi lakosság egy része is még aktívan használja. Ez az aktivitás valójában a réginek csak töredéke (lásd lejjebb), ami a szervezet anyagi és humán erőforrásbeli szűkülésének köszönhető. 2008 óta a civil szektor jelentős része nagy mértékű forráshiánnyal küszködik, és az elmúlt évek kormányzati döntései ezt az állapotot csak elmélyítették. A Nap Klub Alapítványnak is apadoztak a forrásai, kevesebb megítélt és sokszor nagy késedelemmel folyósított pályázati támogatásban részesültek. Ennek köszönhetően gyakran váltak átmenetileg fizetésképtelenné. Ez a rezsi és a bérleti díj késedelmes befizetéséhez vezetett, amiért 2011 nyarán a Kisfalu Kft. megszüntette bérlői jogviszonyukat. Ezután -mint mindenki más- használóként az ingatlanban maradhattak, és ugyanazt a díjat fizették immár nem bérleti, hanem használati díj jogcímén.

A Képviselőtestület Humánszolgáltatási Bizottságának december 17-i ülésén tárgyalta a kulturális iroda előterjesztését, mely a Nap Klub Alapítvány bérlői jogviszonyának visszaállításáról szól (mivel az előterjesztés nyilvános de interneten a mai napig nem elérhető, most mellékeljük). Az előterjesztés elnapolását kezdeményezte végül a bizottság elnöke, mivel az alapítvány vezetője kétségesnek találta, hogy az új feltételek mellett, a korábbinál magasabb bérleti díjon vállalni tudják a szerződési feltételek teljesítését. Érthető, hiszen az eddigi bérleti díj kétszeresét pont kétszer annyira nehéz biztosítani mint az eddigit.

A Fidesz trükkje épp itt van a rendszerbe építve: azok a szervezetek, akik folyamatosan fizetik a bérleti díjat, megtarthatják jelenlegi kedvező szerződésüket, általában csak a közös költség összegét fizetik. De aki egyszer -akár átmeneti- likviditási zavarba kerül, annak szerződését felmondják, és csak ún. 6%-os bérleti díjra jogosult, ami éppen annyi, mintha élelmiszerboltot akarna nyitni. A különbség mindössze annyi, hogy a boltból profit is várható, míg egy civil szervezetből aligha (feltéve persze, hogy nem a politika által "felkarolt" és közpénzből felpumpált szervezetekről van szó, amelyre bőven akadnak példák a jelenből itt, itt és a múltból például itt.)

A Nap Klub korábbi tevékenységéről

A Nap Klub Alapítványt 1998-ban költözött a Leonardo da Vinci 4-6-ba, az utca másik végéből. Míg eredeti céljai elsődlegesen a csellengő gyerekek felkarolására, iskolán kívüli pedagógiai programok szervezésére koncentrálódtak, innentől kezdve ezt a célt összekapcsolták a Nap utcai lakótelep közösségének fejlesztésével, úgy hogy a gyermekvédelmi programokba az itt lakó családok és nem utolsósorban a nyugdíjasok is bekapcsolódtak. Egy generációk közötti védőhálót létrehozva két évtizeden át működtek itt (és ma is működtek) olyan foglalkozások és tehetséggondozó műhelyek, amelyek több tucat gyermeket és fiatalt mentettek meg az elkallódástól. Ennek mellett pedig egy igazi közösség született az itt lakókból, az alapítvány helyisége kluboknak, lakógyűléseknek, jóga és tornaóráknak, munkaerő-piaci továbbképző programoknak és mindenféle közösségi eseményeknek adott és ad otthont.

Aki jártas a hazai közösségfejlesztés területén, tudja, hogy tevékenységük oly mértékben elismert, hogy sokáig szakmai műhelyként is funkcionált. Kiadványaik a hazai közösségi szervezés és a szociális munkába egyes szakterületein fontos forrást jelentenek. Elsősorban ennek köszönhető hogy munkatársaik a Magdolna Negyed Szociális Városrehabilitáció Programjában (MNP I, II) is aktívan részt vettek.

Az alapítvány először 2011 nyarán vált átmenetileg fizetésképtelenné. A Kisfalu kft. ekkor a hátralékra való tekintettel megszüntette a szervezet bérlői jogviszonyát. Erről viszont az Alapítványt nem tájékoztatták, a jogcím nélküli bérleményhasználat tényéről csak 2012 májusában szereztek tudomást, pedig a bérleti díjat közben rendszeresen fizették. 2012 nyarára újra fizetésképtelenné váltak, amire a Kisfalu kft azzal reagált, hogy a jogcím nélküli helyiséghasználatról feljelentést tettek, tehát bírósági úton kezdeményezték a bérlemény kiürítését. Az Alapítvány méltányossági alapon kérte ennek a bírósági folyamatnak a felfüggesztését és vállalta hogy 2012 novemberében minden tartozását rendezi. Amint erre sor került kérvényezték a bérlői jogviszony visszaállítását.

Csakhogy közben 2012 nyarán a képviselő-testület döntést hozott a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről egy új feltételrendszer alapján. Mivel a Nap Klub Alapítvány szerződését korábban felbontották, most csak új szerződőfélként köthetnek szerződést, a következő feltételek mellett:

„A GRIFTON PROPERTY Kft. által 2012. november 9-én készitett Ingatlanforgalmi Szakvélemény szerint az ingatlan forgalmi értéke: 21.4000.000,- Ft. A bérleti díj megállapítása az önkormányzat tulajdonában álló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 17/2005. (IV.20.) számú önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés, és a 224/2012. (VII.05.) számú képviselő-testületi határozata szerint a helyiség nyilvántartási értékének figyelembevételével történik. Az irodai tevékenységhez tartozó bérleti díjszorzó 8 %, azaz a számított bérleti díj összege 142.666,- Ft/hó+Áfa. Civil tevékenységet végző szervezet esetén a szorzó 6%, azaz 107.000.- Ft/hó+ Áfa. A vízórás helyiségekre az önkormányzat közös költségfizetési kötelezettsége összesen: 33.235.Ft/hó.”

Utóbbi értéknek azért van jelentősége, mivel érvényes szerződés esetén a legalacsonyabb bérleti díj, amelyet az önkormányzat bizottságai megítélhetnek a civil szervezetek részére, a közös költség mértékével egyenlő. Csakhogy új szerződőként ennek kérvényezésére legkorábban 2014-ben lenne lehetősége a Nap Klubnak, annak ellenére hogy 20 éve folytatnak nagy jelentőségű közösségi munkát Józsefvárosban. Arról, hogy az új feltételek mellett mennyit kell majd fizetniük, 2012 decemberéig nem tájékoztatták az alapítványt. Az értékbecsléskor senki sem kérdezte meg tőlük, hogy az elmúlt 14 évben mennyit költöttek az ingatlan állapotának javítására.

Az LMP úgy gondolja, hogy Józsefváros vezetése a civil szervezetek helyiségbérleti feltételeinek újraszabásakor nem vette figyelembe azt hogyan, milyen körülmények között működnek ezek a szervezetek a valóságban. Ez pedig annak a következménye, hogy a döntések előkészítésében nem egyeztettek az érintettekkel.

Melléklet: a Humánszolgáltatási Bizottság előterjesztése

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: civil fidesz józsefváros 8ker lmp 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr55000949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása